čt25042024

pondělí, 02 březen 2020 08:25

Smetanové recepty

Připravte si smetanové recepty, které vám i v tom chladném počasí zvednou náladu a připomenou vám středomořskou atmosféru plnou sluníčka.

 Ricottový nákyp s cuketou

Suroviny (pro 4 osoby):

350 g ricotty

150 g smetany 

2 vejce

hrst nastrouhaného sýru

1 větší cuketa

máslo 

sůl, pepř

rajčatová passata s bazalkou

lžička cukru

Příprava:

Rozmíchejte ricottu se smetanou, vejci a nastrouhaným sýrem. Osolte a opepřete a míchejte, až vznikne hladký krém.

Cuketu omyjte, oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte do krému. Malé pečicí formičky vymažte máslem a naplňte je do tří čtvrtin krémem.

Dejte péct do trouby při 180 stupních na 15 minut, až budou mini nákypy pěkně vyběhlé a lehce nazlátlé. Rajčatovou passatu dejte vařit do kastrůlku spolu s trochou olivového oleje, špetkou soli a cukru. Nákypy vyklepněte z formičky a podávejte spolu s rajčatovou omáčkou.

Mrkvový krém s fondue 

Suroviny (pro 4-5 osob):

700 g mrkve

1 snítka řapíkatého celeru

½ cibule

1,5 l zeleninového vývaru

extra panenský olivový olej

sůl, pepř, tymián

na fondue:

75 g smetany

130 g sýru Taleggio

Příprava:

Krém: Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer, pak přidejte mrkev nakrájenou na malé kousky a nechte chvíli ovonět. Přidejte tymián a zeleninový vývar, osolte a opepřete.

Vařte asi 30 minut a poté tyčovým mixérem rozmixujte v krém. Pokud je krém příliš hustý, nařeďte dalším vývarem.

Fondue: sýr Taleggio nakrájejte na kostičky a rozpusťte ho ve smetaně zahřívané na nízkou teplotu. Krém nalijte do talířů a ozdobte ho sýrovým fondue. Podávejte s kostičkami opečeného chleba.

Lasagne se salsicciou a mozzarellou

Suroviny (pro 6 osob):

400 g těstovin lasagne 

200 g mozzarelly

250 ml smetany 

150 g sýra 

sklenice červeného vína

několik lžic rajčatové omáčky

1 bobkový list

1 mrkev

1 stonek řapíkatého celeru

½ cibule

1 stroužek česneku

extra panenský olivový olej

sůl dle potřeby

Příprava:

Mozzarellu filone nakrájejte na tenké plátky. Omyjte stonek celeru a oloupejte mrkev a cibuli, poté vše nakrájejte na kostičky.

Zeleninu orestujte na pánvi s troškou oleje, celým stroužkem česneku a bobkovým listem. Potom přidejte nakrájenou salsicciu, nechte ji krátce orestovat a poté podlijte vínem a nechte na prudkém ohni odpařit.

Jakmile se víno vypaří, ztlumte žár, přidejte pár lžic rajčatové omáčky, osolte a duste pod pokličkou na mírném žáru, až bude maso uvařené. Vytřete pekáč troškou oleje a začněte vrstvit: na dno rozprostřete lasagne, na ně vrstvu salsicci s několika plátky mozzarelly, přelijte smetanou a posypte strouhaným sýrem.

Přikryjte další vrstvou lasagní a stejným způsobem pokračujte až do vyčerpání surovin. Na poslední vrstvu rozetřete trošku smetany a nasypte zbývající sýr Gran Moravia. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut, prvních 20 minut zakryté alobalem, poté pečte odkryté.