po29042024

pondělí, 08 červen 2015 10:27

Galetka oslaví 3. narozeniny velkou Palačinkovou zahradní párty!

Pokud milujete palačinky na slaný i sladký způsob, při slově Bretaň se slastně zasníte, dáváte přednost kvalitním surovinám a jídlu připravovanému poctivě a s láskou a ještě nemáte plán na neděli 14. června, nenechte si ujít Palačinkovou zahradní párty, kterou pořádá palačinkárna Galetka. Oslava po francouzsku vypukne ve 13 hodin v zahradě U Habrovky.

„Můžete ochutnat pravé pohankové palačinky galettes, tenké sladké francouzské palačinky crepes, pohankové i pšeničné, bez lepku i bez mléka. Nebudou chybět ani skvělá francouzská vína, cidre a další dobroty. Těšit se můžete i na bohatý hudební program a pro děti je přichystán dětský koutek a dětská scéna. Svou akcí zároveň podpoříme i obecně prospěšnou společnost Asistence, která se úspěšně snaží rozpouštět vnitřní i vnější bariéry lidí s postižením," vyjmenovává Andrea Ernyei, která společně se svou sestrou Petrou Galetku před třemi lety založila.

Příběh Galetky se začal psát ještě o něco dřív. Andrea Ernyei se po letech strávených na cestách vrátila do Prahy, společně se svým francouzským manželem. Její vášeň pro francouzskou kuchyni se zrodila právě v Bretani, v drsném kraji plném legend, lemovaném studeným a divokým Atlantikem a prostými kamennými domky. A také kraji pověstným svými pohankovými galettes, nejlepšími palačinkami na světě. Jednoho dne, když Andrea seděla se svou sestrou Petrou Ernyei, úspěšnou jazzovou zpěvačkou a muzikantkou, v jejich rodné vile v Podolí, přišla řeč na palačinky. Andrea vyprávěla Petře o voňavé pohankové placce, jejíž chuť vyvolává ve spojení s máslem, rozpečeným sýrem a šunkou v ústech mořskou bouři. Placce, kterou nikde v Praze neobjevila. A tak se začal postupně rodit plán.

O pár měsíců později obě sestry vyrazily do Bretaně, kde se v místní kamenné creperii nedaleko Brestu učily připravovat pravé galettes i sladké crepes. Dáma, která je tomuto umu zasvěcovala, je každý den překvapovala svým šarmem, decentně nalíčeným obličejem, vosím pasem, lodičkami s podpatky, slabostí pro dobrou kávu a lehkostí, s jakou své kulinářské skvosty připravovala. Když se naučily, co potřebovaly, odjely obě sestry zase zpět do Prahy a kousek Bretaně si vzaly s sebou.

Dnes Galetka hladí chuťové buňky návštěvníků farmářských trhů a festivalů, připravuje neotřelé palačinkové cateringy pro firemní akce, svatby či dětské oslavy a průběžně upravuje svou nabídku podle sezónních surovin i nálady.

Své 3. narozeniny oslaví Galetka v neděli 14. června v zahradě U Habrovky 66/2 na Praze 4. Za 120 Kč na osobu můžete ochutnat neomezené množství jejích božských palačinek, děti si pochutnají za 80 Kč. Více na www.galetka.cz.

Program Palačinkové zahradní párty:

14 h – Martin Ševčík (kytara, zpěv)

14.30 h – oficiální zahájení, Galetka, Asistence

15 h – Martin Ševčík

16 h – Vendula Šmoldasová (zpěv), Libor Šmoldas (kytara)

18 h – Swingfonix a Petra Ernyei

21 h – Jazz session

Dětská scéna - Cirqueon