čt25042024

úterý, 11 únor 2020 17:40

Maker Faire Prague 2020 spustil výzvu pro všechny tvořivé: Přijďte v červnu ukázat, na čem pracujete!

Už potřetí bude Česko díky festivalu Maker Faire Prague skloňovat slovo maker či makeři. Jde o označení pro všechny ženy, muže či děti, kteří pracují na jakémkoli svém kreativním projektu jakožto novodobí kutilové, hračičkové, zlepšovatelé, vynálezci, bastlíři či inovativní řemeslníci.

Ti všichni se letos opět sejdou 13. a 14. června v Průmyslovém paláci Výstaviště Praha na velkém festivalu pro celou rodinu a podělí se o své zkušenosti. Dnes pořadatelé na webu festivalu spustili Výzvu pro makery – pozvánku pro všechny vystavující, kteří zdarma dostanou prostor k prezentaci.

Přijďte ukázat svůj projekt! (I když ještě není hotový)

Hlavním tahákem akce jsou tedy samotní makeři, kteří při uplynulých dvou ročnících festivalu dokázali vytvořit fantastickou atmosféru neomezené kreativity. Mottem akce je Přijď ukázat, co vyrábíš, a sdílet, co ses při tom naučil nebo také Každý je maker. Kdo se tedy ode dneška může přihlásit do Výzvy pro makery? „To označení prakticky nemá hranice. Maker je tvůrce, kutil, vynálezce, vylepšovatel. Může to být samouk, může mít za sebou roky studia. Důležité je jen to, že tvoří rád a má chuť o své výtvory nebo postupy se podělit s ostatními,“ říká ředitel festivalu Jan Kužník.

„V uplynulých ročnících jsme na holešovickém výstavišti viděli fantastické ukázky řemeslné práce se sklem, dřevem i kovem kombinující klasické postupy s nejmodernějšími technologiemi. Roboti automaticky třídily lego kostičky podle tvaru a barev, podomácku vyráběné ponorky se potápěly v obřím bazénku, tátové synům na workshopech ukazovali práci s pájkou a základními elektronickými součástkami, doktorandi z vysokých škol dělali chemické a fyzikální pokusy a venku vozilo nadšené děti vznášedlo postavené z obyčejného fukaru na listí. Maker Faire má obrovský záběr a dveře otevřené každému. Pokud tedy na něčem pěkném pracujete, i kdyby to byl zatím jen pokus či prototyp, a chcete to sdílet s ostatními, přihlaste se, zapište si do kalendáře termín 13. a 14. června 2020 a přijďte vystavovat!“ připomíná Kužník.

Spolupráce s Pražským inovačním maratonem

Podobně jako minulé roky chystá festival Maker Faire Prague desítky workshopů a prezentací a spolupráce s inovativními školami, firmami a institucemi. Plánují se také prezentace zahraničních makerů z celosvětové komunity, která se právě díky festivalům Maker Faire rozrůstá. Jako stále rostoucí městský festival se Maker Faire Prague 2020 navíc zapojí i do projektů umožňujících zkvalitnění městského života. Kreativci, kteří by chtěli přispět svými nápady v jedné ze šesti oblastí života v Praze, se v těchto dnech mohou přihlásit také do Pražského inovačního maratonu pořádaného Magistrátem hl. m Prahy. Maraton vyvrcholí vyhlášením vítězných projektů právě 14. června na hlavním pódiu festivalu Maker Faire Prague.

Výzva pro makery bude na webu festivalu otevřená po dobu dvou měsíců do 10. dubna 2020. K přihlášení stačí vyplnit formulář s jednoduchými dotazy, které definují kreativní projekt. Neziskové projekty dostanou výstavní prostor zdarma. Po uzavření výzvy vyberou organizátoři akce zhruba 250 projektů a pomohou makerům jejich díla co nejlépe prezentovat.

O festivalu

Maker Faire Prague Maker Faire je největší světová přehlídka kreativity, inovací a důmyslnosti pro celou rodinu, která se na popud společnosti Make Media koná od roku 2006 v mnoha městech po celém světě. Na druhý ročník festivalu v roce 2019 dorazilo přes 10 000 návštěvníků a prezentovalo se 200 vystavovatelů. Maker Faire Prague 2020 se bude konat ve dnech 13. a 23. června 2020 na Výstavišti v Praze Holešovicích. Festival organizuje Maker Faire Prague, z.s., jehož členy jsou spolek Žádná věda, držitel festivalové licence, a komunikační agentura Taktiq Communications zodpovědná za koordinaci akce. Festival vzniká pod patronátem PRUSA Research, světového výrobce 3D tiskáren, ve spolupráci s odborným partnerem ČVUT. Vstupenky na festival budou v předprodeji během února.

Další informace najdete na webových stránkách festivalu Prague Maker Faire nebo na našem Facebooku, Twitteru či Instagramu.