po29042024

pondělí, 30 leden 2023 08:22

Začíná sezóna exotických zájezdů. Zájem Čechů je srovnatelný s dobou před pandemií.

V českých cestovních kanceláří se vrací zájem o destinace ve vzdálených zemích, a to jak za účelem relaxace, tak i poznávání. Prodeje dosahují u většiny destinací předpandemických čísel. Důvodem je jednak dvouletá přestávka, kdy zejména asijské destinace byly cestovnímu ruchu uzavřeny a začaly se postupně zpřístupňovat až v polovině loňského roku. Rovněž průměrná cena prodávaných zájezdů je u CK/CA podobná jako v době před pandemií. V neposlední řadě se do vyhledávaných destinací (např. Thajsko) obnovilo množství leteckých spojení shodné s r. 2019.

 

Na českém trhu se navrátil zájem o nejoblíbenější Thajsko a další asijské destinace, jako Kambodža, Vietnam, Malajsie a ostrov Bali v Indonésii. Již z doby pandemie poptává bohatá klientela s rostoucím zájmem destinace tzv. luxusního trojúhelníku v Indickém oceánu - Maledivy, Seychely a Mauricius, přestože se průměrná cena prodaného pobytu za poslední tři roky zvýšila o 20 - 30 %. Podobně došlo ke zdražení kapacit i v dalších luxusních destinacích (Havajské ostrovy, Francouzská Polynésie ad.). S poklesem zájmu se momentálně potýkají Kuba a Srí Lanka, v minulosti velmi oblíbené.

 

Exotické destinace lákají nejen na bílé pláže a tyrkysové moře, ale uchvacují tropickou přírodou, gastronomií a často koloniální historií (Jamajka, Kuba, Mexiko ad.). Leteckou dopravu z ČR využívají čeští turisté jak na přímých charterových letech, tak i komfortních pravidelných linkách, ideálně s jedním přestupem. S ohledem na průměrnou cenu prodávaných týdenních zájezdů, jež se pohybuje okolo 35.000 Kč/os., se tento segment dovolených týká především střední a vyšší příjmové skupiny cestujících. Pro tuto klientelu není cena rozhodujícím faktorem a nedopadá na ni citelně zvýšení cen energií.

 

Mimo Evropu (vč. destinací Egypt, Turecko a Tunisko) vycestovalo na dovolenou v r. 2019 přibližně 600 tis. Čechů. Z aktuálních prodejů v českých CK/CA vyplývá, že zájem je nejen o destinace „blízké exotiky“ (destinace do 6 hodin letu jako jsou Spojené arabské emiráty a Omán), ale také o vzdálené exotické země, jejichž žebříček (podle prodejů v CK/CA) naleznete níže.

 

TOP 10 exotických destinací u českých CK 2022/2023

  1. Thajsko
  2. Zanzibar
  3. Dominikánská republika
  4. Maledivy, Mauricius, Seychely
  5. Mexiko
  6. Vietnam
  7. Kuba
  8. Bali (Indonésie)
  9. Jamajka
  10. Srí Lanka