27112020

Životní styl
čtvrtek, 12 listopad 2020 14:54

Cuketa a spirálový dort

Cuketa neboli tykev obecná se řadí k nejoblíbenějším zeleninovým plodům vůbec. A není se čemu divit, jejich využití je nekonečné. Můžete je péct, smažit i konzumovat zasyrova. Navíc určitě oceníte její blahodárné účinky na lidský organismus – detoxikuje, odkyseluje i uklidňuje mysl. Uvidíte, že se cuketa v kuchyni neztratí a vaše tělo vám za ni poděkuje.

Vanilkové rohlíčky, voňavé perníčky a ořechové hvězdičky k Vánocům na Valašsku patří stejně jako kapr s bramborovým salátem. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se a chutnaly opravdu skvěle? Recepty i spoustu praktických tipů vám přináší cukrářka a pekařka Pavla Stoklasová.

čtvrtek, 29 říjen 2020 11:26

Čokoládová pěna s duchy

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy... A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

pátek, 23 říjen 2020 09:59

Nadýchaná dýňová roláda

Říká se, že léto je plné hojnosti. Farmáři mají širokou nabídku zeleniny, do lesa si můžete zajít natrhat borůvky. Jenže takový podzim není také úplně k zahození. Švestky, blumy, jablka a hrušky právě dozrávají ve velkém a mezi čerstvou zeleninou najdete salátové okurky, rané brambory, cibuli, řepu nebo třeba atypickou dýni.

pondělí, 12 říjen 2020 11:51

Křest kalendáře Alsa

Bez zpěvu. Tak se letos křtil charitativní kalendář na rok 2021 spolku Alsa, který jako jediný v České republice pomáhá lidem s amyotrofickou laterární sklerózou (ALS). Koncert v Pražské křižovatce, který zastřešovalo motto „společněprotibezmoci“ se uskuteční až příští rok.

středa, 07 říjen 2020 07:52

Květákové placičky

Květák je poměrně vděčnou surovinou, protože je velmi variabilní. My jsme ho tentokrát využili do našich placiček, kde představuje drtivou většinu ingrediencí. A proč zrovna květák? Určitě vás potěší, že je dietní, detoxikuje, a navíc ho dokážeme skvěle strávit. Obsahuje mnoho důležitých látek, jako jsou vitaminy (betakaroten, B, C, E), minerály (např. draslík, hořčík, vápník) a stopové prvky (např. zinek, mangan, selen).

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg.

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem.

úterý, 28 červenec 2020 23:40

Letní makový dort s ovocem

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

pátek, 10 červenec 2020 12:47

Knížka křtěná čokoládou

Dobrá čokoláda i dobrá knížka nám dokáží pozvednout náladu a dodat pozitivní energii. O tom ví své Petr Kovařík, spolumajitel společnosti Pražská čokoláda Steiner & Kovarik a autor nové knihy Síla hotentota. Spolu s partnerkou Silvií Steinerovou založil v roce 2011 firmu na výrobu luxusní čokolády, která slaví úspěchy u nás i v zahraničí. A nyní napsal knížku o svém „čokoládovém snu“, o cestě za úspěchem i o svých myšlenkách a niterních pocitech.

Strana 1 z 29