po29042024

neděle, 07 duben 2024 21:15

Sezona medvědího česneku je zpět: Vychutnejte si ho, dokud je čas

Roste jen pár týdnů v roce a letos jsme se ho díky teplému počasí dočkali opravdu brzy. Medvědí česnek, jarní bylinka s jemnou česnekovou chutí potěší nejen naše smysly, ale i naše tělo. A jeho čas přichází právě teď.

Zelený zázrak, který skvěle chutná. To je medvědí česnek. Dnes už ho není třeba představovat, mezi „trendy jarními pochutinami“ se drží již několik let. Známý nám ale je už celá staletí, až tisíce let. Naši předkové ho pěstovali už v dobách mezolitu a hojně jej využívali hlavně pro jeho léčivé účinky. A věděli proč! Má totiž vysoký obsah vitamínu C, pozitivně ovlivňuje imunitu, a navíc je silně antibakteriální. Dále dokáže také podpořit krvetvorbu, snižovat vysoký krevní tlak a díky obsahu alicinu je skvělým pomocníkem při boji proti kvasinkovým infekcím.

Většina z nás dnes ale medvědí česnek konzumuje především pro jeho skvělou, jemnou česnekovou chuť. Nejlépe jí dá vyniknout pokrájený a čerstvý přidaný do libovolného pokrmu nebo ve formě pesta z jeho čerstvých lístků. Takto má v kuchyni přehršel využití – hodí se do rizota, těstovin, nebo jen tak na chleba s čerstvým sýrem. Pokud se zrovna nechystáte do přírody nebo nemáte čas shánět jej po obchodech či farmářských trzích, nevěste hlavu. Takové pesto najdete v sezoně třeba u Živiny, která jej vyrábí výhradně z českých lokálních ručně sbíraných bylin.

Věděli jste, že…?

Kromě toho, že medvědí česnek pomáhá a výborně chutná, je i skvělým parťákem v boji proti jarní únavě. Už v minulosti byl oceňován pro své povzbuzující účinky, využíval se například jako tonikum na nervy a oslabený nervový systém. Parádu ale dělá bohužel jen chvíli. Řadí totiž mezi takzvané jarní efemeroidy – rostliny, které sice rychle vyrostou časně zjara, když ještě stromy nemají listy, ale také brzy odumřou. Jeho sezona je tak velmi krátká, většinou od konce března do května. Jakmile vykvete, ztrácí svou jedinečnou chuť. Neváhejte proto ani chvilku a vychutnejte si ho, dokud je čas, ať už čerstvý nebo ve formě lahodného pesta třeba od firmy Živina, která do něj přidává ještě také kešu oříšky, které jsou skvělým zdrojem bílkovin a zjemní výraznou chuť pesta.