19042024

středa, 20 listopad 2019 08:01

Jak pronajímat byt. Zn. Bez starostí a bez práce

Máte práci na plný úvazek, kupu starostí a k tomu ještě i nemovitost ve vlastnictví? Pak už vás určitě někdy napadlo, jak by to bylo krásné, kdyby se nemovitost mohla zhodnocovat sama, a vy jste z ní měli pouze pravidelnou měsíční rentu bez starostí. Vaše přání není daleko od reality, jakkoli se může zdát snové – inspirujte se strategií úspěšných pronajímatelů, kteří pronajímají byt a neztrácejí přitom drahocenný čas.

 

Investice do realit je bezpochyby jednou z nejlepších životních investic s minimálním rizikem a relativně vysokou návratností vložených prostředků. Bezpracná renta však není automatická. Stačí se porozhlédnout na internetu a přečíst si reálné zkušenosti pronajímatelů – dozvíte se, že sen o příjemném výdělku může vzít rychle za své a místo něj nastoupí kruté vystřízlivění. Na co si dát pozor, abyste patřili k těm úspěšným a z vlastněné nemovitosti se nestala černá díra na peníze?

Spolehlivý nájemník nad zlato

Úspěšnost investice nezáleží jen na vás a na tom, jak se budete o nemovitost starat. Velká část také záleží na nepředvídatelném lidském faktoru, kterým jsou nájemníci. „Nebudete-li dostatečně obezřetní, může se stát, že si do bytu nastěhujete chronického neplatiče. V lepším případě může trvat týdny až měsíce, než ho z bytu vystěhujete. Celou tu dobu budete navíc přicházet o zisk z nájemného, a pokud vybrané nájemné používáte na splátku hypotéky, pak se můžete dostat i do finančních potíží,“ říká David Novotný, majitel nezávislé realitní společnosti.

Pro ty, kteří chtějí mít garantovaný měsíční příjem z pronájmu, je určená služba Garantovaný nájem. „Služba je ideální pro majitele, kteří si byt koupili na hypotéku a nechtějí se dostat do problémů, když zrovna není obsazen nájemníkem nebo nájemník neplatí. Každého nájemníka prověřujeme v registru dlužníků. Má-li byť jeden záznam, nájemní smlouvu s ním neuzavřeme. Používáme lety praxe prověřené smlouvy, které nám umožní efektivně se zbavit neplatících nájemníků. Pravidelné nájemné klientovi garantujeme, i když nájemník neplatí či je nemovitost neobsazena,“ vysvětluje David Novotný.

Dobrý nájemník není jen spolehlivý, ale také dlouhodobý

Pamatujte, že každá výměna nájemníka vás stojí čas i peníze. S každou změnou vás čeká úklid bytu, opravy, malování a také nová inzerce, neustále vyzvánějící telefon, domluva prohlídek a výběr nového nájemníka. Čím déle tedy nájemník zůstane, tím stabilnější a větší výnos. Odborníci doporučují neuzavírat smlouvu na dobu neurčitou – z té je o poznání těžšíse vyvázat. Lepší je uzavřít ji na jeden rok a jednou za rok ji prodloužit, pokud budou obě strany spokojené.