po29042024

pondělí, 30 listopad 2015 13:01

Tradiční advent pod jihotyrolskými velikány

Závěr roku je plný kouzelné atmosféry, kterou v Jižním Tyrolsku umocňují úchvatné zasněžené horské masivy, které jsou na dosah. Sváteční atmosféra sálá z každého domova i ze sebemenšího vánočního trhu. Adventní a vánoční tradice si připomínají také na všech farmách sdružení Roter Hahn, na kterých lze zažít autentickou atmosféru Vánoc.

Přes den lze lyžovat na zasněžených a perfektně upravených svazích, nebo je možné vydat se na túru na sněžnicích či skialpových lyžích. Zamrzlé plochy zvou k bruslení.

I sama zdejší kultura a zvyky stojí za poznávání.

S mnoha slavnostmi a tradicemi se lze setkat v každém menším městečku. Oslavy adventu se ale údolí od údolí liší, každé má své jedinečné zvyky. Všeobecně však platí, že předvánoční doba je provoněná svařeným vínem a dětskými punči, cukrovím a dalšími delikatesami. V mnoha domovech se pečou slané placky, při jejichž vykrajování a modelování rády pomáhají děti.

Předvánoční období je také časem tradičních průvodů. V údolí Sarntal se můžete zúčastnit nezvyklé tradice nazvané „Klöckelnnicht". Po tři čtvrteční večery se tu za zvuku starých melodií a zvonců straší. Po městě se pohybují různě maskované postavy. Tradice vychází z německého rituálu, během kterého se „vyklízí" cesta bohu plodnosti pro úrodný nastávající rok. Pokud byste chtěli vidět tuto tradici na vlastní oči, pak je ideální ubytovat se například na zrekonstruovaném památkově chráněném statku z 16. století, na farmě Botenhof.

Průvod masek spojený se zaháněním démonů se koná v městečku Klosn, v jehož závěru koledníci obchází dům od domu a za odříkání modlitby její obyvatele obdarovávají maličkostmi. Vrcholem oslav je pak hromadné odříkání modlitby „Anděl Páně" u kostelní brány. S dalšími tradicemi tohoto kraje se lze setkat například na farmě Hof am Schloss.

Pokud si chcete užít Jižní Tyrolsko a jeho delikatesy tím nejtradičnějším způsobem, ubytujte se na jedné z 1600 farem organizace Roter Hahn, kde se setkáte mimo jiné s domácími organickými výrobky.

Více informací o možnostech ubytování naleznete na webu http://www.roterhahn.cz

Tip na ubytování: 

Romantik Hotel Turm

Romantik Hotel Turm je situován v obci Fiè allo Sciliar a nabízí luxusní wellness centrum a prvotřídní restauraci. Historie tohoto zajímavého objektu s věžemi se datuje již od 13. století.

Čtyřhvězdičkový hotel má vyhlášenou restauraci, ve které se podávají pokrmy místní kuchyně a jihotyrolská vína.

Wellness centrum hotelu Turm zahrnuje bazén, saunu, solnou jeskyni a posilovnu. Interiéry hotelu jsou vyzdobené uměleckými díly ze soukromé sbírky.

Romantik Hotel Turm nabízí hostům slevy do golfového klubu Castel Rotto Alpe di Siusi. Mezi oblíbené destinace tohoto regionu patří přírodní rezervace Sciliar a lyžařské středisko Alpe di Siusi.