26042024

pondělí, 22 červen 2020 17:05

Když se dítě usmívá a rodiče také

Bylo by velké klišé napsat, že úsměv je jedna z nejhezčích věcí na světě? Asi ano, ale je to tak. Když se usmívá miminko, obvykle se smějí také jeho rodiče. Když jsou usměvaví rodiče, maminka i tatínek, svůj smích zase přenáší na své děti. Je to takový krásně začarovaný kruh. Naše děti vnímají naši náladu, vnímají to, zda jsme unavení, zda nás něco trápí, jsme nervózní.

Dobré fungování rodiny, ve kterém tatínek pomáhá mamince a maminka zase tatínkovi, je jeden dílek onoho usměvavého kruhu, který nám přináší radost.

Správná parta

Rodina je okruh lidí, kteří se milují, respektují a pomáhají si. Prostředí, v jakém naše děti vyrůstají, je formuje a nastavuje jim cestu životem. Důležité je, jak my dospěláci fungujeme. Naši souhru, tedy tu partnerskou a rodičovskou, dítě vnímá možná více, než si myslíme. A tak buďme správná parta. Spolupracujme a takové ty nutné rodičovské činnosti dělejme společně a nebo si je s partnerem vyměňme, ať děti vidí, jak všestranné a flexibilní rodiče mají.

Přebalování, oblékání, holčičí povídání, traktor, fotbal, chlapské řeči...

Pohodlí, komfort, správná strava, suchá plenka, to je jen několik málo věcí, které chceme, aby naše děti měly stále k dispozici. Vykouzlit úsměv a pořádně děti rozesmát nebývá tak těžké, stejně jako se postarat o jejich komfort, pohodlí a spokojenost. Co ale není úplně nejoblíbenější, a neřadí se ani mezi jednoduchou disciplínou, je přebalování. Kolikrát jste už zažili naprostou katastrofu? Kolikrát sebou miminko tak mrskalo, že né a né mu tu plínku nandat? A tak naše otázka zní: Kdo u vás doma nejčastěji přebaluje?

Přebalují skutečně více maminky, protože tatínkové tuto činnost nemají vůbec rádi, nebo je to naopak? Řadí se tedy skutečně přebalování mezi takové ty maminkovské činnosti? Nebo se to tak prostě jenom říká?

Oblékání šatiček, jak našich nejmenších, tak všech panenek, které jsou k dispozici, holčičí povídání, později objevování toho, co ta krásná červená rtěnka všechno dokáže a také to přebalování... Zdá se, že tohle všechno spíše patří do portfolia všech maminek. Všechno ale může být jinak! Tatínek může vybírat nejkrásnější šaty na světě a přebalovat a maminky zase jezdit po zemi traktorem a vysvětlovat pravidla fotbalu. Nezapomeňte, vždyť jste jedna velká parta! Zaměňte seznam činností, na které jste zvyklí, a vyzkoušejte si ty činnosti, které doposud vykonával váš protějšek. A přebalování může být hned první z nich.

 

A není to jen přebalování, které nás spojuje. Na tohle se můžeme společně také těšit aneb, když naše děti perlí: