čt18042024

úterý, 21 leden 2020 10:54

Home staging ve třech krocích

Plánujete-li v tomto roce prodej nemovitosti, pojem home staging by vám neměl zůstat neznámý. Ten hraje obrovskou roli v prezentaci nemovitosti a je-li odveden dobře, může navýšit prodejní cenu.

 Home staging vznikl jako samostatná služba ve Spojených státech amerických v 70. letech minulého století. Poté se postupně rozvíjel do Evropy a v dnešní době hraje důležitou roli při prodeji nemovitostí i v České republice. Hojně jej využívají nejen realitní kanceláře, ale i developerské společnost s cílem prodat nemovitost co nejrychleji a co nejvýhodněji.

Pro soukromé vlastníky se však jedná o poněkud tvrdý oříšek. Pro home staging je totiž nejdůležitější objektivita a samozřejmě i estetické cítění. A jaké jsou nejdůležitější kroky home stagingu? O své zkušenosti se s námi podělil Jakub Kindl, manažer rodinné realitní kanceláře.

„Mnozí prodejci nemovitostí nechápou podstatu home stagingu. Ta totiž nespočívá v nákladných rekonstrukcích a úpravách interiéru, právě naopak. Při home stagingu je nejdůležitější připravit nemovitost k prodeji tak, aby oslovila co nejširší počet zájemců, a tím zvýšit její tržní hodnotu. Tyto úpravy však zároveň musí být efektivní, a tak není žádoucí do nich investovat závratné sumy. Jednoduše řečeno, díky home stagingu máte při prodeji dosáhnout hodně muziky za málo peněz,“ vysvětluje Kindl podstatu přípravy nemovitosti. Ale jak k celému procesu vlastně přistupovat?

Nejprve je nutné podívat se na interiér nemovitosti objektivně a pokusit se díky tomu identifikovat nejrůznější rušivé elementy. „V tomto kroku doporučuji jít místnost po místnosti. V každé je nutné se na pár okamžiků zastavit a rozhlédnout se. Prodáváte-li totiž nemovitost, ve které jste doteď sami bydleli, dost pravděpodobně jste stejně jako drtivá většina lidí měli tendence věci schraňovat a kupit. Mohou to být štosy časopisů či nejrůznějších lejster, zaprášené dekorace či suvenýry, magnety a různé upomínkové předměty na ledničce, nepoužívané cvičební stroje a další. Tyto věci totiž zcela přirozeně dělají domov domovem. Kupující je ovšem vidět nepotřebují, jelikož jim to může bránit v tom, aby si dokázali sami sebe v novém bytě představit. Prvním krokem je tak úschova těchto věcí mimo nemovitost,“ radí Kindl.

Neméně důležité je dle něj však i identifikace různých nedodělků či vad na kráse interiéru. „Uvolněné lišty, poškrábaná futra, volně visící kabely, rozbité poličky a další drobnosti většinou obyvatelé svých domovů ani nevidí, proto je neopravují. Jedná se však o maličkosti, které lze opravit za pár korun, a výsledkem je čistý a ničím nenarušený interiér. Od věci také není například vymalování zdí na neutrální barvy, to však samozřejmě záleží na možnostech prodávajícího,“ dodává Jakub Kindl.

Jakmile poté máte vše odklizeno a vyspraveno, přichází na řadu finální aranžmá. „Nemovitost k prodeji je vhodné ladit podobně jako například hotelové pokoje. V jednotlivých místnostech by měly být vkusné dekorace a převládat by měl minimalismus. Vkus je totiž sice velmi subjektivní záležitost, čím jednoduší dekorace ale v interiéru budou, tím spíše nemovitost zaujme širší okruh zájemců. Inspiraci mohou lidé čerpat například z magazínů o bydlení. Vytvořit příjemnou atmosféru pak pomohou svíčky, čisté a složené ručníky, řezané květiny ve váze apod,“ uzavírá Kindl.

Další zajímavé články v této kategorii: « Avokádová nutell Petru Černockou sežral King Kong »