čt25042024

úterý, 09 březen 2021 08:56

Jablečné řezy se zakysanou smetanou

Které ovoce si udržuje svou standardně dobrou chuť po celý rok? Rozhodně jablka. Proto je využijeme v dnešním dezertu, a to dokonce v jejich syrové podobě. Přestože nám může toto ovoce připadat poněkud všední a obyčejné, vězte, že je perfektním zdrojem nejen vitaminů a minerálů, ale také antioxidantů.

A samozřejmě také vlákniny, která podporuje správnou činnost střev. K jablkům jsme přidali lehký piškot a svěží zakysanou smetanu smíchanou s bílým jogurtem. Pro lepší konzistenci jsme náš dezert zalili slabounkou vrstvou želatiny. Ať vám chutná.

Počet porcí: 1 menší pečicí plech

Doba přípravy: 50 minut

Náročnost: *

Ingredience na piškot:

4 vejce

200 g cukru moučka

200 g polohrubé mouky

8 lžic slunečnicového oleje

8 lžic vlažné vody

1 kypřicí prášek

Tuzemák

Krém:

2 zakysané smetany

1 bílý jogurt

1 vanilkový cukr

4 jablka

2 pytlíky želatiny

Tuzemák

Postup:

1. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme vodu, tuzemák a znovu šleháme. Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Až se směs spojí, začneme pomalu přidávat sníh z bílků a nakonec pomalu přiléváme olej. Těsto vlijeme do menšího pekáče na pečicí papír. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.

2. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jablka nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich šťávu, ve které rozpustíme želatinu (můžeme přilít trochu jablečného džusu).

3. Na upečený piškot rozetřeme zakysanou smetanu. Poté opatrně naklademe nastrouhaná jablka a nakonec nalijeme želatinu (můžeme si pomoci silikonovým štětcem pro lepší rozprostření).

 

Polévka z pečené cibule a tyčinkami z listového těsta s nivou

Jaké jídlo je vždycky hodně výživné, ale přitom nás nepříjemně „nezaplácne“? Rozhodně polévka! Pokud si dáme o trochu větší porci, bohatě nám vystačí k obědu nebo k večeři. A v tomto ročním období klidně i ke snídani. Ochutnejte tu naši, jejímž základem je zeleninový vývar a pečená cibule. Nesmí chybět ani česnek, který budeme restovat se snítkou tymiánu. Pro zjemnění chuti dolijeme smetanu. Aby byl pokrm opravdu lahodný, veškeré povařené suroviny na konci rozmixujeme do jemné konzistence. Pokud jste zvyklí konzumovat k polévce také pečivo, doplnili jsme jednoduchý recept o tyčinky z listového těsta posypané nivou.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: *

Ingredience:

5 ks velké bílé cibule

3 stroužky česneku

500 ml zeleninového vývaru

250 ml smetany 33%

100 g sýru typu niva

200 g listového těsta

30 g másla

100 ml vinného octa

1 vejce

muškátový ořech, cukr, sůl, pepř, tymián

Postup:

1. Bílou cibuli dáme na pekáč, zlehka polijeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby na 160 °C. Pečeme cca 40 minut nebo než cibule není úplně měkká.

2. Mezitím na másle orestujeme česnek, ke konci přidáme tymián. Zalijeme vinným octem a necháme o půlku zredukovat. Poté zalijeme vývarem a smetanou, nastrouháme muškátový oříšek a vše vaříme 10 minut. Poté vložíme vyloupanou cibuli a vaříme dalších 15 minut. Nakonec polévku rozmixujeme a můžeme zjemnit máslem. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a případně ještě okyselíme octem.

3. Listové těsto si rozválíme a nakrájíme na proužky. Poté je pomašlujeme vajíčkem, posypeme nastrouhanou nivou a troškou muškátového oříšku. Pečeme na 180 °C zhruba 25 minut.