26042024

pondělí, 13 srpen 2018 09:11

Vyzkoušejte letos aktivní dovolenou

S blížícím se létem přichází na řadu otřepaná otázka – kam letos pojedeme na dovolenou? Nebaví vás povalování na pláži a moře vám nic neříká? Nebojte se, nejste v tom sami. Spousta lidí v posledních letech hojně vyhledává spíše aktivní dovolené strávené v přírodě. Na farmách Roter Hahn v Jižním Tyrolsku můžete vyzkoušet jak pohodovou jízdu na koni, tak akční ferraty.

Milujete-li turistiku, tak pro vás „železné cesty“ neboli ferraty, budou to pravé. Jde o horské cesty, které se zdolávají pomocí napevno instalovaných železných lan, stupínků, žebříků a můstků. Abyste úspěšně stezky, také zvané Via Ferrata zdolali, potřebujete k tomu alespoň základní horolezecké vybavení, jako lezecký pás, helmu a pochopitelně nesmíte mít strach z výšek. V Jižním Tyrolsku naleznete více než 30 ferrat, na které se můžete vydat ze statků, které jsou díky své poloze ideálním výchozím bodem pro takové túry.

Oblíbené stezky jsou Geisler Gruppe, Pisciadú nebo Peitlerkofel, která je vhodná pro rodiny s dětmi. Ferraty jsou rozděleny podle obtížnosti, od nejlehčích modrých, až po nejtěžší černé stezky, na jejichž zdolání potřebujete mít předchozí zkušenosti. Roter Hahn nabízí několik statků ležících v oblasti Dolomit, kde si milovníci vysokohorské turistiky přijdou na své. Statky, které se nacházejí v blízkosti ferrat jsou například Bacherhof, Verlotthof nebo Valin, kde si můžete zakoupit různé domácí produkty.

Zdá se vám výstup na ferraty až příliš náročný a raději byste něco jednoduššího, ale přesto zábavného? Pak pro vás bude ideální léto strávené na koňském hřbetě na některé z jihotyrolských farem. Mezi jedno z kulturních dědictví Jižního Tyrolska patří i koňské plemeno zvané Haflinger. Jedná se o všestranného koně, mírumilovné povahy, díky kterému si projížďky užijete. Po vydatné selské snídani budete mít možnost vyzkoušet si péči o tyto koně a za odměnu se samozřejmě projedete. Místní farmáři nabízejí lekce jezdectví se zkušeným učitelem pro začátečníky i pokročilé. Rovněž děti si přijdou na své, pro ně jsou k dispozici malí poníci. Příležitost prožít jedinečnou dobrodružnou dovolenou v koňském sedle nabízí například statky jako Oberfahrerhof v obci Jenesien, Zyprian-Hof nacházející se v Welschnofenu nebo Widmannhof ležící ve městě Brixen a mnoho dalších.

Nezáleží na tom, zda jste milovníkem jízdy na koni nebo dáváte přednost ferratám, v Jižním Tyrolsku si vždy užijete jedinečné zážitky. Autentické prostředí místních statků, nabízí kvalitní ubytování, krásnou přírodu a skvělé snídaně.