po29042024

pondělí, 26 červen 2023 00:00

Na prohlídku krytu civilní obrany ve Znojmě míří první návštěvníci

Jak vybrat správnou trasu pro vedení optického kabelu mezi provozy Znojemské Besedy – tak se začal psát příběh zpřístupnění krytu civilní obrany pod Masarykovým náměstí. Dochovaný prostor, pravděpodobně určený pro bezpečí vyvolených, měl sloužit jako protiradiační kryt. „Je to mrazivá část historie, kterou mají ještě mnozí v paměti. Věříme, že nový okruh nebude zajímavý jen pro nadšence vojenské historie, ale také pro další návštěvníky, kteří do Znojma zamíří,“ říká Bohumila Beranová, místostarostka města Znojma.

Sociální zařízení, ventilátor pro cirkulaci vzduchu a elektroinstalace, to je původní zařízení, které se snad nikdy nepoužilo. Nyní se jedná o doplňky, které se staly součástí nového prohlídkového okruhu znojemského podzemí. „Více jak dva roky práce od probourání podzemních chodeb po technické přípravy prohlídek přinesly pro návštěvníky opravdu autentickou prohlídku krytu civilní obrany. Je to pro nás unikátní projekt, zejména kvůli náročnosti realizace. Pracovali jsme s báňskými odborníky, se zkušenými stavebními pracovníky, ale také s pamětníky a historiky. Nový okruh návštěvníkům přinášíme symbolicky v dubnu na začátku turistické sezóny,“ komentuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Nejsložitější otázkou bylo, jak propojit kryt se stávající trasou podzemí, abychom získali přímý vstup využitelný pro prohlídky. V plánu bylo hned několik variant jako třeba použití chemického roztoku na rozpuštění betonových stěn, avšak nakonec byl odborníky zvolen postup mechanického odstranění betonu a horniny mezi chodbami, v délce asi 4 metrů. Cesta do krytu nyní vede přes klasickou trasu, dále i adrenalinovou trasu s označením náročnosti 2, která přináší zúžené průchody a končí pak v krytu pod Masarykovým náměstím. „Od začátku máme k dispozici nový sken chodeb pod centrem Znojma. To nám umožnilo lokalizovat případné další přístupy. Ten nový, ze vstupu do podzemí je ale z pohledu bezpečnosti i provozu nejvhodnější. Řešili jsme také odvětrávání, kvůli vysoké vzdušné vlhkosti, která je i přes dostatečný přísun vzduchu stále vysoká,“ přiblížil František Koudela.

Návštěvník se seznámí se všemi podobami podzemních chodeb od počátku vybudování, až po moderní historii. Výklad nabídne také souhrnné a zásadní informace o druhé světové válce, o studené válce, o budování protiradiačních krytů se závěrem, kdy systém civilní obrany zanikl. Prohlídka o délce téměř 700 metrů je doplněna o exponáty jako je protichemický oblek, plynová maska, funkční radiometr, polní telefon, ale i dýchací přístroj, oživovací zařízení Spireta V. a chemické průkazníky. Na chodbách návštěvníci najdou informační panely se snímky původních dokumentů, mezi kterými jsou také mapy plánovaných zásahů amerických zpravodajských služeb v případě napadení. „V České

republice je v tuto chvíli zpřístupněno několik krytů. Většinou se jedná o jednoduše přístupné prostory, které jsou představovány muzejním způsobem. My chceme návštěvníkům vedle zajímavých informací nabídnout opravdu adrenalinovou atmosféru, kterou kryt připomíná,“ komentuje Kamil Tomek, vedoucí podzemí a Expozice pivovarnictví ve Znojmě.

Na novou trasu se průvodci s návštěvníky budou vydávat několikrát za měsíc, vždy v předem vypsané termíny. Kapacita prohlídky je omezena na 8 osob a zájemci budou muset splňovat předpoklady pro její zvládnutí, stejné jako jsou zapotřebí pro adrenalinovou trasu č. 2. „Každým rokem se snažíme přinést nový produkt pro turisty a myslím, že tento v podobě zpřístupnění nových podzemních prostor, je opravdu jedinečný,“ shrnul František Koudela.

Více informací najdete na www.znojemskabeseda.cz.