26042024

pondělí, 11 červen 2018 23:18

9 tipů na dovolenou, když nejste plážový typ

Každé léto přichází se stejnou otázkou. Kam letos na dovolenou? Pokud chytání bronzu na pláži není váš šálek čaje a řadíte se spíš mezi dobrodružnější povahy, máme pro vás několik tipů, které slibují skutečně netradiční trávení zaslouženého volna. Canyoning ve Slovinsku, plavba Holandskem, rybaření na fjordech, sjíždění alpských vrcholků v Livignu, jachting kolem chorvatských ostrovů, jóga na Bali, unikátní běžecký závod v pěti evropských zemích,  in-line bruslení v Německu či cestování v obytném voze.
 
Canyoning ve Slovinsku
Pokud máte rádi vodu a divokou přírodu, vyražte na canyoning do slovinských soutěsek a kaňonů, které vedou nepoznamenanou panenskou přírodou. Canyoning je skvělá zábava jak pro dobrodruhy, tak adrenalinové požitkáře. Vezme vás do těžko přístupných míst, slezete skalní stěny, sklouznete se po vymletých tobogánech či se budete brodit smaragdově křišťálovou vodou.
 
Plavba Holandskem
Zažijte klidnou jízdu po holandských kanálech, díky nimž snadno poznáte pitoreskní městečka, která je lemují. Půjčit si loď je velmi snadné a k jejímu ovládání nepotřebujete žádné zkušenosti.
 
Rybaření ve fjordech
Norsko je oblíbenou destinací vášnivých rybářů, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké to je na moři. Velkou výhodou je, že pro to nemusíte mít žádné povolenky, navíc rybářský řád je velmi srozumitelný a jednoduchý. V letních měsících oceníte světlo dlouho do noci, protože v tomto období tam slunce vůbec nezapadá. 
 
Sjíždění alpských vrcholků v Livignu
Livigno je vyhlášenou evropskou destinací pro vyznavače MTB. Najdete zde vše, co každý biker k životu potřebuje - skvělý servis, ubytování, služby ušité na míru, ale hlavně desítky kilometrů upravených trailů speciálně pro horská kola.
 
Jachting kolem chorvatských ostrovů
Jadran sice většinu lidí táhne na kamenné pláže, vy se na ně ale můžete dívat z druhé strany. Pobřeží, které je poseto stovkami malých ostrůvků k jachtingu přímo vybízí. Tento druh dovolné je vhodný jak pro začátečníky, tak rodiny s dětmi. 
 
Jóga na Bali
Máte-li dost vnitřního shonu, oddejte se jógové meditaci a zkoumání vlastního nitra na Bali. Představte si, jak cvičíte uprostřed rýžových polí a ve volných chvílích se necháváte unášet na vlnách při surfování nebo poznáváním místního hinduistického obyvatelstva.
 
Unikátní běžecký závod v pěti evropských zemích
Máte za sebou maraton a hledáte nové běžecké výzvy? Přihlaste se na unikátní závod FIVEMAN RUN Mid Europe! Jeho účastníci absolvují pět maratonů v pěti dnech v pěti evropských zemích - Česku, Polsku, Rakousku, Maďarsku a Slovensku.
 
In-line bruslení v Německu
Necelých 40 kilometrů od Berlína se nachází unikátní a jedna z nejkrásnějších oblastí určená ryze pro in-line bruslaře s názvem Flaeming skate. Má nejjemější povrch, po kterém brusle doslova kloužou. Celkem 260 km stezek zaručuje, že nebudete jezdit pořád dokola stejný okruh. Cesty vedou poli, vesničkami i historickými městy Dolního Flaemingu.
 
Cestování v obytném voze
Zažijte o dovolené tu pravou svobodu. Sami si určete, kam pojede, kde zastavíte a kde strávíte noc. Obytný vůz může řídit každý, kdo vlastní řidičské opravánění skupiny B a zkušenost s řízením osobního auta. Střídejte poznávání přírody, památek a národního koloritu zemí napříč Evropou.