po06052024

úterý, 08 srpen 2017 08:40

3 důvody, proč by neměla chybět pohotovostní antikoncepce ve vašem kufru

Dovolená klepe na dveře. S velikým nadšením balíte kufry a přemýšlíte, jestli jste na něco nezapomněli. Kartáček máte, plavky máte, ale pohotovostní antikoncepci jste si sbalila? A přitom právě tato nenápadná pilulka může být klíčem ke klidné dovolené.

Hrozbou číslo jedna pro ženy, které ještě neplánují rodičovství nebo zvýšení současného počtu dětí, je selhání používané antikoncepce. Prasklý prezervativ nebo zapomenutá pilulka vás může zaskočit kdykoli a kdekoli. Záchrannou brzdou se může stát právě pohotovostní antikoncepce, která zabraňuje těhotenství dříve, než k němu dojde.

„Limit pro použití pilulky je 72 hodin, což by mělo být dostačující pro to, aby každá žena během této doby pilulku stačila zakoupit a užít, pokud ji nemá po ruce. Čím dříve po nechráněném styku pilulku žena užije, tím bude účinnější,“ vysvětluje gynekoložka MUDr. Kamila Nouzová.

72 hodin se může zdát hodně, ale co když trávíte dovolenou v zahraničí? Domluvit se v místní lékárně a získat to, co nezbytně potřebujete, nemusí být snadné. Přichází v úvahu pomoc delegáta, anebo někoho z turistů. Nicméně, komu je příjemné svěřovat se se svým trablem cizím lidem?

Shánění pohotovostní pilulky může být obzvlášť obtížné, pokud jste v lokalitě, kde tyto tabletky neseženete bez předpisu a už vůbec ne v každé lékárně, jako tomu je u nás v Česku. U nás prakticky v každé lékárně zakoupíte pilulky Escapelle nebo Postinor, které jsou dostupné v sekci volného prodeje. Tato drobná investice se rozhodně vyplatí. Tím spíše, když jich doba spotřeby činí 5 let od data výroby.

Jestliže trávíte dovolenou v zemi, kde tato zázračná pilulka dostupná je, pak můžete narazit na problém dostupnosti samotné lékárny. Nezabydlené části destinací mohou sice sloužit k odpočinku, ale pokud hrajete boj s časem, stane se z relaxu velká panika a hon za lékárnou. Uznejte sami, že čas na dovolené utíká velice rychle. Krátit si ho hledáním toho správného zařízení by byla veliká škoda.