ne28042024

čtvrtek, 19 listopad 2015 03:09

Boj proti ilegálnímu obchodu s volně žijícími zvířaty

K nebi se minulý týden vznesla dvě obrovská trysková letadla se speciální livrejí na podporu United for Wildlife. United for Wildlife je globální organizace spojující úsilí předních světových charitativních organizací v boji proti nezákonnému obchodu s volně žijícími zvířaty.

 

Krásná livrej zobrazuje některé z volně žijících živočichů naší planety, jež jsou ohroženi pytláctvím a ilegálním obchodem. Cílem je zvýšit povědomí o nezákonném obchodu s divokými zvířaty a upozornit na potřebu naléhavých opatření.

The Rt Hon The Lord Hague of Richmond, předseda pracovní skupiny pro přepravu United for Wildlife, řekl: „Vítáme úsilí a odhodlání Emirates bojovat proti nezákonnému obchodu s volně žijícími zvířaty. Toto je více než jen problém životního prostředí. Ilegální obchod s divokými zvířaty je nyní považován za závažný a organizovaný nadnárodní zločin. Podporuje korupci, je spojen s praním špinavých peněz a může negativně ovlivnit hospodářský rozvoj mnoha nejchudších zemí a komunit světa. Bude třeba vyvinout mimořádné úsilí, v rámci něhož budou zaváděny účinné odstrašující nástroje proti pytláctví a pašeráctví a pečlivá policejní práce trestající tyto zločiny. Živočišné druhy musíme chránit také pomocí vzdělávání spotřebitelů, které povede ke snížení poptávky."

Velkou měrou mohou přispět také spotřebitelé, pokud začnou bojkotovat produkty vyrobené z ohrožených zvířat a od této činnosti budou odrazovat také ostatní.

Fakta o hrozbě pytláctví a ilegálním obchodu s volně žijícími zvířaty

* Ve volné přírodě žije již pouze kolem 3 200 tygrů. Ilegální obchod s tygřími produkty a částmi tygrů je pro volně žijící tygry jednou z největších hrozeb. Mezi lety 2000 a 2014 byly v Asii zabaveny části nejméně 1 590 tygrů.

* Pytláctví nosorožců v Jižní Africe vzrostlo z 13 nosorožců v roce 2007 na 1 215 nosorožců v roce 2014 (více než tři nosorožci denně). V roce 2014 bylo v rámci celé Afriky nahlášeno 1 293 nosorožců, kteří se stali obětmi pytláctví.

* Každý rok pytláci zabijí kolem 30 000 slonů afrických. Nejhorší situace je ve střední Africe, míra pytláctví je zde dvakrát vyšší, než je průměr kontinentu. Pokud se problém nebude řešit, může pytláctví způsobit vyhynutí slonů ve střední Africe.

* Světově nejvíce obchodovaným savcem je luskoun. Odhaduje se, že v posledních deseti letech bylo nezákonně chyceno více než milion luskounů.

* Správci parku jsou často špatně vybaveni a nemají zkušenosti s tím, jak se zachovat k ozbrojeným a bezohledným pytlákům. Pytlácké syndikáty změnily způsob svého fungování a používají nyní sofistikované zbraně a vybavení ke zvýšení své činnosti a vyhnutí se odhalení (helikoptéry, veterinární léčiva, zařízení s nočním viděním). Odhaduje se, že za deset let bylo zabito 1 000 správců chránících divokou zvěř.

O United for Wildlife

United for Wildlife je ojedinělou aliancí sedmi nejvlivnějších světových organizací na ochranu životního prostředí a The Royal Foundation of the Duke and Duchess of Cambridge and Prince Harry. Cílem spolupráce organizací Conservation International (CI), Fauna & Flora International (FFI), International Union for Conservation of Nature (IUCN), The Nature Conservancy (TNC), Wildlife Conservation Society (WCS), WWF-UK, the Zoological Society of London (ZSL) a The Royal Foundation je podstatné zvýšení světové reakce na závažné problémy ochrany životního prostředí.

United for Wildlife doufá, že díky podpoře The Royal Foundation se upozorní na akutní problémy životního prostředí, z nichž nejnaléhavější je podle spolupracujících organizací rychlá eskalace nezákonného obchodu s divokými zvířaty. Tento obchod má ničivý dopad na populaci některých z největších a nejznámějších živočišných druhů, jako jsou sloni, nosorožci a tygři, a méně známých zvířat, jako je například luskoun.