út16042024

čtvrtek, 14 leden 2021 12:58

Odlehčené recepty plné místních specialit

Čím si obohatit téměř jakýkoliv pokrm? Maso, brambory, chipsy, tortilly? Poctivým zeleninovým dipem! V tom našem se skrývají rajčata, papriky, cibule, česnek, cuketa, lilek, mrkev, zázvor a z dochucovadel také jablečný ocet. Doporučujeme ten s poetickým názvem Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra.

Připravuje se podle rodinné receptury z jablek ze sadů v Bílých Karpatech. Než dorazí k vám na stůl, musí zrát 2–3 roky. Díky tomu, že není filtrovaný a ani pasterizovaný, si uchovává mnoho cenných látek. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina ve Zlínském kraji.

Dip

Počet porcí: 1 sklenice na zavařování

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: *

Ingredience:

900 g oloupaných rajčat

2 střední mrkve

3 červené papriky

3 střední cibule

1 cuketa

1 lilek

3 stroužky česneku

50 g zázvoru

3 lžíce rajčatového protlaku

1 chilli paprika 80 ml jablečného octa 

sladká paprika, sůl, pepř, semínka hořčice, cukr

Postup:

1. Rajčata spaříme 20 sekund ve vroucí vodě, poté je zchladíme ve vodě s ledem a můžeme je oloupat. Poté rajčata, papriky, cibuli, cuketu, lilek, chilli a česnek nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Přidáme protlak. Nastrouháme mrkev nahrubo a zázvor najemno a také přidáme do hrnce.

2. Zeleninu dusíme na mírném ohni asi 30 minut. Poté přidáme všechno koření a rozdrcená hořčičná semínka. Přidáme jablečný ocet a dusíme 40 minut nebo až se zelenina rozdusí a pěkně spojí.

3. Horkou zeleninu můžeme přendat do zavařovacích sklenic, zavřít a nechat vychladnout.

Špenátová polévka se zastřeným vejcem

Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník. I ten ale může perfektně vybrat základní surovinu, tedy špenát. V roce 2019 se totiž stal vítězem Regionální potraviny ve Středočeském kraji špenát listový – sekaný od AGRO Jesenice u Prahy a. s. V čem je tak jedinečný? Kromě toho, že je opravdu kvalitní, pochází jen od českých dodavatelů. Aby si uchoval nejlepší vlastnosti, zpracovává se ihned po sklizni.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: *

Ingredience: 500 g mraženého špenátu listového – sekaného od AGRO Jesenice u Prahy a. s. ze Středočeského kraje

1 větší cibule

3 stroužky česneku

80 g másla

500 ml zeleninového vývaru

100 ml bílého vína

250 ml smetany 33%

4 vejce

ocet, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

1. Na másle zpěníme cibulku a česnek nakrájený na kostičky. Přidáme nasekaný špenát, který jsme předem rozmrazili a vymačkali z něj vodu. Přidáme víno a necháme ho zredukovat na polovinu. Zalijeme vývarem a necháme vařit 10 minut.

2. Polévku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a důkladně promixujme. Ke konci mixovaní přidáme zbytek másla na zjemnění.

3. V jiném hrnci si zavaříme vodu s trochou octa. Uděláme vodní vír, do kterého vyklepneme vajíčko. Vaříme cca 3 minuty. Žloutek musí být tekutý.

4. Polévku můžeme vylepšit na másle opečenými kostičkami z housky.

Makové lívance se švestkovou omáčkou

Snídaně do postele, nebo večeře u stolu? Lívance obohacené mákem a zalité švestkovým rozvarem si vás získají naprosto kdekoliv a kdykoliv. A protože jsou v pokrmu nejvýraznější švestky, vybírejte je opravdu pečlivě. Naprosto delikátní záležitostí jsou švestky s portským vínem od Perfectly Delicious. Pochoutka, která si svou dokonalostí letos vysloužila prestižní ocenění Regionální potravina v Ústeckém kraji. Ve skleničce najdete kromě tohoto voňavého ovoce také jablečnou šťávu, špetku hřebíčku a portské víno. Kombinace, která vybízí k ochutnání.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: *

Ingredience:

180 g hladké mouky

4 lžíce cukru krupice

2 lžičky kypřicího prášku

2 lžíce mletého máku

2 vejce

250 ml mléka

250 g zakysané smetany

slunečnicový olej sklenice švestek s portským vínem od Perfectly Delicious z Ústeckého kraje

Postup:

1. Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny a dobře promícháme. Poté přilijeme mléko a nakonec přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme a necháme 20 min. odstát.

2. Mezitím švestkovou zavařeninu zlehka ohřejeme v malém rendlíku.

3. Na rozpáleném lívanečníku nebo pánvi pečeme do zlatova lívance na malém množství slunečnicového oleje.

4. Ještě horké lívance zalijeme švestkovým rozvarem a nahoru dáme nok ze zakysané smetany.

Nočky s růžičkovou kapustou, kysaným zelím a krůtí klobásou

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 40 minut

Náročnost: *

Ingredience:

400 g nočků

10 ks růžičkové kapusty

2 kulaté ředkve

150 g kysaného zelí 2 krůtí klobásy 

1 cibule

20 g másla

sůl, pepř, velkolistá petržel

Postup:

1. Na rozpálené pánvi opečeme nakrájené a předem uvařené kapustičky, poté přidáme cibuli a ředkev a opečeme je do zlatova. Přidáme zelí s trochou šťávy, směs osolíme a opeříme a necháme prohřát.

2. Na druhé pánvi opečeme klobásu nakrájenou na plátky, poté i nočky, aby byly také zlehka opečené.

3. Zeleninu i nočky smícháme dohromady. Můžeme přidat trošku láku ze zelí, aby směs byla lehce kyselá. Nakonec přidáme máslo a nasekanou petržel.