03052024

pondělí, 20 březen 2017 07:39

Dotýkati se je na zámku v Děčíně povoleno

Zámek v Děčíně rozšiřuje v nové sezóně svou nabídku. Pozornost zaměřil na osoby se zrakovým postižením, protože to, že člověk nevidí, ještě neznamená, že nemá zájem o historii. Obecně platí, že klasické prohlídky památek nezohledňují potřeby zrakově postižených návštěvníků, ať už jde o způsob výkladu, tempo prohlídky či jen běžným zákazem dotýkat se vystavených exponátů.

 

Proto zámek Děčín připravil pro novou sezónu projekt, usnadňující prohlídku lidem se zrakovým postižením, kteří mají rádi historii a památky. Prozatím je speciálně upraven jeden prohlídkový okruh, během něhož si návštěvníci budou moci osahat některé části mobiliáře nebo porovnat materiály. Vyškolení průvodci pak přizpůsobí výklad návštěvníkům se zrakovým postižením. V případě větších skupin doprovodí prohlídku i asistent průvodce. „Na tyto speciální haptické prohlídky je nutná předchozí rezervace na tel. 775 862 639, 412 518 905 nebo na emailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Přestože haptické prohlídky jsou určeny především slabozrakým a nevidomým návštěvníkům, v případě zájmu je mohou využít všichni ti, kteří si chtějí vyzkoušet jaké to je, žít ve tmě, která nekončí," uvádí Ing. Iveta Krupičková, ředitelka zámku Děčín.

„Poprvé bude možné haptické prohlídky zámku Děčín absolvovat v sobotu 1. dubna během akce Otevírání zámeckých zahrad, a to v 10 nebo ve 14 hodin. I na tento den prosíme o rezervaci předem," dodává Iveta Krupičková. Jeden z nejnavštěvovanějších zámků severních Čech, zámek Děčín, je známý svým celoročním provozem. 1. duben bude letos dnem, kdy se znovu otevřou po zimní přestávce v celé své kráse také zámecké zahrady.

Tradiční Odemykání zámeckých zahrad zahájí turistickou sezónu roku 2017. Pro návštěvníky je v ten den připraven bohatý doprovodný program a zcela nově prohlídky první části zrestaurované výmalby Čajového pavilonu v jižních zahradách. A protože odemykání zahrad vyšlo právě na první dubnový den, je možné navštívit speciální aprílovou prohlídkou zámku. Probíhat budou samozřejmě i prohlídky všech tří okruhů a přístupné budou i všechny tři probíhající výstavy Děčínské hodinárium v podkroví, výstava historických kočárů v konírně i divadelní výstava Za oponou v zámecké kuchyni. Nová je prohlídka pro osoby se zrakovým postižením.

Zámek v Děčíně se tak chce stát přátelským místem také pro tyto návštěvníky. Dubnové akce na zámku: 1.4. Odemykání zámeckých zahrad. Od 1. dubna budou moci návštěvníci opět korzovat nejen po jarních terasách zámeckých zahrad. Po zimním spánku se probouzí i některé prohlídkové okruhy. Jedním z nich je i okruh Barokní perly, jehož součástí je výstava Chrámový poklad, která vznikla z prostředků

Evropské Unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj. 9.4. koncert Jarní dialogy – MHF Lípa Musica představí skladby A. Dvořáka, F. Schuberta či M. Ravela. Tóny skladeb zazní v Knihovním sále od 17 hodin za zvuků harfy, violoncella, flétny a houslí. 17.4. Pohádková pomlázka v Růžové zahradě proběhne formou hledání velikonočních vajíček s komteskami. Zámecká koleda s hrou bude obohacena soutěžemi a výtvarnou dílnou.

Akce proběhne od 14 do 17 hodin. V 15 hodin na děti čeká loutková pohádka Kouzla skřítků v prostorách Sala terreny v Růžové zahradě. 29.4. Mezinárodní den tance je připraven jak pro děti v dopoledních hodinách, tak pro dospělé odpoledne. Tančit se bude od 10 hodin dopoledne až do večera v jižních zahradách, Knihovním i Rohovém sále. Mezinárodní den tance je den, kdy se tančí všude a nejinak tomu bude i na děčínském zámku. Závěr dne bude ukončen v zámecké restauraci Tango tančírnou. 30.4. od 15 hodin se jižní zahrady děčínského zámku stanou místem setkání čarodějnic a dalších pohádkových bytostí, které mají pro zvídavé a odvážné děti připraveno plno úkolů. Proběhne zde Čarodějnická stezka odvahy se závěrečným opékáním buřtů. ___________________________________________________________________________________

Zámek Děčín a jeho současná podoba je dílem hraběcího rodu Thun-Hohenstein, který držel děčínské panství v letech 1628–1932. Thunové pocházeli původně z jižních Tyrol a postupně se vypracovali mezi přední šlechtické rody habsburské monarchie. Příslušníci rodu pravidelně zastávali důležité politické i církevní úřady. Např. Lev Thun působil v 19. století jako ministr kultu a vyučování, jeho synovec Franz Thun zastával dvakrát (1889–1896 a 1911–1915) funkci místodržitele v Čechách a v letech 1898–1899 se stal dokonce předsedou rakouské (tzv. Předlitavské) vlády a současně i ministrem vnitra. Za své zásluhy byl roku 1911 povýšen do knížecího stavu. Rod Thunů, původní majitelé zámku, udržoval kontakty s mnoha předními vědci či umělci – Josefem Dobrovským, Františkem Palackým, malířskou rodinou Mánesů atd. Zřejmě nejznámějším návštěvníkem zámku byl hudební skladatel Fryderyk Chopin. Trvalou vzpomínkou na jeho pobyt zůstává valčík As-dur, op. 34, č. 1, zvaný Děčínský, který zde Chopin poprvé uvedl a poté věnoval komtese Josefině Thunové.