po29042024

pátek, 05 prosinec 2014 10:20

Nové operační metody v očním lékařství

Oční operace dioptrických vad zažívají technologický pokrok. Zvýšený zájem přichází také ze strany pacientů, jen v České republice bylo odoperováno přibližně 200 000 lidí. Unikátní novinky v odstranění refrakčních vad představila pražská i brněnská klinika. Světově nejmodernější technologie přinášejí do českého prostředí medicíny vyšší komfort a účinnost léčby. Praktikující čeští lékaři navíc na základě nové operační metodiky vyvinuli speciální druh pinzety pro celosvětové využití v oční chirurgii!

 

Špičkové oční kliniky, pražská DuoVize a brněnská NeoVize, přinášejí zcela nový standard pro operace dioptrických (refrakčních) vad. Lékaři díky světovému vývoji operačních technologií mohou poskytovat pacientům nejdostupnější metodiky v očním lékařství. Kliniky se dlouhodobě snaží zajistit bezpečnou a šetrnou péči nejvyšší úrovně. Odborní lékaři se proto nyní specializovali na femtosekundový laser VisuMax od firmy Carl Zeiss. Novinkou je posun k pohodlí, přesnosti a šetrnosti zákroku bez použití ostrých operačních nástrojů.

Raindrop - nový mikroimplantát odstraní potíže s viděním na blízko

Nejčastější oční laserové operace dioptrických (refrakčních) vad zaznamenaly šetrnější průběh a znatelnější výsledky. Další jedinečná metoda s názvem Raindrop dokáže vyřešit vetchozrakost.

Nejmodernější metodika oftalmologie s názvem Raindrop odstraní vetchozrakost (presbyopii). Hydrogelový rohovkový mikroimplantát se voperuje přímo do rohovky, pod takzvaný flap vytvořený speciálním femtosekundovým laserem. Jemně a šetrně mění zakřivení rohovky, čímž zajišťuje kvalitní vidění na blízko i na střední vzdálenost – bez brýlí na čtení. Mikroimplantát se vkládá pouze do jednoho, nedominantního oka. „Často nás vyhledávají pacienti po 45. roce, kteří žijí aktivním životem a brýle na čtení je limitují. Pro další jsou brýle na čtení symbolem stáří. Ještě nedávno jsme jim však nedokázali pomoci," přiznává primářka pražské kliniky DuoVize Lucie Valešová, která světovou metodu v České republice operuje jako jediná.

NeoSMILe 3D odstraní dioptrie s doposud největší přesností

Lidé s dioptrickými vadami často podstupují laserové operace s obavami, světové metodiky však přinášejí výborné výsledky bez narušení celistvosti povrchu rohovky. U operací střední a vyšší krátkozrakosti nově laser odstraní dioptrie přímo v rohovce bez toho, aby musel chirurg na povrchu oka vytvořit lamelu (neboli flap). „Nový přístroj během zákroku nenaruší pevnost ani stabilitu rohovky, její povrch zůstane celistvý," pochvaluje si inovativní kroky primářka Lucie Valešová. Metoda s názvem NeoSMILE 3D navíc zabraňuje pravděpodobnosti návratu části dioptrie po operaci.

Díky nové metodě lékaři na brněnské i pražské klinice vyvinuli nový operační nástroj. Pro účely metodiky NeoSmile 3D se snažili vyvinout speciální pinzetu, která zefektivní jejich práci a zaručí šetrný průběh zákroku. „Dosavadní operační nástroje nám nevyhovovaly, pinzeta se musí dostat velmi opatrně pod miniaturní otvor v rohovce ve tvaru úsměvu. Podle zkušeností jsme navrhli pinzetu, která nám to pohodlně umožní," vysvětluje primářka Valešová. Titanová pinzeta s názvem NeoVize Smile je nově k dispozici pro oční chirurgii v celém světě, do svého sortimentu chirurgických nástrojů ji převzala anglická firma Duckworth & Kent s padesátiletou tradicí na trhu. Systém VERION pro operace astigmatismu připomíná letecký navigační systém

Astigmatismus se týká až 60% populace a projevuje se zkresleným nebo zamlženým obrazem na různou vzdálenost, vše lze nově vyřešit bez brýlí a to efektivní operací. V Brně se proto rozhodli zřídit první Centrum pro léčbu astigmatismu. Pacientům se voperuje nitrooční čočka, která zevnitř oka vadu koriguje. Díky investici do nového navigačního systému VERION dokáží oční chirurgové tuto častou oční vadu odstranit s dokonalou přesností. „Je to průlomový vstup navigační techniky do nitrooční chirurgie. Trochu to připomíná navigační systém pro piloty letadel," popisuje zcela novou techniku primářka Věra Kalandrová z brněnské oční kliniky NeoVize.

Aplikace TEST ZRAKU – samovyšetření pro včasnou prevenci

Jelikož se oční kliniky DuoVize i NeoVize snaží poskytovat individuální péči a uvědomují si důležitost zdravého zraku jedince, snaží se klást důraz na prevenci a včasnou diagnostiku. Společně s technology navrhli oční lékaři první mobilní aplikaci v České republice pro samovyšetření zraku, a to k volnému využití široké veřejnosti. Ta umožní pomocí smartphonů základní vyšetření zraku ještě před návštěvou lékaře. Lidé si mohou vyzkoušet ostrost zraku, barvocit, astigmatismus a onemocnění sítnice. Aplikace TEST ZRAKU je zdarma ke stažení na AppStore a GooglePlay.