so20042024

čtvrtek, 11 březen 2021 08:32

Vyzkoušejte „skotská“ vejce

Velikonoce klepou na dveře a vy jistě přemýšlíte, jakou specialitu letos z vajíček připravit. Přinášíme hned několik receptů, kterými oslníte i náročné gurmány. Vyzkoušet můžete kulinářskou specialitu – tzv. skotská vejce, plněná vajíčka hráškovou náplní, nebo třeba oblíbenou vajíčkovou pomazánku.

Při výběru kvalitních vajec se doporučujeme zaměřit na taková, která pochází z produkce ekologického zemědělství. Budete mít jistotu, že slepičky žily v těch nejlepších přirozených podmínkách.

Tradice zdobení vajíček započala nejspíš už ve starověku, kdy si lidé na začátku jara barvili skořápky vajíček, aby si připomněli počátek života. Tento zvyk praktikovali i v Egyptě nebo Persii, kde se na svátky jara barvila vejce načerveno. Až s křesťanstvím dostalo barvení vajíček jiný rozměr. Kromě náboženské symboliky byl pak důvod čistě praktický. Po půstu, který mimo jiné zakazoval pojídání vajíček, se jejich zásoby nahromadily a lidé tak řešili, co s tím. Uvařená vejce měla delší trvanlivost, ale bylo potřeba je rozlišit. A tak se vařená barvila na červeno. Postupem času se začaly používat i další přírodní barvy a vajíčka se také po večerech různě zdobila a darovala koledníkům.

Vejce z eko farmy

Zaměřte se při výběru vajíček na ta kvalitní, která pocházejí z ekologického zemědělství. Bio vejce koupíte jak v supermarketech, tak přímo na ekofarmách. Řada z nich dnes své produkty prodává ve faremních obchodech nebo také pomocí tzv. bedýnkových systémů či přes e-shop. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovimebio.cz a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz. Uvidíte, že se nějaká najde i ve vašem okolí. A pokud zrovna nemáte čas na nějakou tu ekofarmu vyrazit, nezoufejte a vyrazte do nejbližšího maloobchodu. Vejce z ekologického chovu spolehlivě poznáte jedině podle označení logy biolistu nebo biozebry na obalu a kódu začínajícího číslicí 0 přímo na vajíčku. Právě první číslice na vajíčku označuje, jak byla slepice, která vejce snesla, chována a pro ekologické chovy, tedy bio vejce, je určena číslice 0.

Náš tip: Nevíte, kde bio vajíčka sehnat? Zkuste například Biofarmu Slunečná na šumavské Želnavě. Nejen, že nakoupíte báječné bioprodukty, ale navíc si užijete krásný výlet za zvířaty.

„Skotská“ vejce

- 500 g bio mletého bio masa

- 5 ks bio vajec uvařených natvrdo

- 1 ks bio vejce čerstvé

- 1 ks bio šalotky

- 150 g bio mouky

- 300 g bio strouhanky

- hrst nasekané bio petrželky

- špetka soli a pepře

- špetka bio muškátového květu

Vajíčka uvařená natvrdo oloupeme a obalíme v mouce. Dále si připravíme mleté maso, které okořeníme muškátovým květem, solí a pepřem. Na závěr přidáme petrželku nasekanou najemno. Masovou směs rozdělíme na 5 stejných dílů, ze kterých tvarujeme placičky. Na každou pak položíme vajíčko a touto masovou směsí ho zabalíme. Vytvarujeme koule, které obalíme v trojobalu tak, jako

klasické řízky. Kuličky smažíme namočené v oleji na pánvi nebo fritovacím hrnci asi 5 minut do zlatova. Podáváme s bramborem nebo za studena s chlebem a hořčicí.

Plněná vejce hráškovým pyré (8 kusů)

- 4 ks bio vajec uvařených natvrdo

- ¼ hrnku bio hrášku

- 1 ks bio česneku

- šťáva z půlky bio citronu

- 1 lžíce bio majonézy

- špetka soli a pepře na dochucení

Vajíčka oloupejte, očistěte a vyjměte z nich žloutek. Tyčovým mixérem pak zapracujte hrášek (můžete čerstvý i sterilovaný), postupně přidejte žloutky, česnek nakájený najemno, lžíci majonézy, citronovou šťávu, sůl a pepř na dochucení. Takto připravený krém dejte do zdobičky a naplňte ním přepůlená vejce.

Lahodná vajíčková pomazánka

- 8 ks bio vajec uvařených natvrdo

- 120 g bio másla pokojové teploty

- 2 lžičky bio hořčice

- špetka soli a pepře

- bio jarní cibulka a ředkvičky na ozdobení

Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte změklé máslo a hořčici. Vše promíchejte a výslednou směs dochuťte solí s pepřem. Před namazáním doporučujeme nechat odležet. Dle chuti můžete navíc přidat také nastrouhaný tvrdý sýr, žervé či trochu majonézy.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naší i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána,

ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.