29032024

neděle, 27 únor 2022 20:01

Lahodný štrůdl z jablek: Víte, jak na ten nejlahodnější?

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci.

Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

Základem pravého štrůdlu je listové těsto a nejčastější verzí náplně jsou jablka, skořice, vlašské ořechy a cukr či med. Než se ale pustíte do příprav, měli byste si být jisti, že použijete ty správné suroviny. Špičkový závin totiž nestojí pouze na receptu, ale zejména na kvalitních ingrediencích. Ty seženete například na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství. Více informací o biopotravinách poskytnou stránky myjsmebio.cz.

Právě podzim je obdobím, kdy farmáři sklízí úrodu a nabídka ovoce praská ve švech. Seznam farem, které nabízejí sezónní bioprodukty naleznete na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio. Pokud byste vyrazili do supermarketu, dbejte na to, aby biopotraviny vždy nesly označení logem biolistu nebo biozebry. Jen ty spolehlivě zaručí, že se jedná o certifikovanou bio produkci.

NÁŠ TIP: Nejen rozsáhlé sady plné sezónního ovoce, ale i mouka v bio kvalitě, to je ekologická farma Statek Tichý Jindřichov. Nachází se v Moravskoslezském kraji ve vesnici Jindřichov ve Slezsku a kromě rozsáhlé nabídky ekologických produktů má také vlastní pekárnu. Více informací o statku naleznete na www.statektichy.cz.

Recept na štrůdl

Na těsto:

• 300 g bio hladké mouky

• 75 g rozpuštěného zchladlého bio másla

• 112 ml vlažné vody

• špetka soli

Na náplň:

• 500 g bio jablek

• asi 100 g strouhanky v bio kvalitě

• 100 g bio třtinového cukru

• asi 200 g bio másla (100 g strouhanková směs, 100 g na potření)

• 1/2 lžičky bio skořice

• asi 60 g rozinek

• 4 polévkové lžíce rumu (na namočení rozinek)

• hrst očistěných vlašských ořechů v bio kvalitě

Z ingrediencí si připravte těsto tak, že je propracujete na rovné ploše, ideálně s podložkou, aby se vám nelepilo. Zpracujte ho ručně a dejte si na čas, doporučujeme mačkat i čtvrt hodiny. Poté z něj

vypracujte kouli, kterou potřete olejem a dáte do misky a zakryjete potravinovou fólií. Nechte hodinu odpočívat na chladném místě.

Během doby, kdy bude těsto odpočívat, si připravte náplň a strouhankovou směs. Jablka očistěte, ale neloupejte, pouze je zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky. K nim přidejte citronovou šťávu a ořechy. Rozinky na chvíli namočte do rumu, po chvíli slejte a přidejte ke směsi. Poté si připravte strouhankovou směs. V hrnci rozpusťte asi 150 g másla a zasypte ho strouhankou. Chvíli pražte a sundejte z plotny. Do strouhanky vmíchejte cukr a skořici.

Vychladlé těsto vyválejte, bude-li se lepit, můžete podsypat moukou. Mělo by být elastické a lze ho rovněž pěkně natahovat rukou. Přendejte ho opatrně na pečící papír, potřete rozpuštěným máslem a posypte strouhankovou směsí. Dále přidejte jablíčka a štrůdl ze všech stran přehněte přes okraj, aby směs nevytekla. Pak už ho jen klasicky „zabalte“, jak jste zvyklí. Před pečením ještě potřete rozšlehaným vejcem, dejte do trouby na 180 stupňů a pečte asi půl hodiny. Vychladlý štrůdl doporučujeme ještě posypat cukrem.