st08052024

úterý, 16 květen 2017 07:46

Nemocných lymeskou boreliózou přibývá

Lymeská borelióza je nejčastější a nejzávažnější infekcí přenášenou klíšťaty v České republice a počet případů neustále stoupá. Dokazují to každoroční počty nově nemocných, které čítají kolem 4 000 pacientů. Borelióza může vést k postižení různých orgánů, např. zánětu mozkových blan, nervového systému, kůže, kloubů nebo srdce.

„Onemocnění je nutno léčit, aby se předešlo rozšíření infekce a přechodu do chronické fáze,“ uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Do kontaktu s klíštětem se můžeme v přírodě dostat poměrně často, někdy si ani nemusíme všimnout, že se přisálo. Průměrně každé třetí klíště je přenašečem původce lymeské boreliózy. Při přisátí infikovaného klíštěte tak dojde k nákaze asi u 30 % lidí.

Brzké odhalení lymeské boreliózy je zásadní

Jak se nemocnému lymeská borelióza projeví, je velice individuální. Přibližně u 5 až 10 % lidí nakažených infikovaným klíštětem se projevy ani neukážou nebo jsou tak mírné, že se jim nepřikládá větší důraz. Mohou se například objevit příznaky podobné chřipce, jako jsou únava, bolesti svalů a kloubů nebo zvýšená teplota. Pokud není borelióza včas nebo dobře léčena, může se během několika týdnů až měsíců vyvinout do chronické formy. Zde hrozí, že zasáhne srdce, klouby, ale také nervový systém. Při neuroborelióze může být postižen pohybový či senzorický aparát, svalstvo, a dokonce i mozek. Objevují se i problémy psychiatrického rázu, např. deprese. Nemoc může zanechat trvalé následky v podobě chronického zánětu kloubů, poruch nebo výpadků paměti či narušení rytmu srdeční činnosti.

To jsou jen některé projevy a následky onemocnění lymeskou boreliózou. Naopak jestliže se podaří nemoc odhalit včas, až 70 % nemocných se s pomocí antibiotik vyléčí bez jakýchkoliv následků. „Velké procento onemocnění může probíhat bez příznaků nemoci, proto musíme s možností nákazy počítat, navštívit lékaře, případně lze dále ověřit zdravotní stav vyšetřením v laboratoři,“ doporučuje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Krevní test jako možnost včasné diagnózy

Pokud si chcete ověřit svůj zdravotní stav, můžete podstoupit laboratorní test. Protilátky, které na nemoc ukazují, se objevují až 3–6 týdnů po infikování klíštětem, poté je vyšetření vhodné. Přijďte nalačno, 12 hodin před vyšetřením nejezte. Vítané je, když před odběrem vypijete čtvrt litru vody nebo neslazeného čaje.

Veškerá vyšetření provádíme i bez doporučení lékaře za přímou úhradu. Našim klientům se často nechce trávit čas v čekárně u lékaře a pak žádat, zda jim konkrétní vyšetření předepíše. Volí rychlejší cestu a navštíví rovnou naše odběrová místa. Jejich seznam a další informace lze najít na webu www.euclaboratore.cz.

Péče o vaše zdraví je nejlepší investice!