po29042024

úterý, 25 srpen 2015 11:09

Cyklostezka podél Tiché Orlice – idylka pro cyklorodiny i královský inline

Orlické hory a Podorlicko se řadí mezi jednu z nejatraktivnějších cyklodestinací v rámci České republiky. Díky rozmanitým terénům a velmi husté síti cyklotras, která převyšuje i republikový průměr, si zde přijde na své opravdu každý. Silniční i trekkingoví cyklisté, nároční bikeři, ale rovněž tak pohodoví cykloturisté a rodiny s dětmi! Po rovinatých cestách údolím řek mohou bezpečně jezdit i malé děti, zatímco milovníci náročné cyklistiky vybírají z horských a dálkových tras. Do výchozích míst vás pohodlně přepraví cyklobusy, které jezdí pravidelně od června do září. Ne nadarmo se říká, že jste přijeli do Orlického cyklo a inline království.

 

Cyklostezka podél Tiché Orlice – idylka pro cyklorodiny i královský inline

Takto pohodovou jízdu jen tak někde nezažijete! Krásná údolní cyklostezka probíhá přímo v srdci přírody - přírodním parkem Orlice. Čekají vás tak pohledy do svěží zeleně, energie šumící řeky a sympatický terén s minimálním převýšením, bez motorové dopravy. Po trase najdete hned několik atraktivních zastávek, odpočívadla s dětskými hřišti a občerstvení různého rozsahu od malých bufetů až po zahradní restaurace. Není proto divu, že si právě tuto trasu oblíbily rodiny s dětmi. Pro kvalitní povrch je navíc vyhledávána milovníky inlinů.

„Vídám na stezce úžasné kombinace mámy na bruslích s kočárkem, s ní starší dítě na malém kolečku, pes na vodítku a kolem nich jezdí táta na bruslích. Celá rodina si to tak užije. Já takhle bruslila se svým starším synem a mladšímu pomáhala na kolečku. Ostatní uživatelé to chápou, a když jedou kolem, přirozeně přibrzdí. Z práce jsem zase často v poledne odskočila s bruslemi na stezku, v tuto dobu velmi prázdnou a užila si to v závodním tempu. Teď jezdím víc na kole a na stezce frčím na silničním kole nebo si přes ni zkracuji cestu při návratu z bikerských výletů v okolních kopcích s neuvěřitelnou hustotou lesních cest a steziček pro bikery", popisuje svoje zkušenosti Orlická cyklo a inline královna Renata Šedová, která byla právě jedním z iniciátorů stezek podél řek na Orlicko-Třebovsku.

Křižovatkou této unikátní sítě cyklostezek je město Ústí nad Orlicí, které je pro svou polohu přímo na hlavní železniční trati velmi dobře dostupné. Leží při soutoku Tiché Orlice a jejího levostranného přítoku Třebovky. Vydat se odtud můžete podél řek hned několika směry. Pro senzační výhled na celé údolí pak neváhejte vystoupat na Andrlův chlums rozhlednou, která se majestátně zvedá nad městem.