čt02052024

čtvrtek, 15 září 2022 20:31

Září – Měsíc biopotravin a nejlepší biopotravina roku 2022

Vyhlášením vítěze soutěže Nejlepší biopotravina roku 2022 byla 31. srpna 2022 oficiálně zahájena každoroční kampaň Ministerstva zemědělství „ Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství“.

Mezi cíle každoroční kampaně patří seznámení veřejnosti s bio výrobky z domácí produkce a zdůraznění předností ekologického hospodaření. Český trh s biopotravinami neustále roste a zájem o biopotraviny stoupá, což pravidelně potvrzují zveřejňované statistiky Ministerstva zemědělství.

Nákup čerstvých biopotravin si můžete zajistit nejen na blízké biofarmě, ale jsou dostupné i v mnoha obchodech a na trzích. Během září představí bio producenti své výrobky na nejrůznějších regionálních akcích či přímo na ekofarmách. Návštěvníci se budou moci zúčastnit například Dožínek na Letné v Praze, Festivalu biovín a sýrů v Mikulově, nebo třeba akce Poznej svého farmáře na Ekofarmě Člupy.

A kdo se tedy stal vítězem Nejlepší biopotravina roku 2022? Cenu pro absolutního vítěze letos získal BIO Sýr s bílou plísní z Ekofarmy Javorník. Kromě celkového vítěze porota vyhlásila i vítěze dalších kategorií:

Biovíno – Tramín červený, výběr z hroznů 2019 z bio vinařství Víno Marcinčák

Biopotraviny rostlinného původu – Sunday Morning bylinný čaj od Štěpána Tolara z Native way

Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky – Bio černý rybíz džem od Marmelády Šafránka

Steaková biomasa – Hovězí Sirloin steak z farmy Mitrovský dvůr

Soutěž pořádá PRO – BIO Svaz ekologických zemědělců pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klaciny. Všechny oceněné biopotraviny budou k ochutnání na Festivalu biovín a sýrů v Mikulově dne 24. 9. 202

Další zajímavé články v této kategorii: « Nestihl svůj pohřeb Čtrnáct dní k NEzávislosti »