po29042024

pondělí, 30 květen 2016 00:00

Pravdy a mýty kolem domácí IPL epilace

Ještě před pár lety byla epilace pomocí intenzivního pulzního světla doménou výhradně kosmetických salonů. Dnes si ji můžete provádět v klidu domova. Co jste o ní (ne)věděla?

 

1. IPL světlo dokáže zničit všechny chloupky

Pravda: IPL epilátor dokáže zničit především černé, hnědé a tmavě blond chloupky, naopak u světle blond, zrzavých a šedých příliš nefunguje. „Obecně se dá říci, že čím tmavší je chloupek a čím bledší pokožka, tím lepší je výsledek," vysvětluje Iva Pavlousková z Datartu, který nabízí hned několik druhů domácích IPL epilátorů. Pulsní světlo zároveň dokáže zničit jen ty chloupky, které se právě nacházejí v růstové fázi. Proto je třeba ošetření několikrát zopakovat, aby bylo možné zasáhnout postupně všechny chloupky (i ty, které byly předtím ve fázi spánku). Po prvním ošetření žádné velké změny očekávat nelze.

2. Efekt domácího IPL ošetření je trvalý Pravda: Někteří výrobci IPL epilátorů slibují trvalé odstranění chloupků, někteří dlouhodobý efekt v řádu cca 8 týdnů. V praxi záleží především na odstínu chloupků a pleti a správnosti používání. Pokud byste chtěla domácí IPL epilátor nejprve vyzkoušet, pořiďte si takový, u kterého prodejce nabízí několikaměsíční testování se zárukou vrácení peněz.

3. Epilovat můžu i chloupky na obličeji Pravda: Některé přístroje umožňují odstraňovat chloupky i z obličeje, jiné nikoliv. Před nákupem proto nejprve prostudujte návod. Obličej můžete ošetřit například přístroji Philips Lumea Prestige, Braun Silk Expert nebo Remington i-Light Prestige.

4. Domácí IPL epilace vyjde levněji než v salonu Pravda: Ano. Pořizovací cena domácího epilátoru je sice dražší (pohybují se v rozmezí cca 7000 Kč až 14 000 Kč), ale opakované ošetření několika tělesných partií v kosmetickém salonu vás vyjde na podstatně vyšší sumu.

5. Ošetření v salonu je účinnější Pravda: „Domácí IPL epilace se od té v salonu v principu neliší. Salonové epilátory by pouze měly mít delší životnost a odolnost kvůli častějšímu používání," komentuje Iva Pavlousková z Datartu. Nemusíte mít ani obavy, že doma nepoznáte, jakou intenzitu paprsků na jaké partie nastavit. „Některé epilátory mají senzor, který rozpoznává intenzitu automaticky, jiné mají nástavce s různě nastavenými intenzitami pro konkrétní části těla," dodává Iva Pavlousková.

6. Po IPL epilaci nesmím na slunce Pravda: Kůže ošetřená IPL epilátorem by se skutečně neměla vystavovat slunci. Pokud se chystáte k vodě nebo své čerstvě epilované nohy chcete vystavit v minišatech, použijte opalovací přípravek s dostatečně vysokou UV ochranou (s minimálním SPF faktorem 30). Také není vhodné navštěvat pár dní po ošetření solarium.