po29042024

pondělí, 03 říjen 2022 09:36

Enoturistika je trendem letošního podzimu

Jedním z trendů během podzimních měsíců je enoturistika neboli výlety za vínem, hobby, které v posledních letech nabírá na síle. Právě teď je ideální období pro objevování vinných regionů, které enoturistikou prosluly a kde se víno pěstuje, vyrábí a samozřejmě ochutnává.

Chorvatsko již řadu let patří k nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím Čechů. Ne každý však ví, že je velmi populární také mezi nadšenci do vín. A není se čemu divit, tato země patří k nejstarším v Evropě a již více než 2 500 let vyrábí skvělá červená i bílá vína. Chorvatsko se může pochlubit 130 původními odrůdami vinné révy, které nabízejí širokou škálu možností pro degustace. Skvělou volbou pro prodloužený víkend může být Dubrovník, odkud je to jen kousek na poloostrov Pelješac, kde se pěstování vinné révy těší velké oblibě. Alternativou může být také známý Split, ze kterého se můžete trajektem vydat na ostrovy Hvar či Brač, kde každoročně probíhá řada vinařských degustací. Ideálním obdobím pro cesty za vínem je období sklizně, které začíná na konci srpna a trvá až do října.

Maďarská Tokaj

Tokajské víno nese název po nejznámější vinařské oblasti v Maďarsku a Slovinsku, která je známá výrobou sladkých vín. V Maďarsku, které patří k nejstarším vinařským zemím a producentům vín v Evropě, se mohou cestovatelé vydat až na 22 vinařských stezek. V tokajské vinné oblasti si nenechte ujít prohlídku rozsáhlého systému podzemních sklepů s mikroklimatem, které poskytuje vynikající podmínky pro zrání vína. Stěny těchto sklepů jsou pokryty speciální černou plísní, která se živí alkoholem, jenž se odpařuje z vína. Za podívanou také stojí výroba typických dubových sudů: ty maďarské mají svůj vlastní chuťový profil a jsou oceňovány po celém světě. Stejně tak můžete navštívit řadu vinařských akcí a festivalů, mezi ty nejoblíbenější patří každoroční festival vína, který se koná během podzimu v Budapešti v prostorách Budínského hradu.

Slovinsko, ráj vinic

Slovinsko je rozlohou malá země, ale nachází se na ní více než 28 tisíc vinic, které každý rok vyprodukují až 90 milionů litrů vína. Na každých 70 obyvatel země tak připadá jedna vinice. Nejlepší období pro návštěvu země je jaro a podzim, konkrétně 11. listopad, kdy se v rámci oslav příchodu svatého Martina pořádají četné slavnosti a ochutnávky místní produkce vín. Prodloužený víkend s návštěvou hlavního města Lublaně postačí nejen k návštěvě malebného města, ale také vám nabídne možnost ochutnávky vybraných vín v oblasti Podravje nebo v údolí Vipavy.

Vinné stezky v Polsku

Polsko možná nepatří k typickým vinařským destinacím, ale i tato země svým návštěvníkům nabízí několik vinařských stezek, a to na jihu země. Nejstarší a zároveň nejdelší z nich nese název Lubuski Wine and Honey Trail, která nabízí řadu přírodních krás, včetně kulturního vyžití v podobě muzeí,

zámků a hradů jako je ten Piastovský. V Dolnoslezském vojvodství mají milovníci vína možnost ochutnat také výrobky řemeslných pivovarů, které se zde spojují s místními vinicemi. Vinaři si na své přijdou také v oblasti Roztocze, kudy vede jedna z nejpůvabnějších vinařských stezek v Polsku. Součástí této stezky jsou rozsáhlé vinice na kopcích, které těží z hojného počtu slunečních dnů, což pěstování vinné révy v této oblasti bezpochyby prospívá

Francie, královna

V neposlední řadě nesmíme opomenout vyhlášené vinařské stezky ve Francii, mezi ty nejznámější patří například ty v Alsasku, vinice v této oblasti patří rozlohou k těm nejmenším, nicméně díky pěstovaným odrůdám a vínům typickým pro tuto oblast patří také k těm nejvyhledávanějším. Opomenout nesmíme ani vinice v Bordeaux, které se mohou těšit z geologické rozmanitosti této oblasti, díky čemuž se vína z tohoto regionu těší vysoké kvalitě a komplexnosti. K návštěvě vyzývá také kraj Champagne, který se nachází v severnější oblasti Francie, odtud také pochází ta nejznámější francouzský šumivá vína. Můžete se zde setkat s odrůdami jako je Chardonnay, Pinot Noir či Pinot Meunier. Francouzská vína jsou obecně považována za jedny z nejlepších na světě - všechny klasické odrůdy pocházejí právě odtud, takže ať už navštívíte jakoukoli oblast určitě nešlápnete vedle.