po29042024

středa, 25 listopad 2015 03:24

Severní Itálie, jak ji neznáte

Itálie je pro většinu lidí symbolem romantiky, pohody a tepla. Pro mnohé je synonymem skvělých fotbalových klubů, mekkou výhodných nákupů, antických památek a výborného vína.

 

Bolzano nadchne gurmány i milovníky památek

Romantika Itálie, solidnost a pečlivost Rakouska, nádherná krajina pod Dolomity a vynikající víno – to a mnohé další najdete v Bolzanu, hlavním městě provincie Jižní Tyrolsko. Za návštěvu stojí starobylé centrum s vyhlášenými trhy, na kterých seženete farmářské produkty jako sýry, špek nebo lahodná vína. Hlavní tepna města vede z náměstí Waltherplatz/Piazza Walter, kde si můžete v nesčetném množství příjemných restaurací dát „aperitivo", nejlépe Veneziano, což je prosecco a aperol se sodou.

Nepřežeňte to však, aby se vám nezastřel zrak při pohledu na krásnou gotickou katedrálu z 12. století. A pak už vzhůru do okolních uzoučkých uliček lemovaných starými domy s bohatými fasádami – právě tady seženete řemeslné výrobky; italské národní značky najdete v ulici Laubengasse/Via dei Portici s unikátním středověkým podloubím.

Zdejší unikát je však trochu jiného rázu – je jím ledový muž Ötzi, nejstarší vlhká mumie na světě. Dnes spočívá v Archeologickém muzeu v Bolzanu a míří za ním turisté z celého světa. Stejně dech beroucí je výhled na Bolzano a nedaleké Dolomity z náhorní plošiny Oberbozen/Soprabolzano, kam vás vyveze obří lanovka. I to je zážitek. Autobusy Eurolines vás do Bolzana zavezou za 1300 Kč za jednosměrnou jízdenku, více www.eurolines.cz

Verona (nejen) pro zamilované

S Benátkami je Verona nejvyhlášenějším městem severní Itálie. O tom, že je tady čím se kochat, ostatně svědčí i to, že právě do Verony zasadil děj své slavné tragédie Romeo a Julie anglický dramatik William Shakespeare. Unikátní atmosféra města, které se zastavilo v čase, nadchne i svou polohou.

Leží asi 30 kilometrů od Gardského jezera a hned ze tří stran ho obtéká řeka Adige. Od roku 2000 je jeho centrum na seznamu světového dědictví UNESCO a za jeho krásou míří turisté z celého světa. Zastavte se na tržišti Piazza delle Erbe, kochejte se pohledem na okolní měšťanské domy a paláce, slavnou fontánu, nahlédněte do renesančního Palazzo Maffei se středověkou věží a hojně fotografovaným točitým schodištěm uvnitř. Anebo se vydejte do třetího největšího amfiteátru.

Zdroj:eurolines