po29042024

středa, 08 únor 2023 21:20

Během jarních prázdnin je v současné době největší zájem o Liberecký kraj

V Česku tento týden začaly jarní prázdniny. Postupně se uskuteční ve všech regionech, tak aby se ve školním volnu během šesti týdnů vystřídala celá země. Se žáky a studenty tráví čas zpravidla také rodiče, berou si dovolenou. Tomu odpovídá i vytíženost ubytovacích zařízení. Se začátkem aktuálních prázdnin byly víkendové rezervace větší než 41,5 %, největší obsazenost, a to přes 71 % hlásil Liberecký kraj.

 

Data o obsazenosti ubytovacích zařízení a predikce vycházejí z modelu společnosti DataRhymes. Ta čerpá informace z Bookingu a připravuje analýzy pro Institut turismu agentury CzechTourism. Z nich mimo jiné vyplývá, že loni na začátku jarních prázdnin si lidé ubytování v Česku rezervovali ze 43,86 %, obsazenost tedy byla o cca 2 p. b. vyšší.

 

„Ceny za ubytování kopírují zájem turistů o jednotlivé tuzemské regiony. V Libereckém kraji s největší obsazeností (71,19 %) k letošnímu 6. únoru stál dvoulůžkový pokoj průměrně 2 678 Kč. Následoval kraj Královéhradecký s obsazeností 61,52 % a s průměrnou cenou za ubytování 2 619 Kč a kraj Plzeňský. Tam rezervace na začátku jarních prázdnin dosáhly 43,09 % a dvoulůžkový pokoj vycházel v průměru na 2 022 Kč," říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Fakt, že regiony mají jarní prázdniny různě, konají se postupně od 6. února do 19. března, tedy během šesti týdnů, umožňuje rovnoměrné rozdělení poptávky po dovolené. Vede to k udržitelnému cestovnímu ruchu v horských destinacích a zároveň to přispívá k nastavení rozumné cenové hladiny ubytování. Tradičně největší zájem o české hory souvisí s termíny jarních prázdnin velkých měst jako jsou Praha, Brno, Ostrava a Plzeň."

 

Průměrná cena za ubytování se během aktuálního školního volna příliš nemění. Kulminuje v týdnu od 27. února na celkových 2 387 Kč za dvoulůžkový pokoj. S tím, že na začátku prázdnin, tedy 6. února, se jednalo o 2 317 Kč, na konci, tedy v týdnu od 13. března, o 2 374 Kč. Obsazenost má s koncem jarních prázdnin klesající tendenci. S prodloužením zimní turistické sezóny v Česku mají pomoci kampaně CzechTourismu. „Kromě zahraniční on-line kampaně zaměřené na lyže včetně zimních měst a Valentýna, která aktuálně běží v Belgii, Nizozemsku, Dánsku, Francii, Německu, Polsku, Rakousku, Španělsku a Švédsku, jsme připravili i kampaň pro domácí trh. Má za cíl podpořit návštěvnost horských středisek v Česku," říká ředitel odboru marketingu a zahraničních zastoupení České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává: „Dozvíte se v ní, co jsou a kde najdete Březnové hory. A proč se tam vyplatí trávit aktivní jarní dovolenou."

 

Podle Asociace horských středisek jsou na českých horách v současné době velmi dobré podmínky. Až na malé výjimky tak mají otevřeno všechna střediska, většina z nich má v provozu 80 až 100 procent sjezdových tratí. Sněhu je na horách 40 až 80 centimetrů, v posledních dnech napadly další desítky. Teploty se momentálně pohybují okolo mínus 5 C a je slunečno. Lyžaři mohou využít víc než 415 lanovek a vleků a přibližně 375 kilometrů sjezdových tratí.

 

 „Nejen průběžně aktualizované sněhové zpravodajství najdete na našem portálu Kudy z nudy, a to zde. Dozvíte se tam také tipy, kam vyrazit na běžky či kde se dá bruslit a sáňkovat. Inspirovat na cestu za zimními radovánkami vás může i přehled horských středisek včetně nejlepších tuzemských sjezdovek," říká ředitelka odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráce České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Veronika Janečkováa uzavírá: „A s podrobnou predikcí obsazenosti tuzemských ubytovacích zařízení se můžete seznámit na našem analytickém portálu Tourdata."