so04052024

úterý, 22 listopad 2016 07:41

Výstava Fenomén IGRÁČEK putuje na zámek v Klášterci nad Ohří

Zámek Klášterec, vystavěný na ostrohu řeky Ohře při úpatí Krušných hor, získal svůj název, jako i město, ze staročeského označení malého kláštera, odvozeného z latinského claustrellum. Ten byl v místech dnešního města založen kolem roku 1250 benediktiny.

Velice záhy se stal zámek královskou državou a vystřídal řadu majitelů. Posledním významným rodem a jeho posledním majitelem byl Oswald ІІІ. Thun. Jeho smrtí se uzavřelo více jak třísetleté období, kdy byl zámek Klášterec nad Ohří v kontinuálním vlastnictví předního evropského rodu Thun-Hohensteinů.

Po druhé světové válce přešel zámek do majetku státu. Zámek se nachází na levém břehu řeky Ohře v deseti hektarovém, dendrologicky velmi cenném, anglickém parku z 20. a 70. let 19. století, ve kterém je 220 druhů stromů z celého světa. V zámeckém areálu je rovněž sala terrena s glorietem se sochařskou výzdobou od Jana Brokofa z 80. let 17. století.

Vedle stálých expozic nabízí zámek řadu putovních výstav. Mezi ně se zařadí od 19. listopadu do 19.února také výstava Fenomén IGRÁČEK. Dnes už legendární IGRÁČEK, který letos slaví čtyřicet let od svého uvedení na trh, seznámí v rámci výstavy děti s výrobou a vývojem figurek od roku 1976. Tehdy byl první IGRÁČEK, povoláním zedník, vyroben. Výroba po celých čtyřicet let byla a nadále zůstává v rukou českého výrobce. Technické muzeum v Brně, autor této již velice známé výstavy „Fenomén IGRÁČEK“ expozici připravuje ve spolupráci se společností EFKO.

„Zámek Klášterec nad Ohří nabízí celoročně stálou expozici porcelánu, výstavu loutek rodiny Kopeckých a nádhernou instalaci Pohádkové země Vítězslavy Klimtové,“ uvádí Petr Hybner, ředitel Zámku v Klášterci nad Ohří. „Kromě toho pořádáme spoustu tématických výstav, jako například teď Fenomén IGRÁČEK. A proč právě tuto výstavu? Jak už sám název napovídá, IGRÁČEK je fenomén nejen pro děti, ale pro všechny.Navíc se blíží Vánoce a IGRÁČCI jsou výborným tipem pro vánoční dárek,“ dodává Petr Hybner.

„Výstavu Fenomén IGRÁČEK vidělo již na tisíce dětí v téměř padesáti městech po celé České republice. Zájem o ni neutichá. Vypovídá to nejenom a atraktivitě IGRÁČKA ale i o pojetí celé výstavy jako takové. Jsem za to všem těm, kdo se na výstavě podílejí, moc vděčný. Za dobu trvání výstavy se z nás stal, spolu s Technickým muzeem v Brně, jeden tým,“ říká Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO. „Dávám velkou váhu tomu, že ti nejpovolanější, ředitelé a pracovníci muzeí, zámků, hradů a tvrzí vidí v IGRÁČKOVI hodnotu. A jsem rád, že IGRÁČEK zase pomáhá zvyšovat návštěvnost 

těchto míst, protože si to právem zaslouží,“ dodává Miroslav Kotík.

„IGRÁČEK je atraktivní a děti zajímá stále víc. Zjišťují, že i česká hračka může být zajímavá,“ uvádí Zdeněk Rauš, oddělení produkce výstav a provoz technických památek, Technické muzeum v Brně. „Výstavu se vždy podařilo nainstalovat ke vzájemné spokojenosti. V Brně v TMB byla první instalace 17.10.2011 a tehdy nikdo netušil, kam všude se IGRÁČCI za pět let podívají. Na výstavě v Klášterci končí připomínka čtyřicetin IGRÁČKŮ, jako 49.výstava. Na návštěvníky zde čeká soutěž i hrací koutek,“ dodává Zdeněk Rauš.