ne28042024

středa, 22 duben 2015 00:00

Češi využívají květnové svátky a výrazně šetří na jarní dovolené

Letošní květnové svátky nahrávají lidem k výhodnému nákupu dovolené. Vzhledem k tomu, že oba dny volna připadají na pátek, mohou si Češi za čtyři dny dovolené užít až desetidenní pobyt v zahraničí. Nebo strávit víkend v některé z evropských metropolí.

V posledních týdnech jsme zaznamenali nárůst prodejů zájezdů připadající na první dva květnové týdny. Důvodem jsou státní svátky v pátek 1. a 8. května, což mnoho Čechů přivedlo na myšlenku vybrat si jarní dovolenou právě v tomto období.

Nejčastěji letos míří do Egypta a Turecka. Květen a začátek června jsou vhodnými měsíci pro jejich návštěvu, panují zde už velice příjemné teploty a ceny jsou zatím nízké.

Největší meziroční nárůst (77 %) jsme zaznamenali u Egypta, kterému už Češi opět plně důvěřují. Za květnovou sedmidenní all inclusive dovolenou v Egyptě utratí průměrně 15 800 Kč na osobu.

Na začátku května vyráží k moři převážně mladé páry. Rodiny s dětmi dávají přednost trávení dovolené u moře v období jarních nebo letních prázdnin.

Nadcházející sváteční dny jsou pro Čechy i ve znamení oblíbených eurovíkendů. Příjemné květnové teploty přímo lákají k výletům do nejznámějších evropských měst. Mezi nejnavštěvovanější patří tradiční metropole Paříž a Řím. Zvýšený zájem je i o severoitalské Benátky a maďarský Sárvár, který láká na termální lázně s léčebnými účinky.

Orientační ceny eurovíkendů (letenka + 2 noci v 3* hotelu se snídaní)

PAŘÍŽ – 3* SNÍDANĚ, 2 NOCI, OD 7 100 Kč

ŘÍM – 3* SNÍDANĚ, 2 NOCI, OD 8 780 Kč

BENÁTKY – 3* SNÍDANĚ, 2 NOCI, OD 9 310 Kč

zdroj: Simona Fischerová, eTravel.