po06052024

pondělí, 05 březen 2018 00:00

Češi si lyžařské vybavení raději půjčují než kupují: na co si dát pozor?

Ze statistik lyžařských půjčoven vyplývá, že stále více tuzemských lyžařů dává přednost půjčení lyží před jejich koupí. Tento trend lze již delší dobu pozorovat v zahraničí a nyní se prosazuje i na českém trhu. Zároveň začínají zákazníci půjčoven lyží stále více vyžadovat nové lyže z kolekcí pro aktuální sezónu, a to včetně top modelů.

Na rozdíl od zahraničí je u nás rovněž trendem půjčovat si lyže ve velkých městech, kde to vyjde výrazně levněji, než přímo v horských střediscích.

„Počty námi půjčených lyží za sezonu v posledních letech narůstají. Někteří lidé si lyže raději půjčí proto, že na hory nejezdí tak často, jiní zase uvítají možnost vyzkoušet pokaždé jiný model lyží. Souvisí to také s tím, že kvalitní půjčovny již dnes nabízejí nejnovější modely lyží předních značek pro aktuální sezónu, a to včetně top modelů. Půjčení lyží tak již nemusí znamenat, že budete jezdit na starých a hodně používaných lyžích, jak tomu bylo dříve,“ říká Karel Studnička z půjčovny lyží.

Kvalitní půjčovny dnes nabízejí k půjčení průřez aktuálními kolekcemi značek, takže si každý lyžař může vyzkoušet, jaké lyže jsou právě na trhu, co umějí, a jaký model je pro něj nejvhodnější. To pak usnadňuje rozhodování při koupi lyží.

Trend půjčování lyží v půjčovnách ve velkých městech souvisí jednak s výrazně nižší cenou a dále také s tím, že lyžaři mají již před odjezdem na hory lyže zajištěné a nemusejí se bát, že na horách už budou lyže vypůjčovány. To se může snadno stát zejména v exponovaných termínech, jako jsou například nadcházející jarní prázdniny.

Tip kam na hory:

Zkuste oblast Bludenz v Brandnertalu. Najdete tam totiž ideální podmínky a pro vzbuzení zájmu o pohyb na sněhu je zimní dovolená na horách jako stvořená.