po29042024

čtvrtek, 10 září 2015 08:23

Milán láká v říjnu na finále Expa 2015, na Giotta a k jezeru Como

Užijte si italské babí léto a navštivte Expo 2015 nebo výstavu Giotta či da Vinciho. Pobavte se na bleším trhu, nebo si udělejte výlet k nedalekému jezeru Como. Využijte poslední říjnový prodloužený víkend a navštivte Expo 2015, jehož brány uzavřou 31. 10. Vystavuje se v areálu o výměře 110 ha, který má podobu starobylého města obklopeného vodním kanálem. Najdete zde pět desítek národních pavilonů a další desítky tematických. Hlavním tématem Expa 2015 udržitelnost rozvoje a potraviny pro planetu. Právě jídlo se těší velké oblibě návštěvníků, ať už například v expozicích pojednávajících o jeho budoucích podobách, nebo ukazujících pokrm jako umělecké dílo.

 

Když jsme zmínili umění, tak dalším velkým lákadlem podzimního Milána je výstava, která vzdává hold životnímu dílu florentského malíře, sochaře a architekta Giotta di Bondone. Je považován za jednoho z hlavních představitelů italského umění a předskokana renesace. Tvořil v Římě, Assisi, Bologni, Florencii, Rimini, Padově a ke konci života právě v Miláně. V Palazzo Reale (Královském paláci) máte možnost vidět jeho díla z nejvýznamnějších italských sbírek.

Posledním říjnovým dnem končí výstava jiného významného italského velikána – Leonarda da Vinci v milánské Biblioteca Ambrosiana (Ambrosiánské knihovně), která je mimochodem druhou nejstarší veřejnou knihovnou v Evropě. Jsou zde k vidění kresby z tak zvaného Atlantického kodexu, představující vklad da Vinciho do řady vědních oborů - matematiky, mechaniky, astronomie, botaniky, geografie, chemie či architektury, uvidíte zde projekty jeho zbraní, potápěčských přístrojů, létacích strojů.

Po náročném kulturním programu si můžete dopřát trochu odpočinku. Například když navštívíte Castello Sforzesco, což je pevnost se vším co k tomu patří, tedy hradbami, příkopy a padacími mosty, za níž se však rozkládá velký park jako stvořený pro povalování a pikniky. Zábavu si můžete užít i na pověstných milánských bleších trzích. Konají se každou sobotu ve čtvrti Navigli a najdete tam všechno možné i nemožné.

Stojí za to si z Milána udělat krásný výlet na blízké Lago di Como. Jezero má nádhernou polohu mezi horskými masivy Alp a díky příznivému klimatu i neobyčejnou flóru. Nezapomeňte navštívit místní staré vily ze 17. století s kouzelnými zahradami. K jezeru můžete cestovat půjčeným autem po vlastní ose – je to ca 40 kilometrů, nebo využít
vlakového spojení – směr Švýcarsko.