čt02052024

pondělí, 12 září 2016 10:44

4 zářijové recepty - co ještě najdete v lese nebo na zahrádce

I když je léto již za námi, na zahrádce a v lese ještě stále najdeme plno dobrot, které je možné zpracovat v kuchyni. Využijte čas před tím, než nastane sklizeň jablek a švestek, na vyzkoušení nových receptů s houbami, lilkem či cuketou.

Dubákové rizoto

Počet porcí: 4

Ingredience:

* 500 g kulatozrnné rýže

* 2 PL rostlinného tuku Flora Gold

* 250 g čerstvých nebo mražených hřibů dubových

* 1 šalotka

* 100 g parmezánu

* 150 ml sladké smetany0,5 dcl bílého vína

* 1 stroužek česneku

* limetka/citrón

* sůl, koření a bylinky na ozdobení

Návod k přípravě:

Propláchnutou rýži orestujeme na rostlinném tuku Flora Gold a zalijeme 750ml vody. Rýži osolíme podle chuti a dusíme na mírném ohni do měkka. Na rostlinném tuku Flora Gold orestujeme nakrájenou šalotku, přidáme nakrájené dubáky, nebo směs hřibů, zalijeme vínem a dusíme do měkka. Takto připravené houby smícháme s uvařenou rýží, přidáme sladkou smetanu a směs přivedeme k varu. Hotové rizoto podáváme s posypaným parmezánem a čerstvými bylinkami.

 

Pestrá vaječná frittata s cuketou a cherry rajčátky

Počet porcí: 2

Ingredience:

* 4 ks vejce

* 80 g cherry rajčat

* 80 g cukety

* sůl – dle chuti

* čerstvě mletý pepř

* 30 g rostlinného tuku Flora Gold

* 60 g sýru provolone

* jarní cibulka – na zdobení

* pár lístků čerstvé bazalky

* menší hrst plocholisté petrželové nati

Návod k přípravě:

V pánvi vhodné i do trouby rozpustíme rostlinný tuk Flora Gold a opečeme na menší kostky nakrájenou cuketu. Mezitím, vedle v misce našleháme vejce se solí, pepřem, bylinkami a polovinou nastrouhaného sýru provolone. Takto našlehaná a ochucená vejce nalijeme do pánve k cuketě. Navrch pokládáme na půlky rozkrojená cherry rajčátka a posypeme druhou polovinou sýru. Pečeme zhruba 2 minuty, než nám začnou vejce tuhnout. Potom dáme pánev do vyhřáté trouby pod gril a 3-5 minut dopékáme, dokud frittata nezezlátne. Hotovou frittatu můžeme ozdobit jarní cibulkou a podáváme s čerstvým pečivem.

 

Pomazánka z pečeného lilku s vlašskými ořechy

Počet porcí: 6

Ingredience:

* 60 g Flora s máslem

* 1 střední lilek (cca 400 g)

* ¾ hrnku mletých vlašských ořechů

* 3 stroužky česneku

* 1 lžička strouhaného zázvoru

* ¼ lžičky mletého nového koření

* ½ lžičky mletého římského kmínu

* 2 lžíce olivového oleje (lze vynechat)

* citronová šťáva (dle chuti)

* čerstvě mletý pepř (dle chuti)

* sůl (dle chuti)

* alobal

* sladká paprika a čerstvý koriandr na ozdobu

Návod k přípravě:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Kůži lilku na několika místech propíchneme vidličkou, zastříkneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 45–60 minut nebo dokud není dužina zcela měkká. Upečený lilek necháme mírně zchladnout, potom jej nařízneme po celé délce a lžící vydlabeme dužinu, kterou v cedníku zbavíme přebytečné tekutiny. Ořechy v kuchyňském robotu rozemeleme najemno. Postupně k nim přidáváme všechny další ingredience: Flora s máslem, lilek, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a koření. Podle chuti přidáme pár kapek citronové šťávy, sůl a pepř. Pro zjemnění a odlehčení pomazánky můžeme za stálého běhu kuchyňského robotu přidat pár kapek olivového oleje. Pomazánku přemístíme do misky a po krajích jemně posypeme mletou sladkou paprikou. Nakonec už jen dozdobíme lístky čerstvého koriandru. Pomazánka se bude skvěle snoubit s pečivem typu pita.

 

Bruschetta s cibulovou marmeládou, ančovičkou a olivami

Počet porcí: 6

Ingredience:

* 6 plátků bagety nebo jiného italského chleba

* Bertolli s máslem a olivovým olejem

* ½ kg cibule (červené)

* stroužek česneku

* 250 ml červeného suchého vína

* ocet aceto balsamico

* 1 lžička tmavého cukru

* 6 ančoviček

* olivy kalamata

* olivový olej

* rukola nebo řeřicha

* mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Ve větší pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje a vložte cibuli nakrájenou na klínky. Po přibližně 10 minutách osolte a opepřete. Přilijte 250 ml vína, zastříkněte balzamikovým octem a přidejte lžičku tmavého cukru. Vařte, dokud se tekutina nevypaří a cibule nezkaramelizuje, přibližně dalších 45 až 50 minut. Cibuládu takto připravte ideálně den předem. Bagetu nakrájenou na centimetrové plátky opečte v předehřáté troubě na 200°C. Po vyjmutí z trouby potřete stroužkem česneku. Lehce vychladlé plátky pečiva potřete Bertolli s máslem a olivovým olejem. Na bruschettu navrstvěte cibuládu, ančovičku, pokrájené olivy a ozdobte rukolou nebo řeřichou.

Cibuládu si takto můžete připravit i do zásoby. V lednici vydrží i několik týdnů.