čt25042024

čtvrtek, 29 říjen 2020 11:26

Čokoládová pěna s duchy

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy... A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

Halloween se slaví 31. října a často je považován za americký svátek. Ve skutečnosti má ovšem svůj původ v anglosaských lidových oslavách svátku Všech svatých. Dlabání dýní a strašidelné kostýmy si získávají stále větší oblibu i u nás – a tak i české domovy na konci října zdobí stylové dekorace v podobě čarodějnic, upírů, duchů či kostlivců...

A především oranžové svítící dýňové hlavy! Nakupte hned několik dýní různých barev a rozměrů, vydlabejte vnitřek, vykrojte oči, nos a ústa. K dokonalé atmosféře pak postačí uvnitř zapálená svíčka. S pomocí papíru, lepenek, skleniček, nůžek a lepidla pak připravte zbytek: popusťte uzdu fantazii a vytvořte co nejstrašidelnější ozdoby nejen na dům, ale i na váš stůl. Barevně vše laďte do černé a oranžové, tradičně dominantních barev této magické noci. Haloweenská hostina může začít...

duchové – bílkové pusinky

bílky ze 4 vajíček

100 g cukru krupice

220 g cukru moučka

čokoládová pěna

žloutky ze 4 vajíček

200 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa

100 g cukru krupice

250 ml smetany ke šlehání 38%

4 lžíce kvalitního kakaového prášku

¼ lžičky červeného pepře

Bílky, cukr krupice a cukr moučka na bílkové pusinky ušlehejte na vysoké otáčky do tuha. Polovinu hmoty dejte do zdobícího sáčku s kulatým hladkým otvorem. Na plech vyložený pečícím papírem stříkejte pusinky ve tvaru duchů. Druhou polovinu si nechejte stranou na čokoládovou pěnu.

Pečte v troubě předehřáté na 100 °C, zhruba 9–10 minut. Sníh nesmí začít hnědnout, takže pusinky v druhé polovině pečení bedlivě hlídejte.

Čokoládu nalámejte do kovové misky, tu položte na kastrolek s vodou a vodu přiveďte k varu. Stáhněte lehce teplotu, aby voda probublávala, ale nedotýkala se kovové misky s čokoládou. Míchejte metličkou, dokud se čokoláda nerozpustí.

Vyndejte duchy z trouby a špičkou párátka nebo špejle, kterou namočíte do rozpuštěné čokolády, udělejte duchům oči.

Nechejte duchy uschnout. Z uvedeného množství bílků budete mít duchů více než na ozdobu čokoládové pěny. Využijte je k dalšímu halloweenskému zdobení. Můžete je dělat různě veliké. Na pěnu jsou nejlepší malincí, vysocí asi 1,5 cm.

Žloutky ušlehejte s cukrem krupice do pěny. Smetanu ušlehejte do tuha. Žloutky s cukrem opatrně smíchejte s rozpuštěnou čokoládou. Přidejte šlehačku a zbytek sněhové hmoty z duchů. Ochuťte nahrubo nadrceným pepřem a kakaem. Opatrně, ale důkladně promíchejte. Naplňte do cukrářského sáčku s ozdobnou špicí a naservírujte do misek. Nechejte důkladně vychladit v lednici, lehce poprašte kakaem a ozdobte sněhovými duchy.