po29042024

pondělí, 29 únor 2016 12:22

Svému blízkému pomáhají v péči o zdraví téměř dvě třetiny Čechů

Více než 67 % Čechů pomáhá alespoň jednomu svému blízkému člověku v péči o zdraví, doprovází jej k lékaři, nebo pro něj zařizuje návštěvy u lékaře. Starost by ve velké většině (62 %) ušetřilo elektronické objednávání k lékaři. Vyplynulo to z průzkumu, který v únoru pro společnost CompuGroup Medical (CGM) zrealizoval STEM/MARK.

 

Solidarita k blízkým má v českém prostředí velké zastoupení, alespoň co se zdravotní péče týče. Respondenti potvrzující pomoc někomu blízkému ve 28 % uvedli, že pečují dokonce o 2 a více lidí. Nejčastěji lidé pomáhají svému partnerovi nebo rodičům (33-34 %). Další osoby, které potřebují pomoci, jsou samozřejmě děti (15 %) a prarodiče (15 %).

Z průzkumu vyplynulo, že nejdelší neproduktivní čekání zažívá 35 % respondentů u obvodního lékaře. Obecně různé úkony u obvodního lékaře jsou pro 54 % nejvíce časově náročné. Péče o blízké nejčastěji zabírá přibližně hodinu měsíčně. Uvedlo to 39 % odpovídajících. Hodinu a více zabírá tato činnost 36 %.

Češi se snaží většinou čas strávený doprovodem blízkých k lékařům zařídit tak, aby se to nedotklo jejich práce (73 %). Hodinu měsíčně nebo více stráví telefonováním s lékaři čtvrtina dotázaných. Téměř 2/3 respondentů (62 %) by rozhodně přivítala možnost elektronického objednání. Online konzultace by ocenilo 39 % respondentů. „Lidé nejen pečující o své blízké oceňují zejména úsporu času spojenou s elektronickými službami ve zdravotnictví. Například elektronické objednání na vyšetření trvá velmi krátkou chvíli ve srovnání s dobou, kdy se člověk snaží telefonicky spojit s lékařem," uvádí Lenka Volfová, Head of Marketing ze společnosti CompuGroup Medical.

Myslíte si, že by Vám či obecně lidem pomohla elektronická komunikace při péči o svého blízkého (partner/rodiče/prarodiče)?

bb3

Průzkum provedla agentura STEM/MARK na více než 500 respondentech v únoru 2016.

O skupině CompuGroup Medical SE

CompuGroup Medical je jednou z předních světových společností zaměřených na eHealth. S celkovými příjmy okolo 500 milionů eur jsou její softwarové produkty navrženy tak, aby podporovaly všechny odborné a organizační činnosti v lékařských ordinacích, lékárnách, laboratořích a nemocnicích. Informační služby pro všechny subjekty zapojené do procesu poskytování zdravotní péče a sdílení elektronických zdravotních záznamů přispívají k bezpečnější a efektivnější péči o pacienty.

Služby CompuGroup Medical jsou založeny na unikátní zákaznické síti více než 400 000 lékařů, zubních lékařů, nemocnic, lékáren a dalších poskytovatelů služeb. Se zastoupením v 19 zemích a se zákazníky ve 40 zemích po celém světě je CompuGroup Medical společností s jedním z nejvyšších pokrytí mezi poskytovateli služeb elektronického zdravotnictví. Přibližně

4 200 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců podporuje inovativní řešení pro stále rostoucí požadavky zákazníků na systém zdravotní péče.

O společnosti CompuGroup Medical Česká republika

Společnost CompuGroup Medical Česká republika vznikla v roce 2009 fúzí softwarových firem, jejichž vlastníkem byla mateřská společnost CompuGroup Medical. Vizí společnosti je plně elektronizované zdravotnictví. Společnost je lídrem tuzemského trhu ambulantních informačních systémů. Poskytuje rovněž softwarová řešení pro nemocnice a laboratoře. S jejími produkty a službami jsou lékaři spokojeni, což potvrzují pravidelné průzkumy. Vnímají ji jako společnost, která je flexibilní, inovativní, zajímá se o problémy a potřeby lékařů a v konečném důsledku jim usnadňuje život. Na pobočkách v Praze, Brně, Pardubicích a Ústí nad Orlicí pracuje 110 zaměstnanců. Společnost CompuGroup Medical Česká republika je od května 2012 členem ICT Unie.