po29042024

neděle, 21 leden 2024 20:41

Botanická zahrada Praha zahájila Tropický rok 2024 a výstavu NOVÁ PET TROPICANA

Botanická zahrada hl. m. Prahy zahájila svou 55. sezónu – Tropický rok 2024. Celý rok bude věnovaný tropické flóře a tropické přírodě. Není to jen tak náhodou. Před 20 lety byl pro návštěvníky otevřen tropický skleník Fata Morgana. První výstavou sezóny je unikátní přehlídka NOVÁ PET TROPICANA, zasvěcená uměleckým dílům vytvořeným z použitých PET lahví. Botanická zahrada tak spolu s autorkou Veronikou Richterovou upozorňuje na význam recyklace a udržitelnosti.

Patrony celé sezóny 2024 a rovněž výstavy NOVÁ PET TROPICANA se stali zpěvačka Marta Jandová, moderátorka Martina Jandová a zpěvák a muzikant Petr Janda. Jandovi jsou příznivci pražské botanické zahrady, ale i výtvarného umění. Veronika Richterová svá díla v botanické zahradě prezentovala již v roce 2010. Nová výstava je inspirovaná převážně tropickou flórou a přírodou a objekty byly vytvořeny mezi lety 2010 až 2023. Návštěvníci se setkají s fantastickými rostlinami, které nikde nerostou, ale uvidí i neobyčejné květy orchidejí, strelícií nebo lotosů. Ve skleníku se objeví také motýli nebo krokodýl. Unikátní díla doplní rovněž večerní prohlídky skleníku Fata Morgana. Výstavu od 22. března obohatí Tropické květy a návštěvníci se mohou těšit na prodej tropických rostlin. Přehlídku bude možné zhlédnout až do 7. dubna.

 

Výstava propojující umění s recyklací přináší nový pohled na péči o životní prostředí. Plastové objekty v druhé části doplní i živé Tropické květy a

návštěvníci si budou moci různé tropické rostliny včetně orchidejí zakoupit. Tropickým oblastem a tropům budou věnovány i přednášky a další akce a výstavy botanické zahrady. Připravujeme i výstavu, díky které budou moci návštěvníci nahlédnout do historie a zázemí skleníku Fata Morgana. Nebude chybět oblíbená přehlídka motýlů, pozveme k prohlídce kolekce sukulentů, zkrátka nepřijdou ani milovníci našeho vína, neboť už na jaře opět otevřeme zrekonstruovaný prostor viničního domku. Těší mě, že se patrony sezóny stali zpěvačka Marta Jandová a rocker Petr Janda, letošní program bude opravdu nabitý a pestrý, stejně jako jejich muzika. Věříme, že tento rok přivítáme ještě více návštěvníků a milovníků přírody,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

„Botanická zahrada je už 55 let důležitou součástí života v hlavním městě. Už 20 let je zde nejoblíbenější expozicí unikátní skleník Fata Morgana, který návštěvníkům, nejen Pražanům, ale také turistům z celé republiky i zahraničí, nabízí jedinečný pohled do tropické přírody a seznamuje s pestrou flórou tropů. Ve sbírkách botanické zahrady i ve skleníku najdeme mnoho ohrožených a někdy i v přírodě vyhynulých druhů rostlin. Je to upozornění na křehkost přírody, kterou si často ani neuvědomujeme, a myslím, že je velmi důležité, že botanická zahrada a její odborníci nabízejí poučení v oblasti ochrany přírody. Součástí tohoto vzdělávání může být i aktuálně probíhající výstava NOVÁ PET TROPICANA, jež jistě vzbudí pozornost veřejnosti, vyvolá diskusi a poukáže na nutnost recyklace. Může to být jakýsi zdvižený prst a pobídka k udržitelnému způsobu života. Já osobně si myslím, že návštěva botanické zahrady a této zajímavé výstavy ve skleníku Fata Morgana je vhodná pro všechny generace. Věřím, že rekordní návštěvnost botanické zahrady z roku 2023 bude ještě překonána,“ doplňuje Jana Komrsková, náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

 

Tropická džungle z PET lahví

Tropický rok začíná 19. ledna výstavou NOVÁ PET TROPICANA. Skleník Fata Morgana se proměnil ve fantastickou barevnou džungli a rozkvetl uměleckými díly Veroniky Richterové, jež jsou tvořena z použitých PET lahví. Na tři měsíce jej „osídlilo“ na 130 objektů, rostlin, hub a zvířat, které Veronika Richterová od roku 2010 vytvořila z nasbíraných plastových nápojových lahví. Inspirací jí byly cesty do tropických krajin, například do Kambodže, Japonska, ale i na Kanárské ostrovy nebo karibský Gaudeloupe. Plastové objekty naleznou návštěvníci v celém skleníku Fata Morgana. Díla jsou rozmístěna podle biotopů, takže v první části, která je věnována suchomilným rostlinám, jsou k vidění nejrůznější sukulenty, kaktusy nebo bambusy. Druhá část tropického deštného lesa je vyhrazena tropickým rostlinám a v poslední části skleníku, která prezentuje flóru horských oblastí, se nachází zejména houby a masožravé rostliny. Plastiky se také vznášejí nad hlavami návštěvníků, u vodopádu nebo se stanou součástí jezírka. Všechny objekty byly vytvořeny mezi lety 2010 a 2023, velká část vznikla cíleně pro tuto výstavu. Najdou se zde však i dvě díla, která upomínají na výstavu v roce 2010, a to bude oblíbený krokodýl vznášející se na hladině jezírka a kaloni, kteří se zabydlí v dutině kmene. Kromě fantastických a neexistujících rostlin návštěvníci uvidí i rostliny, které znají, ale v podobě, v jaké je ještě nikdy neviděli, ať už to budou orchideje, strelície, bromélie, lekníny, palmy nebo kaktusy. Rostlinný svět doplní rovněž nejrůznější

živočichové, kromě krokodýla to budou kaloni, motýli nebo nenápadné lupenitky, které možná nalezne jenom pozorný návštěvník.

 

Veronika Richterová a PET-art

Veronika Richterová je výtvarnice, malířka a sochařka. Vystudovala pražskou UMPRUM a absolvovala stáž v Paříži. Od 90. let je na volné noze, zpočátku se věnovala malbě a smaltovaným plastikám, vytvořila kromě jiného například sochy pro pražskou zoologickou zahradu a od roku 2004 se zabývá PET-artem. „PET-art je můj vlastní styl a dá se říci výmysl. Vznikl šťastnou náhodou v parném létě roku 2004. V okamžiku, kdy jsem zjistila, že lahev se dá teplem deformovat a můžou tak vzniknout neobvyklé tvary. Mým prvním petovým dílem byl ‚křišťálový‘ lustr,“ říká Veronika Richterová. A dodává: „Smyslem PET-artu je přetvářet odpadový materiál a hledat možnosti, které skýtá. Proto je vše z použitých a nalezených lahví. Materiál nikdy nekupuji. Cílem je inspirovat okolí k recyklaci a tvořivosti.“

 

Veronika Richterová má za sebou na 50 samostatných výstav doma i v zahraničí, v Praze se naposledy představila na přelomu let 2019 a 2020 v galerii Makráč. Její nejnovější realizace, tři velké „křišťálové“ lustry, jsou k vidění v Café Savoy v Praze. Příležitostně pracuje i s jinými materiály, například pro město Kladno vytvořila v roce 2022 rozměrnou mozaiku Endemity na téma květin. Část tropických rostlin pro výstavu NOVÁ PET TROPICANA pochází z roku 2019, kdy se Veronika Richterová tímto tématem intenzivně zabývala v rámci projektu věnovaného recyklaci pro obchodní dům Printemps v Paříži. Její instalace ve výloze představovala džungli.

 

Tropický rok v Troji

Významné jubileum tropického skleníku Fata Morgana si budeme připomínat po celý rok 2024. V červnu bude zahájena výstava, jež přiblíží nejen samotný skleník a jeho vznik, ale i hodnotné a často unikátní tropické sbírky a přínosné expedice botanické zahrady. „Tuto výstavu zaměříme i na naše cesty za rostlinným bohatstvím světa a vysvětlíme, jak se rostliny do skleníku dostaly a dostávají. Kromě naší vlastní činnosti je to také spolupráce s botanickými zahradami z různých zemí, s národními parky, ale i drobnějšími pěstiteli u nás i v zahraničí. Naše zahrada se pyšní – a ve skleníku Fata Morgana je to patrné – velmi rozsáhlými sbírkami zázvorů, orchidejí, begonií, masožravých rostlin, kapradin, ale i sukulentů, palem a užitkových tropických rostlin. Bohatá skladba exotické flóry dělá ze skleníku Fata Morgana tu pravou tropickou perlu uprostřed České republiky,“ doplňuje Vlastik Rybka, náměstek odborného oddělení Botanické zahrady hl. m. Prahy. Jedinečné umělecké ztvárnění tropické přírody představují jednotlivé exponáty výstavy NOVÁ PET TROPICANA, které obohatí i oblíbené komentované večerní prohlídky skleníku Fata Morgana. Série procházek setmělým exotickým prostředím pokračuje od pátku 19. ledna. Konají se vždy v pátek a sobotu. Místo na nich lze rezervovat na webových stránkách botanické zahrady.

 

 

V únoru pak začínají přednášky, tentokrát nejen pro zájemce o botaniku. Vypravíme se na daleké cesty. Celý cyklus odstartuje 1. února horolezec Radek Jaroš, který popíše svoji cestu ke

Koruně Himálaje. Během tropického roku nebudou v programu chybět ani další výstavy, například v březnu se ve výstavním sále v srdci botanické zahrady uskuteční výstava Pro všechny smysly – Za kořením a slávou, která návštěvníky zavede na výpravu za vzácným kořením, papírem i hedvábím do daleké Asie. Výstava je vhodná i pro osoby se zdravotním znevýhodněním. Exponáty bude možné zkoumat nejen zrakem, ale i hmatem a některé z nich si zájemci třeba i očichají nebo ochutnají. V dubnu se skleníkem Fata Morgana opět rozletí tropičtí motýli a v červnu se dočkají milovníci sukulentů. Program botanické zahrady doplní rovněž zážitky spojené s vínem. Během jara se pro návštěvníky otevře zrekonstruovaný viniční domek na Vinici sv. Kláry, kde se uskuteční řada vinařských akcí. Nová sezóna v botanické zahradě slibuje nejen vizuální, ale i edukační zážitky pro všechny příchozí.

 

Podrobné informace o akcích Botanické zahrady Praha najdete na https://www.botanicka.cz/clanky/akce/prehled-nasich-akci.

Změna programu vyhrazena.

 

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube).

Novinky a další informace najdete také na www.botanicka.cz