po13052024

pondělí, 22 prosinec 2014 09:08

Kino tip: Sedmý syn

V časech kouzel, kdy se legendy střetávají s magií, se poslední bojovník vydává na cestu určenou mystickým proroctvím a hledá hrdinu, který se podle této předpovědi měl narodit obdařen neuvěřitelnou silou. Hledá posledního Sedmého syna.

Torn Ward (Ben Barnes, Kronika Narnie – princ Kaspian, Hvězdný prach) opouští poklidný života farmáře a vydává se za dobrodružstvím. Spolu se svým mnoha bitvami zoceleným učitelem odchází tento mladý hrdina porazit temnou královnu čarodějnic Malkinu (Julianne Moore, držitelka Zlatého Globu, Děcka jsou v pohodě, Hunger Games) a její vojsko, složené z nadpřirozených bojovníků, které vyslala přemoci a dobít království lidí.

Po celá staletí bylo lidstvo chráněno před temnými bytostmi prostřednictvím starobylého řádu ušlechtilých bojovníků nazývaných Sokolí rytíři. Nyní zůstal pouze jeden z nich: Mistr John Gregory (držitel Oscara Jeff Bridges, Opravdová kuráž, Iron Man), prošedivělý přemožitel démonů s jazykem ostrým jako jeho meč. Tento lovec čarodějnic byl nakonec sveden jejich královnou a to, že ji nechal naživu, bylo nebezpečnou ukázkou milosrdenství a jeho největší chybou... za kterou má teď zaplatit. Myslel si, že toto jeho temné tajemství by mohlo zůstat pohřbeno, nyní ale znovu vychází na světlo...

Poté, co byla královna čarodějnic Matka Malkina zrazena mužem, kterého skutečně milovala, a poté, co málem shnila ve vězení, její touha po pomstě roste. Za pomoci vycházejícího krvavého měsíce posiluje své mystické schopnosti, až se konečně dokáže osvobodit. Přísahá pomstu a svolává armádu složenou z čarodějnic, čarodějů a mystických bojovníků všech národností sjednocených k porážce světa, který je odmítnul. Lidstvo stvořilo monstrum...a to je teď vypuštěno.

Když Malkina napadne Gregoryho a zabije jeho společníky, musí Sokolí rytíř cestovat až ke vzdáleným obzorům a hledat tam posledního Sedmého syna.

Tom Ward (Barnes) je obyčejný farmář, který je odtržen od rodiny a vržen do dech beroucího dobrodružství v děsuplných lesích, majestátně se tyčících městech a kaskádách

vodopádů. Nakonec čelí Malkinině vojsku v jejím doupěti na vrcholku hory. Ale i Tom má své tajemství... Černá magie, s níž bojuje, je také jeho součástí. Jeho vlastní matka je totiž čarodějnice.

Čas rychle ubíhá a Gregory s Tomem se musí probojovat skrze úžasný svět fantastických bojovníků, čarodějných válečníků a zemí otřásajících monster až ke Královně temnot... a to dříve, než se její moc stane neporazitelnou.

Tomova věrnost je podrobena zkoušce, když se zamiluje do své kořisti – Alice (Alicia Vikander, Anna Karenina, Královská aféra), poloviční čarodějnice, která je k nim vyslána na výzvědy. Rostoucí tajná vášeň mezi úhlavními nepřáteli je nutí volit mezi láskou a povinností. Zradí svá srdce nebo ohrozí svůj vlastní druh?

A právě srážka těchto dvou sil vede až k závěrečnému střetu v srdci hory. Může Mistr Gregory porazit Malkininu temnotu, aniž by podlehl temným silám ve svém vlastním srdci? Ovládne Tom temnotu a bude schopen uvědomit si skutečnou sílu Sedmého syna?

Vedle Bridgese jsou Barnes a Moorová dokonalými představiteli svých rolí a stejně tak Kit Harington (Hra o trůny, Pompeje) jako Bradley, Tomův předchůdce a Gregoryho nejdůvěryhodnější chráněnec; Olivia Williams (Anna Karenina, Šestý smysl) jako Tomova milovaná matka skrývající své vlastní tajemství; Antje Traue (Muž z oceli) jako Bony Lizzie, Alicina magii ovládající matka, stejně jako královnina milovaná sestra a důvěrnice; Jason Scott Lee (Balls of Fury, Soldier) jako Urag, jeden z Malkininých nebojácných důstojníků; a Djimon Hounsou (Strážci Galaxie) jako Radu, čaroděj obdařený schopností přeměňovat se na zuřící temné stvoření.

Na Oscara nominovaný Sergej Bodrov (Mongol - Čingischán, Nomád) režíroval Sedmého syna podle scénáře Charlese Leavitta (připravovaný film In the Heart of the Sea, připravovaný Warcraft) a SteveNa Knighta (The Hundred-Foot Journey, Closed Circuit) a příběhu Matta Greenberga (Reign of Fire, Mercy) napsaného na motivy knihy Josepha Delaneye "Spook´s Apprentice".

S režisérem Bodrovem pracoval tým, v němž stál za kamerou Newton Thomas Sigel (X-Men: Days of Future Past, Drive), dále s ním pracoval třemi Oscary oceněný výtvarník Dante Ferretti (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, Hugo), střihač Paul Rubell (Transformers: Age of Extinction, Thor), kostýmní výtvarnice Jacqueline West (Argo,

připravovaný The Gambler), skladatel Marco Beltrami (World War Z, 3:10 to Yuma) a supervizor vizuálních efektů John Dykstra (Django Unchained, X-Men: First Class), který již má dva Oscary.

Ve 3D vyrobený Sedmý syn je produkován Basilem Iwanykem (Wrath of the Titans, The Town), Thomasem Tullem (Godzilla, Pacific Rim) a Lionelem Wigramem (Sherlock Holmes: A Game of Shadows, připravovaný The Man from U.N.C.L.E.).
Ze stránek knihy na projekční plátno:

Sedmý syn začíná

Autor Joseph Delaney, jehož série knih "Poslední učeň" se stala celosvětovým fenoménem, vysvětluje, jak dobrodružství Mistra Gregoryho a Toma Warda začalo: "Učil jsem v Blackpoolu a spolu se ženou jsme blízko odtamtud našli vesnici Stalmine, kde jsme si koupili dům. Asi týden poté, co jsme se nastěhovali, jsem zjistil, že kostel v horní části silnice obývá strašidlo nazývané Klepač ze Stalmineského sálu. Ten trápil kostel – převracel náhrobní kameny, rachotil kostelními dveřmi a strašil farníky – ti přivedli kněze. Kněz vyslovil správnou modlitbu a ducha zahnal."

Ukazuje se, že to byl jen jeden z mnoha duchů, které mohl Delaney popsat v jeho příbězích z okolních osad. "Kousek na sever od místa kde bydlím je Hackensaw Halls, velmi starý dům s koňským strašidlem. Ulicí nahoru a dolů je totiž slyšet klapání jeho kopyt," sděluje autor. "A dále je tu hrad v Lancasteru, kde byly pověšeny čarodějnice z Pendle. Lancashire je prošpikován duchy a strašidly a já jsem je popsal podle místních lidových pověstí. Můžete poslat pro kněze, ale ten se bude pravděpodobně bát a nic moc neudělá, a tak jsem vymyslel Spooka. Je to expert, exorcista, zaříkávač temnot."

Trvalo to dalších 17 let, než se Delaneyovy poznámky v notepadu změnily v knihu "The Spook's Apprentice " napsanou v roce 2000 a v UK poprvé vydanou v roce 2004. Kniha uvedla

sérii "The Wardstone Chronicles" a byla přeložena do mnoha jazyků a prodávána ve 24 zemích, včetně USA, kde byla uvedena pod názvem " The Last Apprentice: Revenge of the Witch."

Producenti z Thunder Road Pictures objevili tento fascinující příběh ještě před vydáním knihy v USA, když byli na výletě v Londýně. "Pracujeme na tomto projektu skoro deset let, " řekla koproducenta Erica Lee. "Jeden můj a Basilův (producent Iwanyk) spolupracovník se setkal s mnoha literárními agenty v Londýně a potom jsme koupili práva na celou řadu knih. Tohle byla jedna z nich. Zamilovali jsme se do ní a nabídli ji Warner Bros., kde ji hned vzali. Od té doby uběhla spousta času, ale to téma a postavy s námi souznějí."

Producenty zaujala možnost vyprávět filmovou verzi příběhu o tom, jak byly dávné magické síly vyzvány na souboj se schopnostmi Mistra Gregoryho a bratrstva Sokolích rytířů, kteří sloužili před ním. "Důvodem, proč je "The Spook's Apprentice" tak úžasný, je demytologizace magie," říká Iwanyk. "To povyšuje boj s těmito magickými stvořeními nad umění nebo vědu, na něco fantastického. Sokolí rytíř není čaroděj. Je to rytíř-voják, který ví, jak studovat silné a slabé stránky každého tvora. I to, jak ho může zabít nebo využít. Musí vědět nejen to, jak ho využít fyzicky, ale také intelektuálně. Rytíři nepoužívají kouzla, ale využívají vědu. Mistr Gregory vlastní velkou knihovnu, naplněnou vědomostmi z minulosti. Každý rytíř píše svou vlastní knihu, aby zanechal svědectví dalším generacím rytířů. Přitom používají přírodní zbraně: dřevo, stříbro, sůl a železo...bojují s temnou magií znalostmi. Tato myšlenka zapadá do filmu a my jsme zjistili, že chceme, aby byla tak reálná, jak jen je to možné." I když neomlouvá Makinina konečná rozhodnutí, Iwanyk připouští, že čarodějnice nejsou vinny za nepřátelství, které se mezi nimi a lidmi vyvinulo. Producent k tomu říká: "Historicky panovala vůči čarodějnicím velká nedůvěra, stovky lidí byly zabity nebo mučeny pro podezření z čarodějnictví. Ale čarodějnice nebyly původně zlé. To jen lidstvo obvykle ničí, něco nebo někoho, čemu či komu nerozumí. A teď nám to čarodějnice vracejí. Jejich vůdkyně a nejsilnější z nich, matka Malkin, unikla z vězení. Zůstává už jen jeden Sokolí rytíř, Gregory. A brzy bude krvavě červený měsíc, nejsilnější čas pro čáry. Malkin si uvědomuje, že to je ideální příležitost pro ovládnutí světa. Čarodějnice ještě nikdy nebyly silnější."

Spisovatelé epického akčního dramatu použili Delaneyovu fascinující kulisu zatímco pracovali s vlastními nápady pro vyprávění o Mistru Gregorym a Tomu Wardovi. Přibylo Tomovo nadšení pro učení a fakt, že on je poslední v řadě Sedmých synů. To musí dokázat i

Gregorymu – víru jeho matky, že synovým osudem je něco většího než 'honit prasata'. Mistr, kterého není snadné oslnit, pochybuje o Tomových schopnostech čelit blížící se zkáze a to i s ohledem na závažná pochybení, kterých se Tom dopustil v počátcích tréninku. Dále příliš nepomáhá fakt, že Gregory má po prodělané osobní tragédii v srdci málo soucitu a pocit, že jeho poslání je, v dané době, nevděčné.

Pro Thunder Road představoval film možnost pracovat s ruským režisérem Sergejem Bodrovem, kterého se již léta snažili získat. "Sergej je režisérem, se kterým jsme vždy chtěli pracovat," vzpomíná Lee. "Viděli jsme Mongola a byli skutečně ohromeni. Během let jsme mu poslali mnoho scénářů a hledali jsme ten odpovídající. Takže, když jsme slyšeli, že ho tento scénář zaujal, byli jsme nadšeni. Obrazově byl Mongol omračující a my jsme si byli jisti, že způsob, kterým Sergej vypravuje příběhy, by perfektně vyhovoval Sedmému synovi."

Práce zahraničního režiséra nám poskytla fascinující perspektivu. Iwanyk říká: "Výzvou filmu, jako je tento, je angažování tvůrce s odlišným viděním, takže výsledek se nepodobá ostatním snímkům v daném žánru. Sergejovo uchopení příběhu bylo velice odlišné a mnohem zajímavější, než postoj ostatních režisérů. Cítili jsme, že může Sedmému synovi darovat internacionální odér a přitom zachovat jeho unikátnost. A co jsme ještě předpokládali, a potvrdilo se nám to, byl fakt, že spousta lidí, před i za kamerou, chce se Sergejem pracovat a milují nejednoznačnost jeho postav."

Filmaři byli přesvědčeni o Bodrovově schopnosti přijmout původní materiál a učinit z něj jeho vlastní. "Tato knižní série je milována spoustou lidí," komentuje Share. "Delaney vytvořil úžasný svět plný provázaných postav a my jsme si chtěli být jisti, že tento aspekt knihy zůstane zachován. Sergej odvedl výbornou práci, když vzal, co bylo v knize a dal tomu ještě větší prostor a volnost a akce se tak stala niternější."

Poctěn milými slovy, Bodrov rychle přidává ocenění hercům a štábu. Říká: "To není jen má představa. Měl jsem okolo sebe fantastické spolupracovníky jako Dante Ferretti, Tom Sigel, Jackie West, John Dykstra, a k tomu úžasný příběh podle výborné knihy a ještě vynikající herce. Spolu jsme příběh posunuli na jinou úroveň, svěží a originální. Odmlčel se. "Je to cesta, kterou sdílíte s ostatními, a když máte kolem dobré lidi, výsledek bude také fajn."