03052024

pátek, 16 prosinec 2016 07:54

Přihlaste své děti do projektu Akademie programování. Hravou a zábavnou formou se naučí základy programování

Do České republiky se již potřetí vrací celosvětově úspěšný projekt Akademie programování. Jde svým pojetím o zcela výjimečnou vzdělávací iniciativu, která jako jedna z mála na světě přibližuje problematiku programování dětem všech věkových skupin a to velmi srozumitelnou a zábavnou formou.

 

Za cíl si projekt klade naučit děti základy programování a tím zvýšit jejich uplatnitelnost na trhu práce. Do projektu se může přihlásit každý a to prostřednictvím své školy, či kterékoliv dětské či studentské zájmové organizace, kroužku či hnutí. Určitě neváhejte, jelikož díky Akademii programování mají vaše děti možnost osvojit si snadným a zajímavým způsobem dovednosti, které se jim v budoucnu budou velmi hodit.

A kdo ví, třeba si na konci projektu budou děti již schopny naprogramovat svou vlastní webovou stránku, sociální profil nebo třeba i hru.

Akademie programování probíhá v rámci desetihodinových workshopů ve stylu vzdělávací filozofie „škola hrou“. Může být součástí výuky výpočetní techniky na školách nebo probíhat jako odpolední kroužek. Samozřejmostí jsou hotové výukové tutoriály a tréninky učitelů, díky kterým bude i pro ně výuka programování zábava. Akademie programování je pro školy a děti zdarma. Více informací se dozvíte na www.akademieprogramovani.cz. Zde naleznete také veškeré podrobnosti, včetně informací, jak se do projektu zapojit.

Akademii programování organizuje za podpory společnosti Microsoft nezisková vzdělávací organizace Czechitas, která má s výukou programovacích dovedností u dětí velkou zkušenost. Jejím posláním je získávat jednoduchou, přístupnou a zábavnou formou děti a mladé lidi pro obor IT. Soustřeďuje se přitom především na dívky.

Akademie programování je však zaměřená také na chlapce a jejím primárním cílem není vychovat nové profesionální programátory, ale ukázat dětem dovednosti, které v budoucnu uplatní v rámci svého povolání, ať již se rozhodnou pro jakoukoliv profesní dráhu. Podle průzkumu Grand Coalition for Digital Jobs totiž v roce 2020 bude až 90 % profesí vyžadovat alespoň minimální znalost kódování. Již velmi brzy tak bude pro získání dobrého pracovního míst důležité, zda uchazeč umí vytvořit například svůj vlastní blog nebo webovou stránku.

O Czechitas

Czechitas je nezisková organizace, která vzdělává, inspiruje a motivuje ženy a dívky vyzkoušet svět informačních technologiích. Pořádáme jednorázové workshopy a intenzivní kurzy v oblasti jako je tvorba webu, grafika, datová analýza nebo základy programování.

Od roku 2014 jsme uspořádali již 89 workshopů a kurzů pro více než 3 890 žen bez omezení věku, předešlé pracovní pozice nebo technické dovednosti. Naše cílová skupina je tvořena převážně ženami ve věku 20–35 let. Uspořádali jsme ale i Letní školu IT pro 40 dívek ze středních škol a získali mediální dosah po celé České republice. Do organizace se dobrovolně zapojilo přes 200 lektorů a v naší komunitě je nyní více než 7 900 lidí. Jako výsledek naší práce jsme pomohli desítkám žen začít kariéru v IT."