po29042024

neděle, 24 květen 2015 00:00

Nejčokoládovější čokoládový cheesecake

Cheesecake může mít mnoho podob. Ten nejlahodnější ovšem patří ke klasickému anglosaskému stylu. Náplň z čerstvého sýra je hladká, téměř krémová, a rozpouští se na jazyku. „Na dobré čokoládě ani sušenkách nešetřete, rozhodují o výsledku. Čokoládu vyberte kvalitní, hořkou, s obsahem minimálně sedmdesát procent kakaa a bez rostlinných tuků.

Zážitek z čokoládové chuti umocní čokoládová poleva, takzvaná ganache," doporučuje Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

Na základ potřebujeme: 200 g máslových sušenek, 60 g rozpuštěného másla

Sušenky rozdrťte nebo rozemelte v robotu, propracujte s máslem a natlačte do dortové formy (nevymazávejte). Dejte péct na 180 stupňů (horkovzdušná trouba) dokud sušenky nemají zlatavou barvu. Poté vyndejte a snižte teplotu v troubě na 160.

Náplň: 600 g čerstvého krémového sýra (třeba Philadelphia), 200 g zakysané smetany, 3 vejce,

1 žloutek, 220 g moučkového cukru, 200 g rozpuštěné a lehce zchladnuté čokolády

Smíchejte sýr, cukr, vejce, žloutky a zakysanou smetanu. Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu. Náplň vlijte do formy na připravený základ ze sušenek. Do spodní části vložte hlubší plech naplněný horkou vodou. Cheesecake dejte na plech v horní polovině trouby. Pečte na 160 stupňů přibližně 45 minut. Vyndejte a nechte zchladnout ve formě, nejlépe přes noc v lednici.

Poleva: 200 ml smetany min. 30%, 180 g čokolády

V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na malé kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte metlou do hladka, přendejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganage rozetřete na studený cheesecake. Až poté vyndejte z formy a nakrájejte (nejlépe horkým nožem). Ozdobte podle vlastní fantazie...

Tajný tip Sabiny Kmecové: „Pokud pečete častěji, pořiďte si zahnutý cukrářský roztírací nůž, v délce cca 15 cm. Seženete ho zcela určitě ve specializovaných e-shopech pro cukráře. Stojí okolo 150 Kč a nádherně se s tím roztírají všechny různé polevy, ale také šlehačkové náplně, krémy apod. Vaše dorty budou jako od profesionálů!"

Mohlo by se hodit: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí

zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech.

zdroj nebespan.cz