st24042024

pondělí, 19 březen 2018 06:45

Netradiční oslavy Velikonoc aneb jak je slaví ve světě

Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem, kdy si lidé připomínají ukřižování a vzkříšení Ježíše Krista. Tento svátek je však hojně oslavován i ateisty, přesto ze zcela jiných důvodů než u věřících, pro které tento svátek začíná již čtyřicet dnů před Velikonocemi. Pohanské zvyky jako koledy a pomlázka jsou však spíše pradávnou oslavou jara. Patříte-li také k těm, pro které je tento svátek spíše každoročním jarním veselím než křesťanskou symbolikou, máme pro vás několik tipů, jak je letos oslavit jinak.

 

Netradiční velikonoční dekorace

Kupovaná kuřátka, slepičky, pomlázky a kraslice zná každý. Tento rok ale můžete zapojit i děti a vyrobit si dekorace, které se určitě neztratí. Začít můžete nahrazením chemických barev na vejce těmi přírodními. Přírodní barviva jsou většinou rostlinného původu a jednotlivé barvy lze získat jako odvar, případně vyluhováním. Červenou barvu získáte ze slupek červené cibule, žlutou či oranžovou ze šafránu, zelenou z listů jasanu nebo petržele a hnědou například z olšové a březové kůry.  Na dekorace také můžete využít březové větvičky, které jsou velmi pružné a lze je tak upravovat do nejrůznější tvarů. Nezapomeňte ani na květiny, které interiér prozáří a vnesou k vám domů kus jara.

Zkuste zahraniční velikonoční pokrmy

Mezi české velikonoční pokrmy tradičně patří jehněčí maso, nádivka z mladých kopřiv, velikonoční beránek či mazanec. Co takhle ale letos zkusit pokrmy převzaté ze zahraničních oslav Velikonoc? Výborná je například německá tvarohová štóla s marcipánem. Ta není tolik pracná jako beránek, je vláčná a na prostřené tabuli se skvěle vyjímá. Zkusit také můžete řecký postní koláč Spanakopita nebo tradiční britské jehněčí kotlety s bylinkovou krustou.

Velikonoce hrou

Kromě tradičního šlehání pomlázkou a polévání vodou můžete pro děti i dospělé připravit nejrůznější soutěže. Inspirovat se lze například ve Francii, kde každý rok na Velikonoce děti hledají cukrátka a čokoládové výrobky po zahradě nebo v domě, jelikož věří, že jim je tam schoval bílý zajíček. Pro dítě, které sladkost najde první, si připravte speciální odměnu. Dospělí si zase mohou po vzoru Chorvatů přiťukávat vejcem, přičemž ten, kterému zůstane skořápka celá, vyhrává. Velmi hravou tradici drží i v Německu, kde se lidé snaží vejcem přehodit střechu svého domu a někdo z rodiny jej na druhé straně chytá. Tato tradice má údajně ochránit stavení před bleskem.

Stylové dárečky pro koledníky

Nechce-li se vám malovat velikonoční kraslice, můžete pro případné koledníky připravit i jinou odměnu. Děti budou pravděpodobně nejvděčnější za výrobky z čokolády. Nakupte nejrůznější formičky a vytvarujte velikonočně laděné postavičky, které lze dozdobit bílou polevou. Dospělým zase můžete připravit čokoládová vejce plněná alkoholem.