st01052024

čtvrtek, 16 červen 2016 07:07

Kvalita z Evropy

 Evropská politika kvality v oblasti zemědělství, zaměřená na propagaci výroby kvalitních produktů a podporu rozvoje zemědělství, hraje v posledních letech stále významnější úlohu. Jedním z nástrojů evropské politiky je také systém Chráněných zemědělských označení, Chráněných označení původu a Zaručených tradičních specialit.

Komplexní kampaň, která zahrnuje téměř všechny nástroje ATL i BTL mixu běží v ČR i na Slovensku pod názvem Kvalita z Evropy - Chutě s příběhem od loňského července. Tato osvětová informační kampaň, jež propaguje a podporuje jednotlivá „sluníčka" kvality, poběží až do 17. července 2018.

Celá řada potravinářských a zemědělských výrobků má u spotřebitelů dobrou pověst či spotřebitelé vědí, že se za určitým označením schovává jistá kvalita či požadované vlastnosti daného produktu.

„Zájem spotřebitelů o informace o původu a kvalitě zboží narůstá. Právě zeměpisná označení a označení původu jsou v tomto ohledu pro spotřebitele určitým vodítkem. Zaručují určité kvalitativní parametry produktu," uvádí Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii PK ČR a doplňuje: „Ať už produkt nese značku, označení původu nebo jakoukoliv jinou, zákazník by měl pod obalem najít produkt, který ho potěší nejen chuťově, ale po všech stránkách. Označení by měla v ideálním případě pomoci i výrobci s podporou prodeje či zvýšit povědomí o značce."

V rámci EU jsou držiteli těchto označení stovky potravinářských specialit (v ČR více než 30).

Více informací na www.oznaceni.eu.