so27042024

pátek, 08 březen 2024 00:00

Vitamin C: Podpora naší imunity nejen při chřipce nebo nachlazení

Období chřipek a nachlazení obvykle trvá od podzimu až do jara, vyhnout se mu přitom nemusí být vždy snadné. Naštěstí existuje několik způsobů, jak podpořit naši imunitu. Významnou látkou pro takovou podporu může být právě vitamin C. Podporuje správné funkce imunitního systému a může zkrátit dobu trvání a závažnost příznaků u virových respiračních onemocnění. Jaké další benefity se s vitaminem C spojují, a jak ho lze doplňovat v rámci naší stravy, radí PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren .

Vitaminy v těle plní několik důležitých funkcí. Slovo vitamin vzniklo ze slovního spojení „Vital a amine“, neboli životně důležité aminy. Jde o látky, které jsou součástí velkého množství biochemických procesů v našem těle. Patří mezi ně i vitamin C, který máme v povědomí zejména ve spojení s podporou normálního fungování imunitního systému, správnou tvorbou kolagenu nebo ve spojení s jeho antioxidačními účinky. Lidský organismus nedokáže vitamin C produkovat sám, ani si tvořit jeho dostatečné zásoby. Proto jej musíme pravidelně přijímat v dostatečném množství v potravě.

PROČ HLÍDAT DOSTATEČNÝ PŘÍJEM VITAMINU C

Vitamin C je důležitý antioxidant, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Dále napomáhá k normálním funkcím imunitního systému a správné tvorbě kolagenu, čímž podporuje normální funkci cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů. Dále má vitamin C vliv na vyrovnaný energetický metabolismus, správnou činnost nervové soustavy a také přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Někdy se také používá při zdlouhavém hojení ran a zlomenin, při dekubitech, stavech po těžkých úrazech, popáleninách a rozsáhlých operacích. Vitamin C je rozpustný ve vodě a citlivý na teplo. Jeho obsah v potravinách se proto ztrácí tepelnou úpravou, například vařením, sušením nebo ohříváním v mikrovlnné troubě. Nejšetrnějším způsobem tepelného zpracování z hlediska zachování nejvyššího obsahu vitaminu C je příprava v páře.

Doporučená denní dávka pro příjem vitaminu C se pohybuje okolo 80 mg. „Sportovci, lidé se zvýšenou mírou stresu, kuřáci a rovněž starší osoby by měli tohoto klíčového vitaminu přijímat větší množství, které se pohybuje kolem 150 mg. U žen, které jsou těhotné nebo kojí, se doporučuje taktéž zvýšený příjem, a to kolem 110–150 mg za den. V daných obdobích totiž zpravidla stoupá jeho potřeba. Příjem dostatečného množství vitaminu C je potřebný také u dětí, pro podporu správného vývoje a fungování jejich imunitního systému. Miminko do 3 měsíců věku ho potřebuje přibližně 50 mg, školák ve věku 10–12 let už okolo 90 mg denně,“ radí PharmDr. Ivana Lánová, konzultantka BENU lékáren.

JAK NA DOSTATEČNÝ PŘÍJEM „CÉČKA“?

Vitamin C přijímáme běžně v potravě. Jeho obsah v potravinách se může lišit v závislosti na podmínkách, kde jsou pěstované. „Za zdroje s nejvyšším obsahem se považují šípky, acerola, rakytník a černý rybíz. Mezi další potraviny bohaté na vitamin C patří paprika, nať petržele a pažitky, brokolice, růžičková kapusta, kopřiva, jahody, kiwi a květák. Poměrně vysoký obsah vitaminu C také můžeme nalézt v tradičním korejském nápoji Yuzu vyrobeném z citrusů Yuzu a medu. Obsah vitaminu C v těchto citrusech je považován za asi 3x vyšší než v běžných citronech,“ říká Lánová.

Většina z nás však příjem doporučené denní dávky potravou nepokryje vždy, a proto může být krátkodobě vhodné pomoci si s příjmem vitaminu C prostřednictvím doplňků stravy s jeho obsahem. Jedná se ovšem o zástupné řešení, v situacích, kdy pestrou a vyváženou stravu nepřijímáme dostatečné množství tohoto vitaminu.

Vitamin C se do těla vstřebává v tenkém střevě pomocí transportérů. Kolik jsme ho tedy schopní vstřebat, závisí na jejich kapacitě, dalších složkách potravy a celkovém zdravotním stavu. Běžně se toto číslo pohybuje do 100 mg denně. Zbytek tělo vyloučí bez využití močí. Pokud tedy záměrně chceme mít vyšší hladinu vitaminu C v těle, je vhodné sáhnout po nějakém doplňku stravy s postupným uvolňováním vitaminu C nebo s lipozomální úpravou, případně si užívání rozdělit do několika dávek v rámci dne.

Jednou ze známých variant doplňků stravy s obsahem vitaminu C jsou šumivé tablety, které se rozpouští ve vodě a vytvářejí tak ochucený nápoj. „Lidem se speciálními potřebami jsou pak dostupné sirupy, kapky nebo práškové formy vitaminu C, které umožňují dávkování podle individuálních požadavků jedince. Prášek nebo kapky lze navíc snadno rozpustit ve vodě, džusu nebo jiných nápojích. Nabízené jsou i želatinové bonbony s vitaminem C, které jsou navrženy tak, aby poskytovaly vitamin C v snadno stravitelné a chutné formě,“ radí Lánová.