po06052024

úterý, 17 květen 2016 09:51

Chytrá houba pro zdravé dětské zadečky

Opruzeniny umí děti i jejich maminky pořádně potrápit. Děťátko se zapařeným zadečkem bývá často nervózní a mrzuté, protože mu podrážděná pokožka způsobuje nepříjemné bolesti a štípání. Čeští vědci přišli s revolučním objevem – „chytrá houba", Pythium oligandrum, si poradí nejen se zapařeným zadečkem, ale také s atopickým ekzémem, lupénkou (psoriázou), mykózou a dalšími kožními problémy.

Opruzeniny – strašák dětských zadečků

„Plenková dermatitida, která je známá pod lidovým názvem opruzeniny, je jedním z nejčastějších kožních problémů dětí nosících plenky. Podle odhadu trpí opruzeninami 7 až 35% dětí. Nejčastěji se vyskytují u miminek mezi 9. a 12. měsícem, ale i u mladších. U starších dětí, přestože ještě stále plenky nosí, se opruzeniny vyskytují už mnohem méně," uvádí všeobecná lékařka pro děti a dorost, MUDr. Alena Trellová a zároveň dodává: „Praxí je dokázáno, že kojené děti mají menší sklon k plenkové dermatitidě než děti krmené náhradní stravou.

Plenková dermatitida je nejčastěji způsobená delším kontaktem pokožky s močí a stolicí v uzavřeném prostředí plenky. Opruzeniny však může způsobit i změna stravy, podávání antibiotik nebo průjem.

MUDr. Alena Trellová doporučuje: „Hned, jak se objeví první příznaky zarudnutí, je důležitý volný přístup vzduchu. Pokud ani po častém větrání plenkové oblasti do několika dnů nezaznamenáváme podstatné zlepšení, poraďte se se svým pediatrem kvůli vyloučení možné bakteriální nebo kvasinkové infekce." Pokud se jejich přítomnost potvrdí, je důležité pokožku šetrně ošetřit a zabránit recidivě těchto onemocnění.

„Mikroskopická houba, přezdívaná také jako „chytrá houba" nebo Pythium oligandrum, působí na nepřátelské buňky jako upír. Čerpá z nich látky, které potřebuje pro výživu. Parazituje na plísních způsobujících nemoci, a když svou úlohu splní, ztratí se. Za čtyřicet let výzkumu se nikdy nestalo, že by houba zůstala parazitovat na člověku, protože ten pro ni nepředstavuje příjemné prostředí, ve kterém by přežila. Když zneškodní parazita, uvolňuje

prostor něžné mikroflóře a napomáhá tak hojení. Pythium má oproti klasickým lékům několik výhod. Přípravek nemá vedlejší účinky a dosud se neobjevily ani alergické reakce. Proto ho s oblibou používají také děti a těhotné ženy" radí MUDr. Karel Mencl, mikrobiolog z Krajské nemocnice v Pardubicích. Plísně si navíc nedokáží vytvořit odolnost, proto „chytrá houba" účinkuje i tehdy, když ji potřebujete použít vícekrát nebo jako prevenci opruzené pokožky. Účinek se však u dětí projevil také při ekzémech nebo atopických nálezech. Preparáty z „chytré houby" se zatím vyrábějí pouze v Čechách. Jsou dostupné v lékárnách, i když nejsou zařazeny mezi léky, ale kosmetické produkty. Zatímco na Slovensku zná „chytrou houbu" jen málo kožních lékařů, v Česku s ní mají zkušenosti už mnozí. Shodují se, že i když houba není zázračným lékem na všechno, nikomu stav nezhoršila a někdy pomohla i v případech, kdy jiné léky selhaly.

Prevence je příjemnější než léčba

Odborníci maminkám radí natírat ochranný krém miminkům pravidelně, a to i v případě, že pokožka nevykazuje žádné příznaky opruzenin. Aplikací krému na důkladně vyčištěnou dětskou pokožku se u děťátka vytvoří přirozená zdravá bariéra, která ho ochrání před dráždivými účinky moči a stolice. 

„Ujistěte se, že všechny kožní záhyby, kde se pokožka dotýká pokožky, jsou ochranným krémem důkladně ošetřené. Postačí i tenká vrstva krému proti opruzeninám, ale před spaním a v případě, že cestujete nebo jste na návštěvě a miminko nebudete moci přebalovat častěji, klidně naneste silnější vrstvu,“ doplňuje MUDr. Alena Trellová, praktická lékařka pro děti a dorost. 

Pokud si i vy nevíte rady s opruzeninami u svého drobečka, nabízíme vám pár osvědčených tipů:

Nechejte zadeček dýchat

Zapařená, podrážděná pokožka potřebuje co nejvíce větrat. Zadečku vašeho děťátka proto zabezpečte přístup vzduchu. Nechejte miminko kopat nožičkami bez plenky tak dlouho, jak je to jen možné. V teplém pokojíčku může rozbalené pohodlně ležet na nepromokavé

podložce – koupíte ji v lékárně i v některých drogeriích. Během horkých letních dnů mohou větší děti běhat po zahradě s holým zadečkem. Je to zároveň cesta, jak naše ratolesti rychleji odučit od plenek. 

Vyměňujte často pleny

Pokud má vaše dítě zapařený zadeček, snažte se mu měnit plenky častěji. Dlouhý kontakt jemné dětské pokožky s močí nebo stolicí v plence pokožku ještě více dráždí a celý problém se zhoršuje. Své děťátko přebalujte každé dvě až tři hodiny a po stolici, samozřejmě, okamžitě. 

 Čistá voda nadevše

Mnohé dnešní maminky na dětský zadeček většinou používají vlhčené ubrousky. Ty jsou sice na občasné použití nebo na cesty velmi vhodné, ale ke každodenní hygieně používejte raději čistou vodu. Vlhčené ubrousky jsou totiž napuštěné různými chemickými látkami, často bývají parfémované, a tak citlivou pokožku zadečku nepříjemně dráždí. 

Děťátko při každém přebalování umyjte v plenkové oblasti pod tekoucí vodou. Na smytí větších nečistot lze použít i vatu namočenou v olivovém oleji, který je však třeba následně důkladně smýt z  pokožky. Jinak by na kůži zanechal mastný nepropustný film a opruzeniny by se mohly zhoršit. Po umytí přikládáním bavlněné pleny pokožku jemně osušte. Důležité je nechat ji zcela vyschnout. 

Používejte ochrannou mast

Při každé výměně plenky, a obzvláště před uložením do postýlky, potřete zadeček vašeho miminka tenkou vrstvou ochranné masti s obsahem Pythia oligandra. Posilníte tak přirozenou bariéru a zabráníte pronikání dráždivých látek z moči do stolice. Přípravky jsou bez parfému a jiných dráždivých složek. Krém proti opruzeninám nanášejte na důkladně čistou a vysušenou pokožku. 

Když jsou viníkem pleny

Všechna možná opatření proti zapařenému zadečku dodržujete do posledního puntíku a přesto se vaše miminko stále trápí s podrážděnou pokožkou? Častokrát jsou za problémy s dětskými opruzeninami zodpovědné právě pleny – vašemu drobečkovi prostě nevyhovují. Mnohé druhy plen jsou bělené chlórem, dokonce parfémované, napuštěné pečujícím mlékem. To může citlivou dětskou pokožku velmi dráždit a vysušovat. 

Ideální jsou pleny bez různých voňavých efektů. Pro vašeho drobečka doporučujeme vybírat varianty bez chlóru. Absolutní tabu by v tomto případě měly být pleny s „umělou“ vrchní vrstvou, která není vůbec propustná a pokožka děťátka se pod ní „dusí“.

Alternativou pro zapařený dětský zadeček jsou látkové pleny, ve kterých pokožka dýchá nejlépe. Dnes jsou na trhu dostupné i moderní látkové pleny. Jsou pratické, k nerozeznání od jednorázových plen a jejich velkou výhodou je, že je nemusíte žehlit. Pokud je používáme, je důležité dodržovat časté přebalování miminka. Látkové pleny musíme důkladně prát při vyšších teplotách a pořádně vymáchat, aby se z nich odstranily zbytky prášku. Velmi vhodné jsou ekologické prací prostředky. Na aviváž v tomto případě zapomeňte. 

Koupání

Miminko, které trápí zapařený zadeček, není vhodné koupat každý den. V žádném případě nepoužívejte žádné přísady do koupele jako voňavé pěny nebo nejrůznější emulze. Děťátko nenechávejte ve vodě zbytečně dlouho, protože i čistá voda může pokožku vysušovat. Pro zlepšení stavu zapařené pokožky je však možné využít některé speciální přísady do koupele. 

Sedmero vlastností optimálního přípravku na prevenci opruzenin 

1. Neobsahuje potenciální toxické látky. Například kyselina boritá (acidum boricum) je prokazatelně zodpovědná za množství závažných případů intoxikace po aplikaci na dětskou pokožku. 

2. Udržujte optimální hladinu vlhkosti. Především nemá obsahovat zinek, který pokožku vysušuje a mění tím její přirozené ochranné vlastnosti. 

3. Neobsahuje zbytečné přísady. Jsou to přípravky s vitamíny A nebo D, které ale žádný vliv na prevenci opruzenin nemají. Zbytečné přísady jsou také konzervační a dezinfekční látky. 

4. Neobsahuje parfém. Parfémy (například vanilium nebo cinnamoni zeylanici) patří mezi největší alergeny. 

5. Neobsahuje konzervační látky. Konzervanty jako methylparaben (E321) nebo propylparaben mohou odstartovat kožní alergii, která se většinou projeví až v pozdějším věku. 

6. Neobsahuje dezinfekční látky. Tyto látky (patří mezi ně například phenoxyethanol nebo hexamidinediisotheanate) narušují přirozenou ochrannou bariéru dětské kůže. 

7. Má klinicky ověřený účinek. Klinická studie vědecky potvrzuje účinky přípravku a prokazuje jeho bezpečnost. 

Náš tip:

baby spolu PYTHIE BABY Jemná mast na opruzeniny, Vitamax, www.vitamax.sk, 50ml, prodej v lékárnách od 269 Kč. Přípravek s obsahem „chytré houby“ – Pythia oligandra je určen pro péči o jemnou pokožku dětí, zejména pro podrážděnou, ekzematickou nebo zapařenou pokožku. Mast se aplikuje na pokožku podle potřeby. Při aplikaci této masti nepoužívejte žádné jiné přípravky k ošetření kůže, kromě přípravků s Pythium oligandrum. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------