03052024

pátek, 03 březen 2017 08:39

Výstava orchidejí v Botanické zahradě hl. m. Prahy

Botanická zahrada v Troji vás zve na výpravu za klenoty tropických pralesů. Letošní již jedenáctý ročník výstavy orchidejí nese podtitul Amerikou křížem krážem a je uspořádán v rytmu energické samby a hýřivého karnevalu díky neotřelým aranžmá studentů České zahradnické akademie v Mělníku.

 

Patronkami letošní výstavy se staly herečka a moderátorka Tereza Kostková, herečky Kristýna Leichtová, Jana Plodková, sportovkyně a podnikatelka Olga Šípková. Všechny čtyři spojila v loňském

roce oblíbená taneční soutěž Star Dance, kde si mimo jiné vyzkoušely i žhavé latinskoamerické tance. Na slavnostní vernisáži ve skleníku Fata Morgana 2. března se tyto dámy vyznaly ze své lásky k orchidejím, i když se přiznaly, že ne vždy se jim daří exotické krásky úspěšně pěstovat. Olga Šípková má prý doma několik orchidejí a docela jí i kvetou, ale stará se o ně hlavně manžel. Jana Plodková sdělila, že orchideje miluje, ale neumí je pěstovat a doufá, že se na výstavě tomuto umění přiučí. Domácnost Terezy Kostkové teď oživila krajta, kterou pořídila synovi Toníkovi na jeho naléhání a Tonda má teď obavy, aby nové terárium maminka po zhlédnutí výstavy neobsadila orchidejemi. Kristýna Leichtová zase prozradila zajímavou zkušenost s orchidejí, kterou si koupila a květina jí zahynula a po roce zase ožila.

„Krásné ženy a krásné květiny k sobě neodmyslitelně patří, proto jsem velmi rád, že letošní výstava tropických orchidejí má hned čtyři krásné patronky. Věřím, že stejně jako jim, se bude expozice líbit i všem ostatním návštěvníkům a odnesou si z ní příjemný zážitek" zve na oblíbenou výstavu Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Orchideje jsou největší čeledí v rostlinné říši, která podle posledních odhadů čítá přes 26 000 druhů.

V jižní a střední Americe se vyskytuje více než 8500 druhů, často opravdové orchidejové skvosty a kuriozity.

„Trojská botanická zahrada pěstuje zhruba dva tisíce druhů orchidejí. Na výstavě uvidíte vzácné i zajímavé exempláře z našich sbírek," láká na výstavu Romana Rybková, kurátorka tropických rostlin.

Výstavu doprovází fotogalerie známých i neznámých druhů orchidejí z Ameriky a ve výstavním sále jsou připravené zajímavosti ze světa těchto rostlin od Aljašky po Ohňovou zemi.

Během víkendů je připravena bohatá nabídka doprovodného programu. Odborníci poradí s péčí o tyto rostliny, a ukáží vám, jak si díky originálním aranžmá zkrášlit byt. Po prohlídce skleníku Fata Morgana se můžete zastavit ve specializované prodejně v zásobním skleníku, kterou i letos zajišťuje společnost Pokojovky.cz. K dispozici budou stovky druhů a kultivarů mnoha různých orchidejí, z nichž větší část se v běžné obchodní síti neprodává. Pro orchidejové specialisty je připraveno několik stovek původních druhů orchidejí. „Osobně jsme navštívili 41 pěstitelů orchidejí v Holandsku, Belgii, Německu a Rakousku a většinu orchidejí jsme si sami vybrali. Takže se jedná o kvalitní a čerstvé rostliny," říká Radek Kacerovský ze společnosti Pokojovky.cz, který zájemcům odborně poradí, jak se o orchideje správně starat, aby dobře prospívaly.

Partnerem výstavy je společnost FORESTINA, s.r.o.

Výstava se bude konat od 3.3. do 19.3.2017 ve skleníku Fata Morgana, zásobním skleníku a ve výstavním sále. Otevřeno: úterý - neděle, 9 -18h Více informací o veškerých akcích a novinkách najdou zájemci na www.botanicka.cz

Věděli jste, že...?

Vůně orchidejí je nedílnou součástí mnoha luxusních parfémů značek, jako jsou Chanel, Dior, Guerlain a další? Nejčastěji takto využívanou orchidejí je bezesporu vanilka. „Původní druh Vanilla planifolia, která se používá především jako koření, pochází z oblasti Střední Ameriky. Na Tahiti se tento druh zkřížil s místním druhem Vanilla odorata, který silně voní. Výsledný kříženec, Vanilla tahitiensis, dává nejlepší vanilkovou vůni pro výrobu parfémů," vysvětluje Jan Ponert, kurátor tropických rostlin. Silice z vanilkových plodů se tradičně využívá do drahých, exotických parfémových kompozic. Sladká a podmanivá vůně navozuje dobrou náladu, zklidňuje, zvyšuje smyslnost a kreativitu. Obecně je přijímána jako vůně afrodiziakální.