po29042024

pondělí, 20 listopad 2023 09:43

Kreativní cesta k duševnímu zdraví

U dospělých i dětí dochází v posledních letech k nárůstu psychických potíží. Téma psychické pohody se čím dál více dostává do popředí našeho zájmu a duševní zdraví začínáme brát stejně vážně jako zdraví tělesné. Jedním z účinných prostředků ke zlepšování psychické pohody každého z nás je kreativní činnost v čele s neobyčejně tvůrčím kolážováním.

„Svět kolem nás se rychle mění. Na naši schopnost učit se, dávat pozor, přizpůsobovat se jsou denně kladeny vysoké nároky. Děti i dospělí se tak mohou dostat do situace, která je nad jejich aktuální síly. To vede k úzkostem až panikám, neklidu, poklesu nálady, poruchám spánku, nechutenství nebo přejídání, ulpívání na rituálech, vtíravým myšlenkám. Léčba vážného problému patří výhradně do rukou odborníků, klinických psychologů nebo psychiatrů, ale s méně vážnými nebo začínajícími potížemi si pravděpodobně dokážeme poradit sami,“ říká klinický psycholog Mgr. Ivana Benešová.

Cestou k lepší psychické pohodě dětí i dospělých je kreativní činnost, například mimořádně hravé kolážování. Tvoření v jakékoli podobě má na naši pohodu pozitivní vliv, a to hned z několika důvodů. Poskytne příležitost k odpoutání pozornosti od sebe samého a od problému – mysl si odpočine, nálada se obvykle zvedne. Pomůže vybít negativní emoce a použít je k tvorbě. Umožní promítnout starosti do nějaké konkrétní podoby. Když tvoříme společně, je to přirozená forma komunikace mezi nejbližšími, společný zážitek a radost z výsledku. Zejména s dětmi je společná kreativní činnost přirozenější způsob sdílení než rozhovor.

„Pokud jde o společnou výtvarnou činnost a podporu kreativity dítěte v tomto směru, doporučuji rodičům chodit s dětmi na interaktivní výstavy, které zvou k participaci návštěvníků prostřednictvím vlastní tvorby, přemýšlení a snění. Místem pro výtvarnou kreativitu přitom nemusí být jen galerie nebo muzeum, ale i vlastní domov nebo park v okolí, neboť nejlepšími objekty k tvoření jsou recyklované předměty z kuchyně nebo přírodniny z lesa,“ radí autorka dětských knih o výtvarném umění Monika Švec Sybolová a dodává: „kreslit či malovat se dá i trávou, květinami, listím, zeminou. Nebo lze tyto věci lepit na papír a vytvořit z nich jedinečnou koláž, třeba v rámci Kreativní kolážové soutěže Kores.“

Při kolážování přirozeně zapojíme svoji fantazii, kreativitu, ale také emoce. Pracujeme s nejrůznějšími obrázky a materiály, které se nám líbí a jsou nám příjemné. Použít můžeme cokoli nás napadne – kousky látek, krajek, výstřižky z novin, staré fotky, kousky barevných papírů, bambulky, pírka, alobal, otisky prstů namočených do barev. Můžeme stříhat, trhat, lepit i motat a vytvářet úplně nová spojení všeho možného, co nás zrovna zaujme.

„Do tvorby jedné koláže se může zapojit libovolný počet osob, od maličkých až po babičky a dědečky. Čím více, tím lépe, o to bude celý proces zábavnější a výsledek pestřejší. Obzvlášť přínosné je kolážování s dětmi – otiskávat prstíky nebo lepit kousky papíru mohou pod dohledem i nejmenší děti. Celá rodina tak kvalitně prožije čas třeba o deštivém víkendu. Sama jsem s technikou koláže pracovala hodně, když byly mé 3 děti malé. Jejich věkové odstupy jsou přibližně 3 roky, a tak jsme měly na stole přípravné všechno možné, aby si každý vybral dle svých dovedností,“ prozrazuje výtvarnice, designérka a ilustrátorka Zuzana Osako.

K vytvoření krásné koláže, osobitého výtvarného díla, nepotřebujeme být zdatnými kreslíři či malíři, stačí se uvolnit, zahodit zábrany a hrát si, nechat v sobě probudit fantazii a rozproudit tvůrčí radost. A pokud rodiče nevyužijí takové tvoření jako prostředek ke zlepšení psychické pohody svého dítěte nebo své vlastní, mohou tvořit jen tak pro radost a výsledné dílo použít třeba jako dárek někomu z blízkých. Nebo se mohou zapojit do kolážové soutěže o skvělé ceny, která je určená jednotlivcům (dětem i dospělým), rodinám, celým třídám ve škole i dalším organizovaným skupinám s dětmi. Více o soutěži v tiskovém materiálu Kreativní kolážová soutěž Kores, na kores.cz a #kolazovaniskoresem.