ne19052024

čtvrtek, 26 březen 2015 09:46

Jarní Podorlicko - to jsou rozkvetlé zámky i unikátní cyklostezky

Fenoménem Podorlicka, ale také parádním tipem, kam vyrazit právě v době probouzejícího se jara, jsou zámky na řece Orlici. Procházky rozkvetlými parky můžete spojit s prohlídkou expozic, posezením v zámeckých kavárnách nebo návštěvou některých z tematických akcí, které zahajují po zimní pauze opět novou kulturní sezónu. Příjemné prostředí navíc osloví i děti!

„Zámky na řece Orlici jsou unikátní především v tom, že všechny z nich mají své soukromé a většina dokonce také původní šlechtické majitele, kteří se o svá sídla v roli řádných hospodářů náležitě starají. Osobně setkat se tak můžete například s hraběnkou Dianou Sternbergovou v Častolovicích, Františkem Kinským na Novém Zámku v Kostelci nad Orlicí nebo hraběnkou Andreou Kolowrat v Rychnově nad Kněžnou.

V okruhu cca 6 km najdete ve směru od Hradce Králové hned pět soukromých zámků, v pořadí novorenesanční Častolovice, empírový Nový Zámek v Kostelci nad Orlicí vždy s kvalitní nabídkou kulturního zážitku, renesanční Doudleby nad Orlicí, barokní Potštejn nebo Kolowratský zámek v Rychnově nad Kněžnou, který je spolu s průčelím Santiniho kostela Nejsvětější Trojice jedním z největších a nekrásnějších barokních celků v Čechách.

A komu by ta kulturní přehlídka nestačila, ať vystoupá kochat se výhledem na hrad Litice nebo Potštejn. Hrady a zámky své brány otevřou sice až od dubna, ale za vůní jara, množstvím květů i svěží zelení se neváhejte vydat již teď do některého ze zámeckých parků. Koncentrace zdejších zámků dává značně na výběr! Návštěvu si zpestřete třeba některou z kulturních akcí, svátky jara nebo zařaďte jako zastávku svého prvního jarního výletu. Zakončíte-li pak posezením při dobré kávě, sklence vína nebo domácím zákusku v některé ze zámeckých kaváren, nebo při dobrém moku v nějakém z místních pivovarů, váš výlet nebude mít jedinou chybu!

TIP : Na Nový Zámek za kulturou i uměním – tradičně pestrý program koncertů, přednášek a výstav 3.4.2015 – vernisáž výstavy Výtvarné jaro II, která potrvá až do 10.5., další série navazující na úspěšnou výstavu členů Unie výtvarných umělců Hradec Králové, Galerie Kinský

17.4.2015 – Jiří Dědeček – český písničkář, básník a spisovatel 2.5. 2015 – atraktivní prohlídka zámecké expozice pod názvem Život v biedermeieru přímo se zámeckým pánem Františkem Kinským, který zajímavou expozici navíc prokládá svými historkami ze života nejen na zdejším zámku (doporučujeme rezervaci)

15.5.2015 – Chantal Poullain – recitál se skupinou Chansons

29.5.2015 – přednáška s prof. Břetislavem Vachalem – významným českým egyptologem, nejen o perle v zámecké knihovně

Nový Zámek Kostelec nad Orlicí:

od dubna otevřeno o víkendech a od května již denně mimo Po, vždy v čase 9-17h. Od 1.dubna je opět zahájen provoz Toniovy zámecké kavárny. Otevřeno denně kromě Po od 10-20h (v Pá a So do 22 hod.)

Nadšené budou i děti! Potštejnský zámek patří tradičně dětem – populární hrané prohlídky s pátráním po ztraceném obrazu, zámecké sklepení se strašidelným Bubákovem, Pohádková herna a po celý rok řada tematických akcí, jen si vybrat! Letošní sezóna zde navíc přináší celou řadu novinek. Každou poslední neděli v měsíci vás nově provede přímo pan majitel zámku Zdeněk Nováček, v Zámecké cukrárně ochutnáte luxusní zákusky dle receptur ze 17. a 18.století a zámecké interiéry doplní výstava fotografií o rekonstrukci zámku či barokní a rokokové šaty.

Častolovice jsou vyhlášené naopak svým překrásným parkem s oborou bílých daňků a zámeckým zvěřincem. Přístupný je sice po celý rok, ale právě na jaře tu uvidíte spoustu mláďátek a namlouvající se pávi, kteří ohromují svým nádherným vějířem nejen samičky, ale i samotné návštěvníky. Je to úžasná podívaná nejen pro děti, které si zde zvířátka mohou pohladit i nakrmit. V Doudlebách n. Orlicí se pak zastavte na Babiččině dvorečku s domácími zvířaty pravého českého venkova.

Zámek v Kostelci n.O. a Častolovicích navíc pohodlně propojuje skrze jejich parky cyklostezka, která je příjemnou procházkou pro rodiny s kočárkem a malými dětmi. Z kosteleckého zámeckého parku vás navedou směrovky, z kopce dolů směrem k řece Divoké Orlici, podejdete železniční trať a ocitnete se rázem na cyklostezce. Po ní dorazíte až k hlavní silnici v Častolovicích, kterou přejdete a u parkoviště vstoupíte do zámeckého parku. Hned z kraje parku objevíte dětské hřiště a jezírko s vodním ptactvem.

Dětská hřiště v zámeckých parcích jsou dnes již jejich běžnou součástí. V parku potštejnského zámku najdete dobrodružnou přírodní stezku a chaloupku samotného loupežníka. Na dětské hřiště Nového Zámku je navíc dobrý dohled z terasy Toniovy zámecké kavárny, kde se občerstvíte, zatímco vaše ratolesti si zadovádí na některé z přírodních dětských atrakcí. Vydáte-li se do Podorlicka první dubnový víkend, určitě si nenechte ujít Velikonoce na zámku Potštejn s tradičním velikonočním jarmarkem, ukázky řemesel a spoustou zábavy pro celou rodinu.

„Děti zde budou tvořit, hrát si a soutěžit, poznávat velikonoční zvyky a tradice. Chybět nebudou živá zvířátka ani tradiční velikonoční maskoti, kteří provedou děti soutěžním odpolednem", zve k návštěvě jarně vyzdobeného zámku Jan Pozdílek, kastelán a správce potštejnského zámku. Dozvíte se také, jak správně uplést pomlázku nebo košík, načerpáte inspiraci pro malování kraslic či jarní květinovou výzdobu, ochutnáte čerstvé kozí a ovčí sýry nebo si sami upečete velikonoční jidáše. A nezapomeňte se zastavit ve zdejší Zámecké cukrárně nebo Řemeslném pivovaru v podzámčí!

Zámky na Orlici ¤ Zámecké parky – který a proč?

❶Zámek Častolovice: Rozsáhlý park, kde pod mohutnými stromy hýří nespočet keřů azalek a rododendronů. Chloubou parku je také Rozarium s více jak 150 druhy staromódních růží s výraznými vůněmi, včetně jedné z nejkrásnějších a nejstarších růží bílé Madame Hardy, tak moderní vzácné růžové Constance Spry. Nejvhodnější doba k návštěvě Rozária je v době květu na přelomu května a června. Další atraktivní částí je Vodní zahrada se zámeckým rybníkem a altánem Gloriet s občerstvením a dětským hřištěm. Součástí zámeckého parku je také obora s bílými daňky, vyhlášený Zámecký zvěřinec a staletá lipová alej. www.zamek-castolovice.cz

❷Nový Zámek Kostelec nad Orlicí:

Jedním z mála zámeckých parků se statutem přírodní rezervace, jedním z dendrologicky nejvýznamnějších parků východních Čech. Patří k nejstarším a nejcennějším rezervacím Orlických hor a Podorlicka, původně vyhlášený k ochraně ptáků. Park citlivě využívá vlastnosti zdejší přírody – údolní nivy a návrší štěrkopískových teras Divoké Orlice. Připomínkou původního koryta řeky je dnešní slepé rameno s tůněmi. Atraktivní jsou zachované dálkové průhledy jako například hlavní osový průhled na zříceninu hradu Potštejna. Dětské hřiště, certifikát Cyklisté vítáni a Baby-friendly, cyklostezka www.zamekkostelecno.cz

❸Zámek Doudleby nad Orlicí: Součástí parku v anglickém stylu je zámecká obora se zvěří, i zvědavými pštrosy. Park i obora je veřejnosti přístupný v otevírací dobu zámku. Oblíbenou částí zámku je netradiční zvěřinec zvaný jako Babiččin dvoreček, který děti seznamuje s domácími zvířaty českého venkova. www.zamek-doudleby.cz

❹Zámek Potštejn: Zámecký park je koncipován v anglickém stylu, skvostem parku je růžová zahrada a četná romantická zákoutí, nejpozoruhodnějším stromům náleží liliovník tulipánokvětý, moruše bílá nebo kaštanovník jedlý. Součástí parku dětské hřiště. www.zamekpotstejn.cz

Jarní očista v Podorlicku? Jak jinak než aktivně.

Zatímco na horách lyžaři sjíždí poslední sníh, v podhůří již zametly cyklostezky, na kterých se již prohání nadšení cyklisté i bruslaři. Oddejte se jarní euforii – pěkně rozhýbat tělo, pročistit organismus a načerpat energii uprostřed krásné jarní přírody, to nemá chybu! Obzvláště na jaře náš organismus lační po pohybu na čerstvém vzduchu, neboť mnozí z nás se probouzí doslova ze zimního spánku. Poté volte pohyb, který vás baví a totálně nevysiluje, ať nepřepálíte začátek. Zkuste to třeba v Podorlicku!

Nechte se svézt na kolečkách...

Využijte zdejší unikátní cyklostezky, projet si je můžete na kole i na inlinech. Tento ráj cyklistů i inlajnistů se ukrývá pod názvem Orlické cyklo&inline království, a to právem, protože stezky jsou zde opravdu královské. Nejen co se týká kvality povrchu, ale také tras, které probíhají přímo přírodním parkem Orlice. Projížďka přírodou podél řeky, navíc s minimálním převýšením, je tím pravým startem pro zahájení jarní sezóny. Trasy zvládnou bez problémů i menší děti. Po trase jsou odpočívadla s dětskými hřišti i zastávky s občerstvením. Svoji první jarní vyjížďku můžete absolvovat třeba z Ústí nad Orlicí.

Stezky vedou krásným údolím podél meandrů Tiché Orlice, a to jak po proudu řeky směrem do Chocně, tak proti proudu do Letohradu. Každá z tras čítá cca 15 km, ale projet si můžete celých 30 km z Letohradu do Chocně. Další inspirativní cyklovýlety: http://www.mojeorlickehory.cz/orlicke-cyklo-inline-kralovstvi/

Proběhněte se od rybníka k rybníku!

Běhání je novým trendem poslední doby a především pak přirozenou aktivitou, díky které posílíte celé tělo. Ideální trasy pro běh, ale také nordic walking najdete opět kolem vody, tentokrát v přírodním parku Lanškrounských rybníků. Běžecké okruhy v délce 3km a 6 km, mají vyměřeny etapové vzdálenosti, které umožňují každému sportovci při konstantním časovém intervalu hodnocení výkonu i jednoduchou kontrolu jeho vývoje v delším tréninkovém období, a to díky Cooperově testu. Součástí jsou i jogínská zastavení s relaxačními cviky, a kromě úžasné přírodní kulisy tu nechybí ani osvěžení v podobě „živé vody" Eduardova pramene.

Do přírody celá rodina!

Namotivovat zejména menší děti k procházce a pohybu je někdy velmi složité. Výlety je potřeba zatraktivnit! Za jedním z tipů zamiřte na Rychnovsko do letoviska Studánka. První velikonoční víkend tu totiž bába Halabába otevírá Les Včelný - přírodní park v povodí Javornického potoka. Celou rodinu tak náležitě protáhne právě tato madam kouzelnice společně se svými synovci Edudantem a Francimorem. Společníky na zábavné procházce plné soutěží vám budou hlavní postavy dětmi důvěrně známého večerníčku, který vznikl dle předlohy pohádkové povídky Karla Poláčka a Josefa Čapka. Právě tito dva klučíci se stanou maskoty celé série letošních venkovních akcí na Studánce, věnovaných vzpomínce 70. výročí úmrtí Karla Poláčka, rychnovského rodáka a spisovatele známého humoristického románu Bylo nás pět. Přes léto Vás pak Rychnovem provede osobně samotný Zilvar z Chudobince.

Jarní tipy na výlety s dětmi

❶Údolím Divoké Orlice do Potštejna - na zámek, hrad nebo do pivovaru!

Krásnou a nenáročnou jarní procházku nabízí malebné údolí podél řeky Divoké Orlice mezi Liticemi a Potštejnem. Obdivovat budete strmé údolní svahy, šumící řeku i svěží zeleň právě se probouzejících buků. Vystoupíte-li na vlakovém nádraží v Liticích, kde se na skalním ostrohu obtékaném řekou zvedá rovněž stejnojmenný a veřejnosti přístupný hrad, pokračujte dále po červené turistické stezce asi 7 km krásným a hlubokým údolím podél řeky přes vísku Brnou až do pohádkového Potštejna.

Zde určitě nevynechejte návštěvu barokního zámku s parkem a zámeckou cukrárnou, nebo nově otevřený řemeslný pivovar v podzámčí. Pokud Vás nebudou bolet ještě nohy, neváhejte vystoupat na potštejnský hrad, odmění vás krásné výhledy, nebo se lipovou alejí proti proudu řeky projděte ještě dále Anenským údolím přes westernový kemp Vochtánku až k Modlivému dolu, do jednoho z dalších míst dějiště Jiráskova románu Poklad. Hrady i zámek jsou otevřené od dubna o víkendech.

Občerstvení po trase: Litice - Restaurace pod hradem; Řemeslný pivovar Potštejn Clock, Zámecká cukrárna Potštejn aj.

Zajímavosti po trase: hrad Litice, Kovářův Dvůr-statek Brná (projížďky na koních - pozn. včasná rezervace), zámek Potštejn (výhledy do kraje), mohutný kostel sv. Vavřince, hrad Potštejn, tábořiště a kemp Western Vochtánka (od května pravidelné akce, neděle vždy patří dětem), přírodní rezervace Modlivý důl. Zámek i hrad Potštejn dějištěm Jiráskova románu Poklad.

Doprava: vlaková stanice Litice, Potštejn (děti potěší nejen vlastní jízda vláčkem, ale také projížďka tunelem mezi Liticemi a Potštejnem

❷Otužování na Semanínských stezkách

Pohodovou procházku bukovými lesy můžete z malé vísky Semanín protáhnout až na samotný vrch Kozlov s rozhlednou a chatou Maxe Švabinského, významného malíře 20.století, kterého právě Kozlovská krajina inspirovala k celé řadě prací, když sem jezdíval na prázdninové pobyty. Po trase stezky narazíte hned na několik zajímavých zastávek jako je bývalá štola na lupek, využívaný v keramické výrobě, smírčí kříž nebo knajpoviště. Jedná se o přírodní otužovadlo, pojmenované podle léčitele Sebastiana Kneippa, významného propagátora otužování jakožto osvědčené léčebné metody. V dřevěných korytech s protékající studenou vodou se projděte čapím krokem a nakonec bosky po cestě vysypané malými kamínky, povzbudíte tím krevní oběh.

Občerstvení po trase: Chata Maxe Švabinského na Kozlově

Zajímavosti po trase: knajpoviště, rozhledna Kozlov, renesanční obranná zvonice, Semanínská kaple, délka trasy cca 8 km

Doprava: autobusová zastávka Semanín-Jednota (začátek modré turistické značky i naučné stezky)

❸Hledání jara na stezce smyslového vnímání Vyzkoušejte vnímat přírodu opravdu všemi smysly a naplánujte si jarní túru naučnou stezkou smyslového vnímání údolím Skuhrovského potoka. Stezka začíná na okraji České Třebové, v obci Rybník a vede údolím podhorského potoka a tzv. Mločím dolem až na hřebenovku nad Třebovskými skalními stěnami do obce Skuhrov. Po trase se dozvíte nejen spoustu zajímavostí ze světa přírody i místního ekosystému, ale okusíte netradiční aktivity jako jsou tváře stromů, čichárium, dendrofon, hmatové cestičky nebo hledání stop, zaposloucháte se do hlasů lesa nebo ochutnáte pramenitou vodu z některé ze zdejších studánek. Zvolit si můžete některou z nabízených variant v délce trasy 2,5 km, 4 km nebo 8km. Trasa je vhodná pro pěší, cyklisty i rodiny s kočárkem. A chcete-li výlet s rodinnou zábavou tak naplánujte váš nedělní výlet na 12.4.2015!

Občerstvení po trase: Restaurace Nad Hrází, Srnov (přímo na stezce mezi stanovišti č.4 a č.5)

Zajímavosti na trase: netradiční zastavení typu čichárium, dendrofon, jeden z největších totemů v ČR a jiné

Doprava: autobusové zastávky Rybník-Srnov; Česká Třebová – Skuhrov, křižovatka; Česká Třebová, U Křížku, Cyklotrasa č.4050, 4045

12.4.2015 - Hledání jara na stezce – tradiční akce ideální pro rodiny s dětmi, začátek od 14 hodin u prvního stanoviště naučné stezky (Česká Třebová – Rybník), vycházka jarní přírodou s pozorovací soutěží, Ekocentrum ČSOP Podorlicko