26042024

středa, 20 duben 2016 11:36

Žluté lázně zazáří v nové sezoně bílé barvě - letos nabídnou rock u vody, šlapadla s lucernami i „barbarské“ fitness

Žluté lázně v pražském Podolí - podle hodnocení americké zpravodajské stanice CNN jedna z deseti nejhezčích městských pláží Evropy – se pro sezónu 2016 oblékne do přímořského hávu. Typickou žlutou barvu tak poprvé nahradí dominantní bílá, která navodí v celém areálu atmosféru přímořských letovisek. Rozsáhlá rekonstrukce a nové prvky nabídnou v lázních více zastřešených ploch pro posezení i živé koncerty, pestrý program oblíbeného letního kina, desítky sportovních, společenských i charitativních akcí i první venkovní „barbarské" fitness. Hlavní sezóna ve Žlutých lázních začíná tradičně 30. dubna celoareálovým Čarodějnickým odpolednem.

Areál Žluté lázně zaznamenává v letošním roce výraznou vizuální změnu. „Cílem je podpořit dojem přímořského letoviska, kde se všichni mohou bavit i relaxovat. Zároveň však chceme zachovat kouzlo místa, které vzniklo na břehu Vltavy nedaleko centra Prahy. Do úprav jsme letos investovali dost financí, aby byly lázně příjemné na pohled a zároveň praktické – a to i v případě nepřízně počasí.

V tomto roce nás čeká mnoho hudebních, kulturních, společenských i sportovních akcí včetně fotbalové zóny pro fanoušky v průběhu celého mistrovství Evropy a s ním spojeným doprovodným programem. U nás se bude zkrátka vždy něco dít," říká Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která Žluté lázně již dvanáctým rokem provozuje.

Výrazným vizuálním efektem je dominantní bílá barva v areálu. Rozšíření se dočkal uzavřený prostor Tančírny a její terasa, nové zastínění i povrch dostala terasa Blue Burger Baru a děti získaly ve svém koutku nové velké pískoviště. Změna se nejvíc dotkla středové vstupní části lázní a rekonstrukcí prošla velká terasa u občerstvení.

Rozšířilo se schodiště u vstupu do areálu, které je díky tomu bezpečnější. „Nové, tři metry široké mramorové schodiště, které nahradilo dvě betonová ze šedesátých let, se okamžitě stalo dominantou. Navazuje na původní architektonicko-urbanistický koncept z roku 2004 a kamennou žulovou cestičkou pokračuje k travnaté pláži," říká Pavel Kocych, architekt Žlutých lázní.

Areál také dostal stovky metrů nového oplocení.

Děti čeká čarodějnická sluj i výuka kouzel

Třímetrová vatra, kterou organizátoři slavnostně zapálí v 18 hodin i několik dalších ohňů v areálu Žluté lázně zahájí letošní sezónu i oslavu čarodějnic. Tradiční akce s opékáním buřtů začne od 14 hodin odpoledním programem pro děti, které se mohou těšit na čarodějnickou show i tematické výtvarné dílničky. Na nejmenší návštěvníky čekají spousty soutěží, malování na obličej, nebo živý koncert Blue Gigi v dětském koutku. „Dominantou scény bude čarodějnická sluj z klacků, rákosu a látek, kde bydlí čarodějnice Holina. Ta bude všechny malé kouzelníky učit svému umění. Chybět nebudou plápolající ohně, hadi, pavouci, myši a netopýři," doplňuje Libuše Klinková, manažerka dětských programů Žlutých lázní.

Na děti čeká také čarodějnický kuchařský koutek, škola jízdy na koštěti, divadelní soutěž „Kouzelná pilule", proskakování ohnivou obručí, výroba kouzelného talismanu a pro ty statečnější i trubka odvahy.

Hlavním bodem podvečerního programu je koncert královny české country Věry Martinové s kapelou, který začne v 18.30 hodin na velkém pódiu umístěném na travnaté pláži. „S mojí novou mladou kapelou zahrajeme písničky od nejstarších po nejnovější. Ve Žlutých lázních jsem už jednou hrála s Čechomorem a bylo to velmi příjemné, takže se moc těším a doufám, že bude hezké počasí," říká Věra Martinová. Na pódiu se pak vystřídají špičky dancehallové a reggae scény Cocoman a Dr. Kary s Wildou Pandou. Za mixážním pultem roztančí návštěvníky DJ Poeta. Afterparty uzavře večer v Tančírně.

Koncerty Monkey Business, Die Antwoord, Visací zámek i dračí lodě

V průběhu letní sezóny se příznivci živých koncertů mohou těšit na pravidelná vystoupení českých rockových legend v seriálu koncertů Rock on the Water, která se budou konat v Tančírně. Koncerty budou jedenkrát týdně v období od 10. července. „Pro přírodní pódium máme potvrzené kapely, jako jsou Vltava, Visací zámek nebo Brutus, takže naprostá česká klasika, která zpříjemní letní večery," upřesňuje Ondřej Veselka, manažer programu Žlutých lázní.

Kompletně zrekonstruovaný plážový bar Lucky Place nabídne každý den party napříč různými styly taneční hudby. Mimořádné pozornosti se jistě budou těšit velké koncerty a hudební produkce na travnaté pláži: 26. května vystoupí v areálu tradiční host, kapela Monkey Business, 22. srpna jihoafrická rap-rave skupina Die Antwoord, jejíž koncert aspiruje na hudební událost léta. Sezónu zpestří oblíbené společenské, sportovní a veřejné projekty jako je Festival dračích lodí (13. - 15. 5. 2016), nebo pochod Kočárky Prahou (25. 5. 2016). Pravidelnou součástí pátečních večerů v Tančírně budou i taneční a poslechové diskotéky.

Právě v těchto dnech dokončuje tým areálu nový koncept projektu letního kina, který se v loňském roce setkal s mimořádným zájmem návštěvníků. O výsledku a konkrétním programu letního kina Vás budeme informovat podrobnou tiskovou zprávu.

Chybět nebude ani show Na stojáka, která loni lámala rekordy návštěvnosti. Díky rozšířené kapacitě může nyní vystoupení oblíbených komiků zhlédnout až 450 diváků. Do Žlutých lázní letos přivezou kromě oblíbených scének také zcela nové. „Hlavně se setkáme s přáteli a popijeme. Za poslední rok nám přibylo spoustu nových přátel, takže letos budeme pít ještě víc než loni. Nejvíc se můžou diváci těšit na nový roll up, který jsme si nechali udělat, a moc se nám povedl. Víc novinek nechci prozrazovat neb jich víc není," říká za všechny komiky Karel Hynek.

První „barbarské" workout-fitness pod širým nebem

V zadní části areálu v sousedství Blue Burger Baru a parkoviště vzniká první profesionální „barbarský workout fitness park" v Praze. Na speciálních strojích zde budou probíhat tři různé typy tréninku – strongman, phisique a bojové sporty. Projekt je úzce spojený se skupinou The Barbarians zpěváka
Bena Cristovaa. „Chceme inspirovat každého k lepší péči o své tělo i duši. Neprohlašujeme se za všeznalé experty, ale naopak se stále učíme. Jsme otevření novým technikám a metodám. Lázně jsou pro nás jako stvořené polohou i otevřeností vůči společnosti a v tomto duchu bude naše arena otevřená všem," říká Ben Cristovao. Zájemci se mohou dvakrát denně ráno a večer účastnit regulovaného tréninku, kde jim trenéři a instruktoři The Barbarians poradí se správným typem cvičení a formováním postavy. Samozřejmostí budou pravidelné doprovodné programy - soutěže, ukázky i seznámení se sporty, kterým se „Barbaři" věnují.

Světýlka na hladině a víc sportovních možností

V nadcházející sezóně bude rozšířena i nabídka služeb sportcentra. Kromě tradičních, kterými je půjčovna in-line bruslí, designových kol Beach Cruisers i různého sportovního náčiní pro hry na pláži, budou nově k zapůjčení také sety na pískoviště pro děti nebo šlapadla a paddleboardy s nočním osvětlením. „Díky velkému zájmu rozšiřujeme letos půjčovnu paddleboardů, už jich máme dvanáct. Navíc přidáme na pádla světýlka a na hlavu zapůjčíme čelovku, takže si návštěvníci užijí jízdu také po setmění. Lucerny přidáme i na šlapadla, možností romantických vyjížděk bude tedy víc," upřesňuje Petr Hozák, provozní ředitel areálu.

Stále rostoucí zájem o stolní tenis ve Žlutých lázních je důvodem rozšíření kapacity o další tři nové hrací stoly. Zájemcům o tuto hru tedy nabízíme nyní šest hracích stolů.