po29042024

čtvrtek, 13 srpen 2015 07:57

Ve Znojmě se o vinobraní vrátíte do středověku

Premiérový třídenní program je novinkou letošního Znojemského historického vinobraní, které připadá na druhý zářijový víkend. Páteční a sobotní multižánrový program na deseti scénách, který nabídne špičky české a slovenské hudební scény, historický program v podání rytířů, šermířů či kejklířů a zábavné aktivity pro rodiny s dětmi, doplní odpočinková neděle. A pozor! Nedělní program je zcela zdarma! Návštěvníci se mohou těšit i na kvalitní znojemský burčák a výborná vína zdejších vinařů.

„Znojemské vinobraní má velmi dobré renomé – a to nejen krásnou kulisou historického města, kdy se naše centrum promění na středověké město, obehnané hradbami, které hlídají od rána do noci zbrojnoši. Ale také proto, že si v pestrém programu najde opravdu každý to, co ho zajímá.

Vinobraní není jen přehlídkou hudebních kapel, ale důraz klademe na historický program, jehož vrcholem je velkolepý historický průvod. A nezapomínáme ani na zábavu pro děti a na program pro seniory," přibližuje výjimečnost Znojemského historického vinobraní starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Znojemské vinobraní nabídne v pátek a v sobotu bohatý program na deseti scénách. „Letošní novinkou je Vinný trh, který bude mít své místo na Slepičím trhu. Formou pochůzkové degustace tu budou znojemští vinaři nabízet svá vína, a to za zvuků cimbálové muziky. Ochutnat budou možné také typická rakouská vína ze sousedního vinařského regionu. U rotundy bude opět tradiční místo pro degustaci vín VOC Znojmo. A naše největší scéna na Masarykově náměstí letos přivátá takové hudební hosty, jakými jsou Chinaski, Xindl X, J.A.R., Lenny, Wohnout nebo Pavla Šporcla s Sporcelain," vyjmenovává za organizátory hlavní části programu František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

„Nejvíc potěšíme příznivce historických představení, rytířských turnajů nebo rodiny s dětmi. Samotný historický program probíhá na pěti z deseti scén – včetně scény v Hradebním příkopu, jež je určená dětem," dodává František Koudela.

Základním pilířem historického programu Znojemského historického vinobraní je velkolepý, téměř pětsethlavý historický průvod krále Jana Lucemburského. Ústřední postavou průvodu nevídaného rozsahu je král Jan Lucemburský s chotí Eliškou Přemyslovnou a početnou družinou bubeníků, praporečníků, kejklířů, komediantů, pážat, dvorních dam i rytířů na koních.

Role krále se již potřetí ujme opět znojemský rodák a herec Miroslav Hrabě, známý především z rolí v televizních seriálech Ordinace v růžové zahradě, Gympl s ručením omezeným či z filmové pohádky Nejkrásnější hádanka. Královnou bude znojemská herečka Šárka Drozdová, která se v této roli

představí už počtvrté. Královský pár bude vystupovat ve výpravných kostýmech, které jsou vyrobené speciálně pro vinobraní. Kostým krále má hmotnost 11 kg, šaty pro královnu váží 7 kg.

Novinkou letošního ročníku vinobraní bude poznávání vína všemi smysly doplněné o vědomostní test, který se zaměří na nejtypičtější odrůdy Znojemska – Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink rýnský. „Ti, kteří v sobotu do prostor rezidence T.G.M. na Masarykově náměstí, budou moci absolvovat vědomostní test a poznávání charakteristických znaků typických pro odrůdy Znojemska, při jejich objevování zapojí všech pět smyslů. To vše pod taktovkou a dohledem Ivo Dvořáka, viceprezidenta Asociace sommelierů ČR. Odměnou za úspěšné zvládnutí testu bude poukaz na dva degustační vzorky ve stanu VOC Znojmo," přibližuje novinku František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Soutěžit se bude i u rotundy sv. Kateřiny, kde mají svou scénu vinaři VOC Znojmo, kteří tu nabídnou na sedmdesát vín ze své produkce. Kdo uhádne, kolik lahví se letos u rotundy vypije, získá dvě vstupenky na Znojemské historické vinobraní 2016 včetně degustačních bločků k ochutnávce vín VOC Znojmo. A že půjde o opravdu skvostná vína, naznačují desítky ocenění, jež vinaři za svá vína získávají. Náhodou není ani titul Vinařství roku či zastoupení v Národním salónu vín – tedy mezi stovkou nejlepších vín u nás.

Historie a víno provází i nedělní program vinobraní, jenž je odměnou pro všechny návštěvníky pátka a soboty – protože je zcela zdarma. Na Káře se mohou návštěvníci během odpoledne kochat nejen krásným výhledem na malebnou řeku Dyji, Národní park Podyjí a jedinečné panorama Znojma, ale součástí odpoledního programu bude i šermířské vystoupení spolku Honorata. Krásy historického Znojma doporučujeme vyzkoumat i z ochozů radniční a Vlkovy věže, tajemno podzemích chodeb pak ve Znojemském podzemí. Za návštěvu určitě stojí i Znojemský hrad nebo Loucký klášter.

Na sklenku dobrého vína můžete i v neděli vyrazit i na Rajskou vinici, na Vlkovu věž, do Louckého kláštera či na nejkrásnější vinici široko daleko – na vinic Šobes. Milovníky vína přivítají také ve Vinných sklepích Lechovice nebo ve vinařství Vino Hort v Dobšicích.

Objevovat Znojmo lze od rána do večera, pěšky, na kole, na lodi, s cílem poznat historii, přírodu i víno. Druhé největší město jižní Moravy, jedna z nejvýznamnějších vinařských oblastí, srdce Národního parku Podyjí, místo, které prakticky nezná špatné počasí a kde slunce hřeje od brzkého jara do pozdního podzimu, opravdu vybízí k objevování. A to nejen na vinobraní, i když právě během vinobraní má Znojmo jedinečné kouzlo, čímž se nemůže pochlubit žádné jiné město u nás. Jinde si totiž tak příznačnou atmosféru středověku neužijete.

Podrobný program Znojemského historického vinobraní najdete na www.znojemskevinobrani.cz.. Aktuální informace sledujte na www.facebook.com/znojemskevinobrani.cz.