03052024

úterý, 25 červenec 2023 22:55

Chystáte se s dětmi na dovolenou? Možná můžete ušetřit až deset tisíc

Řadu dětí dnes trápí alergie, ekzémy nebo časté záněty průdušek. Na všechna tato onemocnění působí blahodárně mořská voda a vzduch, což je důvod, proč zdravotní pojišťovny na pobyty u moře přispívají. Někdy dokonce i na „obyčejnou“ rodinou dovolenou.

 

Látky obsažené v mořské vodě – třeba hořčík, sodík, vápník, brom nebo jód – vyživují pokožku a zrychlují látkovou výměnu. Slaný a vlhký vzduch pomáhá rozpouštět hleny v dýchacích cestách a čistí sliznice. Připočtěte štědrou porci vitamínu D a odečtěte pyly. Asi je vám jasné, že mořské klima po všech stránkách prospěje i zdravým členům rodiny. Natož malým alergikům nebo dětem s chronickým zánětem průdušek, kterým dokáže zlepšit zdravotní stav až na půl roku.

Samozřejmě záleží na tom, jak dlouho u moře pobýváte. Podle odborníků je ideální prodloužit pobyt alespoň na dva týdny. „Na dětský organismus působí pozitivně i psychická pohoda, kterou u moře zažíváme,“ vysvětluje dětská lékařka Šárka Pekařová. Dva týdny jsou zároveň minimální doba, kterou uznávají zdravotní pojišťovny, pokud budete chtít požádat o příspěvek na ozdravný pobyt u moře.

Možná máte ozdravné pobyty spojené s letními tábory v Chorvatsku, kde děti organizovaně dýchají mořský vzduch a plavou v Jadranu pod taktovkou zdravotní pojišťovny. Pro některé děti je to ideální způsob, jak spojit příjemné s užitečným, některé děti ale na tábor nedostanete. A řada rodin si zase chce užít dovolenou u moře společně. I tyhle rodiny můžou žádat o příspěvek, jen o tom ne všechny vědí.

První pojišťovnou, která umožnila rodičům využít příspěvek na individuální pobyt u moře, byla RBP. „Tuto možnost jsme zavedli již v roce 2019 a dáváme rodičům opravdu velkou flexibilitu. Mohou si pořídit zájezd sami u libovolné cestovní kanceláře se sídlem v ČR, nebo si pobyt zajistit individuálně. V termínu, který jim vyhovuje, a to i mimo prázdninovou sezónu. Zpětně budeme jen potřebovat doložit fakturu, ze které bude zřejmá cena za pobyt pojištěnce a doklad o úhradě,“ vysvětluje tiskový mluvčí RBP Ivo Čelechovský.

Žádat můžou rodiče dětí ve věku 8 až 15 let a můžou čerpat částku až 10 000 Kč. Jen musí zažádat včas, a to do 31. července. K žádosti byste měli přiložit lékařskou zprávu z alergologické, imunologické nebo kožní ambulance s informacemi, jak dlouho se dítě léčí, jaké užívá léky a jaký má doporučený režim.

Pokud se tedy vaše dcera nebo syn léčí s některým výše uvedeným onemocněním, na nic nečekejte, vyplňte žádost a požádejte lékaře o potvrzení. Ještě vám zbývá pár dní a byla by škoda příspěvku nevyužít.