po06052024

čtvrtek, 12 květen 2016 08:38

Cukrářská pochutina z podkrkonoší

Jistě je všichni znáte – zlatohnědé oplatky, vyplněné chutným sypáním a do trubičky stočené. Popraskaná struktura oplatek je známkou jejich dobré jakosti, neboť nestačí jen trubičky uvnitř dobře prosypat, ale je nutno, aby i oplatka byla dobrá, hlavně křupavá a křehká.

V roce 2007 získal výrobce z Miletína, společně s dalšími výrobci z Hořic, ochrannou známku Evropské unie Chráněné zeměpisné označení Hořické trubičky. Ta povoluje výrobu této cukrovinky jen tradičním firmám v Hořicích a nejbližším okolí od hranic města. Původní hořické trubičky byly duté a jejich chuť určovalo složení posypky.

Podle legendy přinesli do Hořic recept Napoleonovi vojáci. Koncem druhé světové války začal František Fejt plnit trubičky kakaovým krémem a dnes mají různé náplně, případně jsou máčené v čokoládě. Mnohé rodiny v Hořicích a okolí si je dodnes stáčejí doma podle vlastních rodinných receptů.

Při výrobě trubiček je ruční práce zcela nepostradatelná. V první fázi se upeče křehká oplatka, která pak navlhá v místnostech s řízenou vlhkostí do optimální vláčnosti, kdy je posléze ručně kus po kusu stáčena na horké plotýnce. Tlak, který cukrářka vyvíjí na dřík daného průměru, zajistí konstantní průměr trubičky s následnou shodnou hmotností finálního produktu po naplnění lahodným krémem. Výrobce Pravé hořické trubičky přišel se zajímavým nápadem. „Pro nezaměnitelný rukopis každé cukrářky jsme přistoupili k personalizaci produktů. Na každém našem balení nalezne zákazník jméno cukrářky, která vlastnoručně trubičku stočila," uvádí Václav Klůz, výrobní ředitel společnosti.

V roce 2013 byla schválená Evropskou komisí žádost o změnu specifikace v zápisu CHZO Hořické trubičky. *

* Označení mouky jako „pšeničná pečivárenská hladká mouka" neodpovídalo oficiálnímu označení druhu používané mouky, proto došlo ke schválení vypuštění slova „pečivárenská," jelikož šlo o jistý archaismus, neodpovídající současnému označení.

* Nově „kakaová cukrářská poleva" namísto „tukočokoládová poleva"

* S ohledem na výsledky výzkumu a zásady zdravé výživy se od používání ztužených tuků upouští. V zápisu upravena specifikace tuku určeného pro výrobu náplně na „ztužený nebo neztužený rostlinný tuk".

* Ve specifikaci se vypustil požadavek, aby máčecí rošty byly vyrobeny z nerezu, a to s ohledem na skutečnost, že v současné době jsou již dostupné i jiné zdravotně nezávadné materiály pro výrobu roštů, jež vykazují lepší vlastnosti zejména s ohledem na nižší hmotnost a s tím související snazší manipulaci s rošty.

* Výraz „přírodní nebo přírodně identické aroma" nahrazeno výrazem „aroma".

* Z důvodu opomenutí při podávání žádosti byly doplněny druhy Hořických trubiček: „Hořické trubičky se vyrábějí v několika druzích – plněné, plněné polomáčené, plněné celomáčené, sypané, sypané polomáčené a sypané celomáčené, sypané plněné, sypané plněné polomáčené, sypané plněné celomáčené".

* Úprava věty u plněných Hořických trubiček - „Záměnou či přidáním dalších surovin – suché skořápkové plody, čokoláda, káva, citrónový prášek, skořice, sušená syrovátka, sušený jogurt, sušená smetana, sušené máslo, vláknina, melasa, beta-glukan, emulgátory, škrob, fruktóza a zahušťovadla, vznikají Hořické trubičky ostatních typů".

*zdroj: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/registeredName.html?denominationId=344